Σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρείται η τουριστική κίνηση στον νομό Ρεθύμνου για μια ακόμα εβδομάδα αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ η παρουσία των επισκεπτών στους δρόμους της πόλης είναι ακόμα εμφανής.
Πτήσεις θα υπάρχουν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου ωστόσο ελάχιστες είναι οι μονάδες που θα παραμείνουν ανοιχτές, καθώς ήδη από τις αρχές του μήνα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διακοπή λειτουργίας τους.
«Τα ξενοδοχεία είναι ακόμη ανοιχτά. Υπάρχει ακόμη κόσμος και μέχρι τέλος του μήνα και αρχές του Νοεμβρίου θα είναι αρκετά ξενοδοχεία ανοιχτά. Θα έρθουν αεροπλάνα και τον Νοέμβριο. Κρατάει και η TUI, το πάει για δεκαπέντε μέρες πιο πέρα. Βέβαια θα είναι λίγες οι πτήσεις. Ωστόσο κάθε βήμα που επιμηκύνει τη σεζόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης.
Η φετινή σεζόν αφήνει θετικό αποτύπωμα στα ξενοδοχεία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τουριστικές εισπράξεις οι οποίες όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι θα είναι σαφώς περιορισμένες, αφού τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων έχουνε εκτοξευθεί στα ύψη λόγω του ενεργειακού αλλά και λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή οι πρώτες εκτιμήσεις για τη σεζόν του 2024 είναι αισιόδοξες, καθώς η εικόνα από τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί δείχνει ότι και θα κινηθεί στα φετινά επίπεδα.
Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση
Εν τω μεταξύ, δέσμη μέτρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση λαμβάνει η χώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών που, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κυριαρχία βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση για συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Στην Ελλάδα εξετάζεται να ισχύει το μάξιμουμ των 90 ημερών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και των 60 για νησιά και πόλεις κάτω των 10.000 κατοίκων. Το τελευταίο εξετάζεται καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε νησιά και σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο να καταγράφεται τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα αφού φοιτητές, γιατροί και εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν κανένα διαθέσιμο σπίτι για ενοικίαση ή, αν βρίσκουν, το μίσθωμα είναι πολύ υψηλότερο από τον μισθό τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα όπου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
Τροποποίηση ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης: Βραχυχρόνια μίσθωση θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για βραχυχρόνια μίσθωση. Όλα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.
Υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με την συγκεκριμένη παρέμβαση οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση (ή υπεκμίσθωση) τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θα καθίστανται επιχειρήσεις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και θα υποχρεούνται σε έναρξη όπως υποχρεούνται ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν την συγκεκριμένη δραστηριότητα, (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).
Επιβολή ΦΠΑ, Τέλους Παρεπιδημούντων και τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά το φόρο διαμονής: Για τους εκμισθωτές/ υπεκμισθωτές νομικά πρόσωπα/ατομικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ βραχυχρόνιας μίσθωσης: α) Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα υπόκειται σε ΦΠΑ. β) Θα υπόκεινται σε τέλος Παρεπιδημούντων και γ) Θα υπόκεινται σε τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά το φόρο διαμονής.
Οι ξενοδόχοι εκτιμούν πως τα παραπάνω μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, απαιτείται ωστόσο όπως λένε να μην υπάρχει διαχωρισμός για εκείνον που διαθέτει ένα σε σχέση με τον άλλο που διαθέτει τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, το μέτρο της υποχρέωσης έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να επιβάλλεται από το πρώτο ακίνητο που διατίθεται σε βραχυχρόνια μίσθωση:
«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εμείς τα περιμέναμε από το πρώτο κατάλυμα να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Διότι, ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουμε και εμείς. Συνάδελφοι είναι και αυτοί. Εμείς δεν λέμε ούτε να εξαφανιστούν, ούτε να κλείσουν. Να υπάρχουν και αυτοί, αλλά με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά που αντιμετωπίζει εμάς η πολιτεία, να αντιμετωπίζει και αυτούς, από το πρώτο κατάλυμα. Όσοι έχουν πολλά καταλύματα τους συμφέρει να τα κάνουν εταιρείες. Ούτως ή άλλως αυτοί που έχουν πάνω από τρία, για να κερδίζουν το ΦΠΑ, τις δαπάνες κ.λπ., τα έχουν κάνει εταιρείες. Οπότε αυτό που ζητάμε είναι να ισχύουν τα φορολογικά μέτρα από το πρώτο κατάλυμα».
Αναφερόμενος στον φόρο διανυκτέρευσης ο κ. Τσακαλάκης επανέλαβε ότι αυτός θα πρέπει να επιβάλλεται με βάση τους τζίρους κάθε ξενοδοχείου ποσοστιαία. «Πρέπει να αλλάξει το θέμα του φόρου διανυκτέρευσης και να επανέλθει στο τραπέζι για συζήτηση. Δεν είναι λογικό ένα ξενοδοχείο στην Έβρο ή στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή πεντάστερο να πληρώνει 10 ευρώ τη βραδιά φόρο διανυκτέρευσης, γιατί εκεί τα ενοίκια είναι 40-50 ευρώ τη βραδιά και να πρέπει να πληρώσει και ένα 20% επιπλέον για τον φόρο, και ο άλλος που εισπράττει 1.800 ευρώ να πληρώνει 1,5 ευρώ φόρο, δεν είναι σωστό. Έχουμε κάνει πρόταση να αλλάξει και να γίνει ποσοστιαίο, με ποσοστό και ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ξενοδοχεία. Όταν βάλεις ποσοστιαίο εκεί τελειώνει όλη η ιστορία. Αφού είναι με ποσοστό, πολλά εισπράττεις πολλά πληρώνεις, λίγα εισπράττεις λίγα πληρώνεις. Είναι και το πιο δίκαιο αυτό».
Κ. Χατζηδάκης: Οι ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ισορροπία στην αγορά
Υπέρ μίας ήπιας λύσης, που θα ρυθμίζει το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας, τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου στο πλαίσιο τής παρέμβασής του στην 24η Prodexpo, το μακροβιότερο συνέδριο για τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει γνωστές, θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχουν ισχύ από 1.1.2024, έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν μια ισορροπία στην αγορά ακινήτων, είπε ο υπουργός. Να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις εντάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου και την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά και τα ενοίκια, χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες που η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος. Έδωσε ως παράδειγμα την επιβολή ΦΠΑ για όσους έχουν σε ψηφιακές πλατφόρμες τρία ή περισσότερα ακίνητα, διαχωρίζοντας τις δύο κατηγορίες.https://rethnea.gr/