Ραγδαίες εξελίξεις : Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες από την πλευρά της Άγκυρας για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.
«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι έτσι «θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά».
«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης»
«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε αιφνιδίως την Τυνησία προκειμένου να συζητήσει την συνεργασία των δυο χωρών.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της αποστολής στρατευμάτων, ενώ για μία ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη;»
«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».
Πρόσθεσε δε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά.
«Έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων»
Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. «Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς.
Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.
Στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας προκλητικά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει.
«Αν οι λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει είπε ο Οκτάι.
Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα λόγω East Med
Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα μόνο τυχαία δεν είναι καθώς φαίνεται ότι η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα έχει βάλει τη γειτονική χώρα στο περιθώριο των ενεργειακών εξελίξεων.
Οι εξελίξεις με τον East Med έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονη νευρικότητα στην Άγκυρα με την Αθήνα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το συμμαχικό τόξο που έχει δημιουργήσει.
Στο πλευρό της Αθήνας έχουν ταχθεί ισχυρές διεθνείς δυνάμεις, οι οποίες δεν αρκούνται στις δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά προχωρούν σε πράξεις. Εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της η Ελλάδα έχει τόσο το Ισραήλ και την Ιταλία, όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν μια ομπρέλα ασφαλείας απέναντι στην προκλητική τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή.
Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται έντονη κινητικότητα από ελληνικής πλευράς, με κινήσεις οι οποίες στοχεύουν να ανατρέψουν τα δεδομένα που θέλησε να δημιουργήσει σε βάρος της η Τουρκία.
Η ανακοίνωση ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη υλοποίησης του αγωγού EastMed από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δείχνει πως οι τουρκικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών παρά την γεωγραφική πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο, ωθεί τις χώρες της περιοχής σε συγκεκριμένες κινήσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Τα σχόλια είναι κλειστά.