Το 2024 είναι πια παρελθόν και όλος ο κόσμος καλωσορίζει το νέο έτος. Στο Μαξίμου, τα κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν το νέο έτος να φέρει έναν άνεμο αλλαγής καθώς ο χρόνος που πέρασε ήταν δίχως αμφιβολία ο δυσκολότερος για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε αυτόν τον χρόνο βίωσε σημαντικές ήττες, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφές ιστορικών στελεχών της παράταξης, ενώ τέλος βίωσε για πρώτη φορά – από το 2016- την μαζική αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών προς τις πολιτικές επιλογές του.
Οι ευχές λοιπόν για το 2025 δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από το 2024 να ξεχαστεί γρήγορα και το νέο έτος να φέρει για τη κυβέρνηση το αναγκαίο restart.
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: το πρώτο μεγάλο ρήγμα
Το 2024 ξεκινάει με τη κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στις 17 Φεβρουαρίου, η Βουλή, με καθυστέρηση πολλών χρόνων, δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια για πολιτικό γάμο, όμως μια μεγάλη μερίδα γαλάζιων βουλευτών αντιδρά και αρνείται να συνταχθεί με τις επιταγές του Μαξίμου.
Μετά από μια μακρά διαδικασία εσωτερικών συγκρούσεων, «φροντιστηρίων» και δημόσιων απειλών για συμμόρφωση, εν τέλει το Μαξίμου αναγκάζεται να κάνει πίσω και να αφήσει στους βουλευτές και τους υπουργούς το δικαίωμα της αποχής ώστε να μην υπάρξει μαζική καταψήφιση. Κάπως έτσι, 20 γαλάζιοι βουλευτές καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και 31 βουλευτές και υπουργοί απέχουν. Το πρώτο ρήγμα έχει ήδη λάβει χώρα στο εσωτερικό του κόμματος.
Η συγκρότηση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και οι πασοκογενείς
Στον δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου μια σειρά γαλάζιων βουλευτών ζητούν με τρόπο επιτακτικό τα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών να συγκροτηθούν με ανθρώπους από τη γαλάζια παράταξη. Μεταξύ των πλέον επιφανών επικριτών της λεγόμενης «πασοκοποίησης» των ψηφοδελτίων ο Νικήτας Κακλαμάνης που ζητούσε με τρόπο εμφατικό και ξεκάθαρο ο πρωθυπουργός να εμπιστευτεί τα στελέχη της δικής του παράταξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, νιώθει ακόμα άτρωτος και συνεχίζει την πολιτική του ανοίγματος προς το κέντρο και της υιοθέτησης ενός πιο φιλελεύθερου προσώπου.
Η ελεύθερη πτώση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαψεύδει τον πρωθυπουργό και για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία μπαίνει σε καθεστώς σκληρής εσωστρέφειας. Η ελεύθερη πτώση των 13 μονάδων σε μόλις ένα χρόνο προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών.
Σε μια κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρωθυπουργός γίνεται δέκτης σκληρών παραπόνων από τους βουλευτές, ενώ για πρώτη φορά ο Μάριος Σαλμάς αφήνει αιχμές για τις σχέσεις της κυβέρνησης και των ολιγοπωλίων.
Οι κανονιές του Πολεμικού Μουσείου
Ίσως μια από τις χειρότερες στιγμές του 2024 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαδραματίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο το απόγευμα της 1ης Ιουλίου του 2024, όταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισαν να ρίξουν… κανονιές στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο κατάμεστο Πολεμικό Μουσείο, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, παρουσία χιλιάδων φίλων και εκατοντάδων στελεχών, εξαπέλυσαν μύδρους, πολιτικούς και προσωπικούς, κατά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ρήξη μεταξύ του «νυν» και των «πρώην» είναι γεγονός και η κρίση μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκλιμακωθεί.
Η… μισή διαγραφή Αυγενάκη
Οι εικόνες από τον ξυλοδαρμό ενός υπαλλήλου στο αεροδρόμιο της Αθήνας κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Δράστης ο Λεύτερης Αυγενάκης που δέχεται την κοινωνική κατακραυγή αλλά και τα πυρά των πολιτικών του αντιπάλων οδηγείται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η διαγραφή του ωστόσο ήταν μισή καθώς παρέμεινε μέλος του κόμματος. Ο ίδιος εν τέλει θα επέστρεφε και στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα λίγους μήνες αργότερα και αφού πρώτα ψήφισε τον Προϋπολογισμό.
Το… βέτο σε κεντροαριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το γαλάζιο αντάρτικο
Ήδη από τον Ιούλιο, μια σειρά γαλάζιων βουλευτών σπεύδουν να ναρκοθετήσουν την συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νότης Μηταράκης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Νικήτας Κακλαμάνης και μια σειρά βουλευτών ζητούν από την κυβέρνηση να φέρει δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ προειδοποιούν πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην δώσουν ψήφο. Η δημόσια διαφωνία για τον Πρόεδρο θα μετατραπεί λίγες εβδομάδες μετά σε … αντάρτικο καθώς σε τρείς φάσεις γαλάζιοι βουλευτές του μπλοκ Σαμαρά και Καραμανλή θα κάνουν ερωτήσεις στη κυβέρνηση για συντάξεις και κόκκινα δάνεια. Το κλίμα έχει χαλάσει όμως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον.
Οι «πρώην» συνεχίζουν να πυροβολούν και ο Σαμαράς διαγράφεται
Το ήδη βαρύ κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο ένα και χειρότερο από τις παρεμβάσεις Σαμαρά και Καραμανλή που συνεχίζουν να «πυροβολούν» το Μαξίμου. Με διαφορετικό ύφος, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί «αδειάζουν» τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και ζητούν την άμεση αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης. Το κλίμα οξύνεται μέρα με τη μέρα ενώ από τη Κύπρο, ο Αντώνης Σαμαράς τραβάει το σκοινί θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης υποχωρήσεις στο ζήτημα του κυπριακού. Το Μαξίμου για πρώτη φορά αντιδρά δημόσια, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και μετά την συνέντευξη Σαμαρά στο Βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός διαγράφεται με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντί επιλόγου
Σε μόλις 12 μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βίωσε σειρά εσωκομματικών προκλήσεων που μέχρι πρότινος θα έμοιαζαν απίθανες. Ωστόσο, ο ίδιος είχε την τύχη οι αντίπαλοι του να έχουν μεγαλύτερα από εκείνον προβλήματα και έτσι να παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, η κυριαρχία του πλέον, για πολλούς, βασίζεται σε πήλινα πόδια καθώς κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα επιμένουν, οι αντιδράσεις συνεχίζονται, και για πρώτη φορά η αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκει ξανά βηματισμό.