Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι που για 2η συνεχή χρονιά το Ρέθυμνο, προάγει μέσα από ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, βιωματικές δράσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, την επιλογή του ποδηλάτου, ως μέσου εναλλακτικής μεταφοράς.
Ιδιαίτερα χαιρόμαστε που με αφορμή το «Bike Friendly Days» , συναντιόμαστε ξανά με φίλους και συνεργάτες αλλά και με θεσμικούς εκπροσώπους Δήμων με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινό όραμα και στρατηγικές για τη βιώσιμη κινητικότητα όπως είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο Δήμος Κω. Καλωσορίζουμε θερμά τους εκπροσώπους τους, την κα Σεβη Βλάχου Αντιδήμαρχο Κω και τον κ. Βασίλης Δέλκο Αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης, που θα μοιραστούν μαζί μας, στη διάρκεια της αποψινής μας Εσπερίδας, την εμπειρία τους, τις ιδέες τους και τις καλές πρακτικές των Δήμων τους.
Ημέρες Ποδηλάτου λοιπόν, στο Ρέθυμνο. Παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος μας, το τριήμερο των προγραμματισμένων δράσεων, συνεχίζουμε, προσηλωμένοι στο Στρατηγικό σχεδιασμό μας για τη βιώσιμη κινητικότητα, να εφαρμόζουμε τις προγραμματικές του αρχές και να τις εμπλουτίζουμε, συγχρονίζοντας τις με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα της εποχής μας.
Σήμερα πλέον, προσεγγίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους που υπαγορεύονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, και της προηγηθείσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Είναι φανερό πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Στη συζήτηση περί αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στον πλανήτη, η φιλική προς το περιβάλλον ή, ακόμη καλύτερα, η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα, τίθεται πλέον ως επιτακτικό πρόταγμα. Όπως διαφαίνεται, το συμμεριζόμαστε.
Ολοένα και περισσότεροι Δήμου της χώρας μας, διεκδικούν και αξιοποιούν τα διαθέσιμα εγχώρια, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στο Ρέθυμνο, ξεκινήσαμε το 2009 την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης με βασικό πυλώνα τη Βιώσιμη Κινητικότητα το οποίο ενσωματώθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης για την περίοδο 2007 – 2014. Θυμάμαι ότι η επιμονή μας στην εφαρμογή μιας καινοτόμου πολιτικής για τα ελληνικά δεδομένα, εναρμονισμένης με τη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμες μετακινήσεις, χαρακτηρίστηκε ως γραφική.
Εντούτοις, το πρώτο ΣΒΑΚ για το Δήμο Ρεθύμνης, εκπονήθηκε ολοκληρωμένο το 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS το οποίο είχε στόχο την ενσωμάτωση της τουριστικής διάστασης και της έντονης εποχικής διακύμανσης στον σχεδιασμό, καθώς επίσης και την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού.
Από τότε μέχρι σήμερα, σε βάθος χρόνου 15 ετίας, αντλώντας από τη διαρκώς εξελισσόμενη τεχνογνωσία, υιοθετώντας καλές πρακτικές και σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς φορείς, αξιοποιήσαμε χρηματοδοτικά προγράμματα και υλοποιήσαμε πλήθος παρεμβάσεων, εστιασμένων στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Επιλογές και έργα που αναγνωρίστηκαν ως καινοτόμα από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως το 1ο Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πρώτο βραβείο “ Transformation Award” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS, για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων βιώσιμης κινητικότητας, το 2ο ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε ο Δήμος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και το Gold Award στη νέα κατηγορία «Bike Friendly Travel» των Tourism Awards 2023, για το έργο του σχετικά με τον Ποδηλατικό Τουρισμό.
Το εύρος των έργων υποδομής που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην τοπική κοινωνία και στις επισκέπτες μας, αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί για υλοποίηση στο εγγύς μέλλον, είναι τέτοιας έκτασης που δεν μου επιτρέπει παρά μόνο μια συνοπτική αναφορά στα σημαντικότερα προκειμένου να έχετε μια στοιχειώδη πλην ασφαλή εικόνα της εξελικτικής πορείας του Ρεθύμνου στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.
Μιλάμε λοιπόν για συνολικές αναπλάσεις κεντρικών οδικών αρτηριών, παραλιακών λεωφόρων και πεζοδρομίων (περίπου 20 χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων) για την ασφαλή προσβασιμότητα και σε Ατομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες,
Την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 12 χλμ περίπου
Την ανάπλαση ή εκ νέου δημιουργία 5 μεγάλων πλατειών, με σύγχρονες υποδομές και βιοκλιματικά κριτήρια
Την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης με την προμήθεια ενός 100% ηλεκτρικού οχήματος για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών , δρομολόγηση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου αστικού τύπου που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα το 2019, εφαρμογή έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, εγκατάσταση κοινόχρηστου συστήματος ηλεκτρικών πατινιών και ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμού φόρτισης Φωτοβολταϊκά, στέγαστρα παραγωγής ενέργειας σε 2 περιοχές εγκατάσταση συστήματος συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων με θερμικές κάμερες, έξυπνα συστήματα με ηχητική και οπτική σήμανση σε φωτεινούς σηματοδότες και συστήματα Ασφαλούς διάβασης με αισθητήρα πεζών για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ κ.α. .
Τη βιοκλιματική ανάπλαση Δημαρχείου Ρεθύμνου, που ξεπέρασε το 1,5 εκ ευρω, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με φωτοβολταϊκα στη ταράτσα.
Τις αναπλάσεις εμπορικών δρόμων και κεντρικών συνδετηρίων οδών αναζωογόνηση των γειτονιών που βρίσκονται σε εξέλιξη
Τις πράσινες διαδρομές και την ενεργοποίηση των δημόσιων χώρων
Σύντομα, θα ξεκινήσουν:
Η κατασκευή Υπόγειου Παρκινγκ στην Πλατεία 4ων Μαρτύρων, δυναμικότητας 400 θέσεων στάθμευσης και διαμόρφωση πλατείας με κοινόχρηστους χώρους έργο που θα ξεπεράσει σε κόστος τα 25 εκ ευρω,
Η θωράκιση της λιμενικής εγκατάστασης του Ρεθύμνου με το ποσό των 17.150.000 Ε. ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται
Η δημιουργία ενός πρότυπου σχολικού συγκροτήματος, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ με το οποία θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του αστικού και περιαστικού ιστού της πόλης και θα εκτονωθεί σημαντικά ο κυκλοφοριακός του φόρτος.
Στα έργα που σας ανέφερα περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός ευρύτατου για τα δεδομένα της πόλης, δικτύου ποδηλατοδρόμων.
Το ποδήλατο, ως ήπια μορφή μετακίνησης , φιλικής προς το περιβάλλον, ευεργετικής για την ανθρώπινη υγεία, την ψυχική, τη βιολογική και την κοινωνική, εντάχθηκε ως αυτονόητο στο σχεδιασμό μας αλλά και ως οικεία πρακτική στην καθημερινότητα μας.
Οι καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο νησί μας, σε συνδυασμό με τις υποδομές αλλά και τις διαρκείς δράσεις ευαισθητοποίησης από το Δήμο και τις αθλητικές συλλογικότητες του τόπου, ευνόησαν τη διάδοση και την ένταξη του ποδηλάτου, ως δόκιμο κι επιθυμητό εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, στη ζωή μας.
Είναι πραγματικά ενθαρρυντική και συγκινητική συνάμα, η εικόνα ολόκληρων οικογενειών που απολαμβάνουν τη βόλτα τους με τα ποδήλατα στις γραφικές γωνιές και το παραλιακό μέτωπο του Ρεθύμνου, η αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών κι επισκεπτών στις ποδηλατοβόλτες ή τον ποδηλατικό γύρο της πόλης που διοργανώνουν οι δημοτικές μας υπηρεσίες και τα δραστήρια ποδηλατικά σωματεία και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εδώ, η επιλογή συμπολιτών επαγγελματιών διεκπεραιώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τη μεταφορά τους στις επιχειρήσεις τους με το ποδήλατο, τα μικρά παιδιά, οι μαθητές και οι νέοι μας, που ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να σμίξουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν.
Διότι είναι γεγονός πως πέραν της συμβολής του ποδηλάτου, στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη που κομίζει στην υγεία μας η ποδηλασία ως ήπια άσκηση: Ενδυνάμωση της καρδιάς, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του μεταβολισμού και καύση του λίπους, ενίσχυση μυοσκελετικού συστήματος και οστικής πυκνότητας, αντιμετώπιση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας βελτίωση ποιότητας ύπνου και καταπολέμηση της αϋπνίας λόγω μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα που είναι μια στρεσογόνα ορμόνη, ελαχιστοποίηση των μυϊκών τραυματισμών. Επιπλέον, συμβάλει στην ψυχολογική μας ισορροπία μέσα από την καταπολέμηση του άγχους, του στρες ακόμα και της ήπιας κατάθλιψης.
Έχουμε λοιπόν, πολλούς και σοβαρούς λόγους για αν ενθαρρύνουμε ,να υποστηρίξουμε και να υιοθετήσουμε ως καθημερινή πρακτική και ως στάση ζωής, την ποδηλασία.
Και το πράττουμε, εκκινώντας από την καλλιέργεια αυτής της υγιούς νοοτροπίας στους νέους μας. Η επιτυχία κάθε αναπτυξιακής παρέμβασης άλλωστε, είναι συνάρτηση της παροχής μιας σύγχρονης διευρυμένης παιδείας, της επαρκούς εκπαίδευσης και της παροχής κατάλληλων κινήτρων.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει πως ακόμη και οι παγιωμένες νοοτροπίες, μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί, η προσφερόμενη αντιπρόταση να είναι ρεαλιστική, λειτουργική, εφικτή και να τυγχάνει της αποδοχής και συναίνεσης των αποδεκτών της.
Κι επειδή το Παρόν είναι οι πράξεις μας και το Μέλλον οι επιλογές μας, φροντίζουμε ο συνδυασμός τους να είναι αυτός που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.