«Καμένη γη» θα παραλάβει η προσωρινή διοίκηση –αν και όταν οριστεί– στην Creta Farms, καθώς, πέραν των τραπεζικών δανείων και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές, το ταμείο της εταιρείας είναι μείον, λόγω και της σημαντικής σπατάλης που δεν σταμάτησε, παρά τη δραματική μείωση εσόδων, αλλά συνεχίστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και τους τελευταίους μήνες.
Πάντως, δεν είχε εκδοθεί απόφαση από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου σχετικά με το αίτημα των τραπεζών για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης, κάτι που αναμένεται σήμερα. Η προσωρινή διοίκηση, πάντως, δεν θα εμποδιστεί από σωματοφύλακες –«μπράβους», κατά το κοινώς λεγόμενο– που φυλούσαν τις εγκαταστάσεις σε Κρήτη και Κρυονέρι το προηγούμενο διάστημα, όταν επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο Μάνος Δομαζάκης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της «Κ», από τα τέλη Ιουλίου έως σήμερα φέρεται η εταιρεία να έχει δώσει τουλάχιστον 93.000 ευρώ προς διάφορους δικηγόρους.
Σε ένα δικηγορικό γραφείο έχουν πληρωθεί 41.000 ευρώ, σε άλλο το οποίο σχετίζεται με μέλος του διοικητικού συμβουλίου 26.393 ευρώ, σε εκπρόσωπο μετόχων που είχαν συνταχθεί με έναν εκ των δύο βασικών μετόχων καταβλήθηκαν περίπου 5.000 ευρώ, σε δικηγόρο άλλου μέλους του διοικητικού συμβουλίου καταβλήθηκαν 15.627 ευρώ, ενώ σε άλλον δικηγόρο καταβλήθηκαν, πριν από την επεισοδιακή γενική συνέλευση των μετόχων στις 26 Σεπτεμβρίου, 9.920 ευρώ. Η αμοιβή σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων ανέρχεται σε περίπου 53.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο βάρος, βεβαίως, είναι αυτό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές, οι οποίες ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκδοθεί 117 διαταγές πληρωμής. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, θεωρείται κάτι παραπάνω από επείγουσα η κατάθεση αίτησης από την Creta Farms για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα της παράσχει προστασία από τους πιστωτές της –στην ουσία δηλαδή θα αποφύγει τις κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων– για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
Η αποπληρωμή των προμηθευτών είναι απαραίτητη για την επαναλειτουργία της επιχείρησης υπό την προσωρινή διοίκηση ή υπό τον νέο ιδιοκτήτη –όταν και εάν τελικά αυτός υπάρξει– καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή. Αγνωστο, επίσης, παραμένει εάν οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές θα μεταφερθούν, έστω και μέρος αυτών, στη νέα εταιρεία η οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί βάσει του άρθρου 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ο εμφύλιος πόλεμος των αδερφών Δομαζάκη, που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο –αν και τα πρώτα σημάδια υπήρχαν από τον Ιούλιο του 2018– έχει βεβαίως κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια χαμένου τζίρου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Creta Farms είχε διαμορφωθεί σε 117,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 9% σε σύγκριση με το 2017, ενώ η εταιρεία βρισκόταν σε τροχιά περαιτέρω ανόδου μέχρι την κορύφωση της εμφύλιας σύγκρουσης, στις αρχές Μαΐου, με την αποπομπή του Κ. Δομαζάκη από τη διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας.
Χθες, εξάλλου, μεταβλήθηκαν εκ νέου τα δικαιώματα ψήφου στην Creta Farms, βάσει νέων γνωστοποιήσεων που έγιναν από τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχετικά με τις συμβάσεις ενεχυρίασης των μετοχών των αδερφών Δομαζάκη.
Τα δικαιώματα ψήφου διαμορφώνονται ως εξής: 25,36% η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, 12,17% η Εθνική Τράπεζα, 10,18% η Τράπεζα Πειραιώς, 10,16% ο Κ. Δομαζάκης, 9,98% ο Εμ. Δομαζάκης, 8,84% η Eurobank, 7,93% η Alpha Bank. ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια είναι κλειστά.