Ρέθυμνο:Αυξήθηκαν οι πελάτες αλλά το «ταμείο βαίνει μείον»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μόλις δύο μήνες πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου και ήδη οι επιχειρηματίες του κλάδου άρχισαν να διαπιστώνουν πως φέτος το «ταμείο είναι μείον»!

Ειδικά οι ξενοδόχοι και οι μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες βλέπουν πως τα αποτελέσματα φέτος αντιστοιχούν δυστυχώς στις δυσμενείς προβλέψεις που υπήρχαν στην αρχή της τουριστικής χρονιάς. Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, τα αρνητικά σενάρια, ενώ ήδη η ανησυχία για το 2024 είναι έκδηλη και πηγάζει από γεγονότα της καθημερινότητας της Ευρώπης αλλά και χρόνιων άλυτων προβλημάτων της Ελλάδας.

Τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου και αφορούν τις διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν σε κλίνες των τοπικών ξενοδοχείων κάθε βαθμίδας, καταδεικνύουν πως τα δεδομένα έως τον Αύγουστο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που υπήρχαν για κάτι καλύτερο.

Ειδικότερα, ο Απρίλιος ως τουριστικός μήνας θεωρείται κυριολεκτικά χαμένος. Ο Μάιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 είχε αύξηση διανυκτερεύσεων ύψους 10,91% αλλά αμέσως μετά ο Ιούνιος βρέθηκε με μείωση διανυκτερεύσεων ύψους 15,98% που βύθισε τους ξενοδόχους στην απογοήτευση. Ο Ιούνιος παρουσίασε σε σχέση με το ’22 αύξηση της τάξης του 3,58% και ο Αύγουστος αντίστοιχα έκλεισε μόλις με +2,68%. Μένει να ολοκληρωθούν οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος για να διαμορφωθεί μια ουσιαστική εικόνα, ωστόσο, οι αρνητικές εντυπώσεις ήδη διαμορφώνουν κλίμα έντονης ανησυχίας για τους ξενοδόχους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην εφημερίδα μας επισημαίνοντας, ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό που επηρεάζουν την Ελλάδα και διαμορφώνουν δυσμενές πεδίο και για την επόμενη τουριστική χρόνια.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ «ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ» ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ

Για επιβεβαίωση των δυσμενών σεναρίων έκανε λόγο ο Μανώλης Τσακαλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα στατιστικά στοιχεία ήρθαν για να αποδείξουν με πραγματικά στοιχεία αυτό που όλοι αναμέναμε και ήταν κοινό μυστικό: ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός – βεβαίως και παγκοσμίως αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η Ευρώπη γιατί από εκεί προέρχεται η πλειοψηφία των πελατών μας – έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία. Οι ευρωπαίοι έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα λόγω της ενεργειακής κρίσης, που έχει συμπαρασύρει το κόστος ζωής σε αύξηση που αγγίζει το 30%! Λείπουν δηλαδή αντίστοιχα χρήματα από την τσέπη των ευρωπαίων, που για να αντιμετωπίσει αυτό το έλλειμμα ο κάθε ένας από αυτούς, αναγκάζεται να κάνει διάφορες μειώσεις και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του σχετικά με το ζήτημα των διακοπών του».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Κάποιοι από του ευρωπαίους δεν έκαναν καθόλου διακοπές. Κάποιοι άλλοι έκαναν εντός της χώρας τους. Και αυτό γιατί τους προέτρεψε η πατρίδα τους προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα τους διευκόλυνε. Για παράδειγμα οι Πολωνοί είχαν στην λεγόμενη «υψηλή σεζόν» δωρεάν διόδια στους αυτοκινητοδρόμους τους, προκειμένου να κάνουν διακοπές εντός Πολωνίας. Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι εξέδωσαν ένα κουπόνι που είχε χαμηλή τιμή και μπορούσαν οι χρήστες του να το χρησιμοποιούν για απεριόριστες διαδρομές για ένα ολόκληρο μήνα. Άλλοι πάλι διάλεξαν πιο φθηνούς προορισμούς από ότι είναι η Ελλάδα, η οποία έχει ακριβό αεροπορικό εισιτήριο. Καταγράφεται μάλιστα σε όλες τις μελέτες ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι πιο ακριβοί αεροπορικοί προορισμοί. Τον Μάιο ένα εισιτήριο τσάρτερ από το Μόναχο στο Ηράκλειο με επιστροφή κόστιζε 800 ευρώ, οπότε βγήκαμε εκτός του «χάρτη» αφού με 800 ευρώ ο κάθε ένας προτίμησε να πάει κάπου αλλού και και να μείνει με τα ίδια λεφτά πέντε ημέρες σε 5στερο ξενοδοχείοallinclusive» χωρίς περαιτέρω έξοδα».

ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΕΦΤΑ

Ωστόσο και αυτοί που ήρθαν τελικά στην Ελλάδα για διακοπές, προτίμησαν να κάνουν λιγότερο κοστοβόρες διακοπές από ό,τι θα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτοί που ήθελαν να έρθουν Ελλάδα έκλεισαν τελικά σε ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου για να συμπληρώσει: «Καταγράφεται μετακίνηση των διανυκτερεύσεων από τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων στα ξενοδοχεία 3 και 2 αστέρων. Ο συνολικός μέσος παραμονής επίσης μειώθηκε. Έμειναν λιγότερες ημέρες στην Ελλάδα από ό,τι συνήθιζαν».

Ο κ. Τσακαλάκης σημείωσε επιπλέον, ότι «Σίγουρα ήρθαν περισσότεροι πελάτες, σίγουρα θα έχουμε μεγαλύτερο τζίρο, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι πέρσι δεν είχαμε δώσει καθόλου προσφορές ενώ φέτος βρισκόμαστε σε θέση να δίνουμε συνεχώς προσφορές, γίνεται αντιληπτό το τελικό αποτέλεσμα». Επεξήγησε δε, ως εξής: «αυτό συμβαίνει γιατί ξεπέρασαν οι ευρωπαίοι το στρες της πανδημίας, βγήκαν, διασκέδασαν, ξέσκασαν και τώρα αντιμετωπίζουν με αυτοσυγκράτηση το ζήτημα των διακοπών τους. Το δεύτερο είναι ότι βλέπουν με κριτικό μάτι και με σκεπτικισμό όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, δηλαδή, το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε οποιαδήποτε βοήθεια στο κομμάτι της ενέργειας και έθεσε τέρμα στα επιδόματα των νοικοκυριών. Η βενζίνη ξεπερνά τα 2 ευρώ στην χώρα μας και συνεχώς ανεβαίνει. Αυτά, με γνώμονα την αύξηση του κόστους ζωής, δεν αφήνουν να είμαστε ελκυστικός προορισμός για την επόμενη τουριστική σεζόν. Έτσι δεν είμαστε αισιόδοξοι».

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024 ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ «ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ»

Με τα προαναφερθέντα ως δεδομένα ο κ. Τσακαλάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη τουριστική χρονιά. Συγκεκριμένα δήλωσε στο «Ρέθεμνος» : «Φέτος είχαμε κάνει μια αύξηση 10% στις τιμές σε σχέση με πέρσι, η οποία εξανεμίστηκε με τις προσφορές που αναγκαστήκαμε να δώσουμε τελικά. Έτσι στο τέλος που θα κάνουμε ταμείο, τα καθαρά έσοδα των πάσης φύσεως εταιρειών που ασχολούνται με τον τουρισμό θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 2019 και βεβαίως πολύ λιγότερα και από τα καθαρά κέρδη του 2022. Όταν λοιπόν θα κληθούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τα χρήματα που θα έχουν στο ταμείο τους δεν θα φτάνουν. Αν θα καταλήξουν στον δανεισμό, που έχει εκτοξευθεί αναφορικά με τα επιτόκια, τα οποία έχουν διπλασιαστεί, που θα πάμε; Φοβάμαι πως θα κοκκινίσουν και άλλα δάνεια με αποτέλεσμα να αλλάζουν χέρια πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ήδη άλλαξαν πολλές φέτος. Και φοβάμαι πως η τρέχουσα ροή δείχνει πως θα έχουμε μια συνεχή κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά λοιπόν δεν είναι ευοίωνα και αισιόδοξα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και αυτό τεκμαίρεται από τους αριθμοδείκτες της οικονομίας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Υπάρχει ενδιαφέρον για το realestate στην Ελλάδα γιατί είναι πολύ φθηνό ακόμα και όλα τα «κοράκια» καραδοκούν. Βλέπετε εσείς να υπάρχει για κάποιο άλλο επενδυτικό ενδιαφέρον εκτός από τον τουρισμό; Όχι δεν υπάρχει. Στην Κρήτη ειδικά ενδιαφέρονται μόνο για τον τουρισμό».

Τέλος, ο Μανώλης Τσακαλάκης για ακόμα μια φορά «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το ζήτημα των δημόσιων υποδομών, λέγοντας τα εξής: «Μας λείπουν οι υποδομές και δεν μπορούμε να στηρίξουμε ακριβά πακέτα. Το «έξω» δεν συμβαδίζει με το «μέσα». Έχουμε δηλαδή πολυτελή ξενοδοχεία και περνάει ωραία μέσα ο πελάτης μας, βγαίνει έξω να κάνει μια βόλτα και κινδυνεύει από σειρά ελλείψεων σε υποδομές όπως για παράδειγμα ο ΒΟΑΚ ή το αεροδρόμιο μας που είναι το χειρότερο της Ευρώπης και θα συνεχίσει να υφίσταται το ίδιο για τα επόμενα 4-5 χρόνια χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τις εγκαταστάσεις του. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που κάνουν πολλούς επισκέπτες μας να μην θέλουν να έρθουν ξανά εδώ. Είναι πολλά τα ζητήματα και χρόνια άλυτα προβλήματα που δυσχεραίνουν τα δεδομένα για το μέλλον του τουρισμού». https://www.rethemnosnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.