Ρέθυμνο:Διδακτικές επισκέψεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ-Περιφέρειας Κρήτης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕKΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας πραγματοποίησε διδακτικές επισκέψεις στο Μελιδόνι, στην Ελεύθερνα και στο Αρκάδι, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου του 2024. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στα τμήματα τόσο των αρχαρίων όσο και των προχωρημένων επισκέφτηκαν το Σπήλαιο του Μελιδονίου, το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Σκοπός των διδακτικών επισκέψεων ήταν να συμπληρώσουν οι συμμετέχοντες το θεωρητικό πεδίο με το οποίο έχουν έρθει ήδη σε επαφή κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και να εμπλουτίσουν τη γνωστική τους εμπειρία με εικόνες και παρουσιάσεις, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση τόσο της γλώσσας όσο και της ιστορικής διαδρομής της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα.
Η αφετηρία των επισκέψεων ήταν το σπήλαιο του Μελιδονίου γνωστό και ως «Γεροντόσπηλιος», στον οποίο οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν, συνοδεία ξεναγού, στη «Αίθουσα των Ηρώων», θαυμάζοντας τη μορφολογία του σπηλαίου και μαθαίνοντας για την μεγάλη σημασία του από αρχαιολογικής αλλά και ιστορικής πλευράς, καθώς υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια κατά την αρχαιότητα, αφιερωμένο στον θεό Ερμή και στον χάλκινο γίγαντα Τάλω. Το 1823, στο σπήλαιο κατέφυγαν και οχυρώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού κυρίως γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι και μερικοί ένοπλοι άνδρες, γύρω στις 370 άτομα, ώστε να προστατευτούν από την τουρκική εισβολή στο Μελιδόνι. Οι Τούρκοι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να καταλάβουν με έφοδο τον χώρο του σπηλαίου, αποφάσισαν να κλείσουν την είσοδο με κλαδιά και άλλες εύφλεκτες ύλες και τους έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα οι έγκλειστοι να βρουν τραγικό θάνατο.
Στο ξεκίνημα της ξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημαντική γεωγραφική θέση της Αρχαίας Ελεύθερνας η οποία αποτέλεσε σταυροδρόμι της Κεντρικής Κρήτης συνδέοντας πόλεις της ανατολικής, δυτικής και νότιας Κρήτης. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης – σύμφωνα με τα σημερινά ανασκαφικά δεδομένα – μια πόλη πρωτεύουσα των γεωμετρικών – αρχαϊκών χρόνων, δηλαδή της εποχής της διάδοσης και καταγραφής των ομηρικών επών. Στη συνέχεια η περιήγηση εστιάστηκε στις αίθουσες του Μουσείου όπου είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκθέματα ανασκαφών που διενεργούνται εδώ και τριάντα χρόνια στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας, τα οποία επαληθεύουν τον ομηρικό κόσμο στην Κρήτη. Τα εκθέματα εκτείνονται σε μια περίοδο τρεισήμισι χιλιετιών (3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ.) και περιλαμβάνουν αντικείμενα τέχνης και καθημερινής ζωής από την Προϊστορική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή. Στο τέλος έγινε περιγραφή της καύσης και της ταφής των νεκρών βάσει των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης στην περιοχή.
Τέλος, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευμένιος ο οποίος ανέφερε ότι η Ι.Μ. Αρκαδίου αποτελεί Μνημείο της Πίστεως και των απελευθερωτικών αγώνων του κρητικού λαού η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα ενώ παρουσίασε τα επιμέρους τμήματα της Ιεράς Μονής. Με τη συνοδεία ξεναγού πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον δίκλιτο Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού (αριστερό κλίτος) και στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη (δεξιό κλίτος) ο οποίος χαρακτηρίζεται από την επίδραση της Αναγέννησης. Όπως αναφέρθηκε το μοναστήρι έπαιξε ενεργό ρόλο στην κρητική αντίσταση της Τουρκοκρατίας κατά την Κρητική εξέγερση του 1866. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θυσία των κρητικών (ανδρών, γυναικών και παιδιών) που κλείστηκαν μέσα στην Ιερά Μονή κατά την πολιορκία και κυρίως στον παγκόσμιο αντίκτυπο της ευαισθητοποιώντας πλήθος λόγιων της εποχής να γράψουν για το μεγαλείο των κρητικών. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την ιστορική Τράπεζα, τα Κελαρικά, την Πυριτιδαποθήκη και την τραπεζαρία.
Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προκειμένου οι συμμετέχοντες να εμβαθύνουν τη γνώση τους και την εμπειρία τους στην ελληνική ιστορία κατά τη συνέχεια της μαθημάτων ελληνικής γλώσσας.
Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής αυτής δράσης και συγκεκριμένα:
– Το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου για τη δωρεάν παραχώρηση του λεωφορείου καθώς και τα στελέχη του, κ. Μοσχάκη Ηλία και κ. Γρηγοράκη Στέλιο, για την άριστη συνεργασία τους.
– Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου, ο οποίος επέτρεψε την δωρεάν είσοδο των συμμετεχόντων καθώς και για το έντυπο υλικό προβολής για το Σπήλαιο που δόθηκε και ειδικότερα την Πρόεδρο κα Ιωάννα Κυρμιζάκη, την κα Μαρία Σκούρα, την κα Σταθούλα Κουβάκη και την κα Ελένη Μαρή.
– Τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο Τίτο της Ιεράς Μονή Αρκαδίου για την δωρεάν είσοδο των συμμετεχόντων και τον Πανοσιολογιώτατο Ευμένιο για την συνδρομή του στην ξενάγηση.
Από την πλευρά του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ τους συμμετέχοντες συνόδευσαν οι: Δ/ντής Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνου κ. Δαράκης Μιχαήλ, ο Αν. Προϊστάμενος του τμήματος Παιδείας κ. Πίτερης Χαράλαμπος- Νικόλαος και η φιλόλογος κα Βουκάλη Δέσποινα εκπαιδεύτρια στα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας η οποία απασχολείται μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την πιστοποιημένη ξεναγό κα Κακογιαννάκη Κωνσταντίνα, η οποία συνόδευσε τους συμμετέχοντες και ανταποκρίθηκε τεκμηριωμένα στα ερωτήματα τους, για την πολύ αναλυτική, παραστατική και συνεκτική ξενάγησή της.
Τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας έχουν ως στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας του Ρεθύμνου και να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση που εκδηλώνεται. Η ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στην ελληνική γλώσσα διευκολύνει την ένταξη του αλλόγλωσσου ατόμου στην τοπική κοινωνία, στο εργασιακό περιβάλλον, στον τρόπο ζωής και στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και στην απλή διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων ή γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.