Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στη βιβλιοπαρουσίαση «Αθλητισμός και τόποι μνήμης. Οι Αρκάδιοι Αγώνες στο Ρέθυμνο (1936 -2020)» των Γιάννη Ζαϊμάκη και Ανδρέα Βάββου.
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του Πανεπιστημίου μας, των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων του Ρεθύμνου
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Η πρόσκληση που δέχθηκα να συμμετάσχω στην αποψινή βιβλιοπαρουσίαση, μου πρόσφερε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.
Ένα πνευματικό πόνημα με θέμα την ιστορία και την εξέλιξη των Αρκαδίων Αγώνων, αναμφίβολα θα εμπλουτίσει την πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη του Ρεθύμνου.
Η αξία ωστόσο του συγκεκριμένου έργου, υπερβαίνει την εργαλειακή του διάσταση ως μέσο εμπεριστατωμένης παρέμβασης στην τοπική ιστοριογραφία ή ως αφορμή κινητοποίησης της συλλογικής μνήμης σ΄ ένα εξόχως προσφιλές για τους ρεθεμνιώτες πεδίο.
Επί της ουσίας, συνιστά μια πρωτότυπη, ολική, εμβριθή μελέτη στις πολυδιάστατες εκφάνσεις ενός τοπικού αθλητικού θεσμού, που έχει ορατό αποτύπωμα στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του Ρεθύμνου των τελευταίων 8 δεκαετιών.
Στις σελίδες του μετουσιώνεται η προφορική ιστορία των αγώνων, αναδύονται οι αναμνήσεις των συμμετεχόντων όπως καταγράφησαν στις μαρτυρίες τους και στις αναφορές της εποχής μέσω των εφημερίδων και όπως αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες των αγωνισμάτων.
Η κλιμάκωση της επιστημονικής προσέγγισης του θεσμού, συμπυκνώνει στα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου έναν ολόκληρο νοηματικό κόσμο, συνυφασμένο με τη ζωή, τις επιλογές, το έθος και το ήθος των ρεθυμνιωτών καθώς και τις ουσιώδεις αποχρώσεις της θέασης τους για τις κοινωνικές σχέσεις, τις έμφυλες διακρίσεις αλλά και τη συγκρότηση της ταυτότητας και την παρουσίαση του εαυτού, είτε αυτή αφορούσε την έκθεση και διάθεση του σώματος τους είτε την προσωπική τους συμβολή στην κατασκευή της συλλογικής μνήμης.
Η επανάληψη και παγίωση των αγώνων, η τελετουργία τους και οι συμβολισμοί τους, με κυρίαρχο την άμεση σύνδεσή τους με το Ολοκαύτωμα της Ιερής Μονής Αρκαδίου, η εξέλιξη τους και οι μεταμορφώσεις που υπέστησαν, αντανακλούν τα δομικά συνεκτικά στοιχεία μιας κοινωνίας που μεταμορφώνεται στο διάβα του χρόνου, διατηρώντας τη συνοχή της μέσα από τη μνήμη – ως αναφορά στο παρελθόν, την ταυτότητα – ως έκφραση του πολιτικού φαντασιακού και την πολιτισμική συνέχεια που την πιστοποιεί η παράδοσή της.
Όλα τούτα μας προσφέρει το βιβλίο που υπογράφουν ο έγκριτος Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Ζαϊμάκης και ο υποψήφιος Διδάκτορας στην Κριτική Κοινοτική Ψυχολογία του Τμήματος Ψυχολογίας κ. Ανδρέας Βάββος με συμπαραστάτες τον κ. Βασίλη Μανουσάκη – συλλέκτη φωτογραφικού υλικού των Αρκαδίων αγώνων και πλήθος άλλων άξιων συνεργατών τους στο Πανεπιστήμιο.
Η καταλυτική συνδρομή της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και της κας Μαίρης Λιονή προσωπικά, ενθάρρυνε την έναρξη της έρευνας και εξασφάλισε την έκδοση του βιβλίου που προσφέρεται δωρεάν στο Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του.
Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ευγνώμονες για τούτη την προσφορά.
Οι πνευματικοί δημιουργοί του βιβλίου, με την εγκυρότητα της επιστημονικής τους γνώσης, την ωριμότητα της κριτικής τους θεώρησης και την ερμηνευτική τους διεισδυτικότητα, μας προσφέρουν τη δυνατότητα συναίρεσης, υπέρβασης ή και αναίρεσης κατεστημένων ερμηνειών και αξιολογήσεων, την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένα τη δική μας άποψη για ένα, ανθεκτικό στο χρόνο και τον τόπο, θεσμό που αποτελεί μέρος της αυτό-εικόνας της κοινωνίας μας.
Παράλληλα, μας καταθέτουν απτά, επωφελή για όλους μας διαπιστευτήρια της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.
Μιας εκπαιδευτικής δομής, αποτελούμενης από άξια στελέχη, μέλη των οποίων κάθονται στο τραπέζι των ομιλητών απόψε, εναρμονισμένης με τον παλμό της κοινωνίας μας, συγχρονισμένης με το βηματισμό της, τον οποίο εν πολλοίς καθορίζει, πολύτιμης ως μέρος της ιστορίας του Ρεθύμνου, ως εσαεί ζωντανό κομμάτι της ψυχής των ανθρώπων του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.