“Κάντε αντιπυρική ζώνη και γύρω από τις φουνάρες του Ιούδα” – Η οδηγία Τσικαλά και η ανησυχία της Πυροσβεστικής στην Κρήτη

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η ελαστικότητα για το συγκεκριμένο τελειώνει εκεί, καθώς η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε κι επίσημα – ανεπίσημα η έναρξή της έγινε στις 15 Απριλίου – κι η οποιαδήποτε καύση απαγορεύεται ρητά.
Να είμαστε υπεύθυνοι μάς καλεί ο υποστράτηγος, συντονιστής της Πυροσβεστικής Βόρειου- Νότιου Αιγαίου- Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς μέσω του Ράδιο 98,4, με τις φωτιές για το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης.

Ο κ. Τσικαλάς μίλησε για την ελαστικότητα της οδηγίας, υπό προϋποθέσεις, για χάρη του εθίμου με το οποίο πολλοί από μας έχουμε μεγαλώσει κι αναφέρει ότι ο καιρός και η προνοητικότητά μας είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις, παράλληλα με το μέγεθος της φωτιάς.

«Ελέγχουμε τον χάρτη επικινδυνότητας πρόκλησης φωτιάς που θα πρέπει να είναι στο 1 με 2 κι εξασφαλίζουμε ότι γύρω από τη μικρή φωτιά για το κάψιμο του Ιούδα έχουμε δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη. Έχουμε πρόσβαση σε νερό και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στις συχνές αντιπαραθέσεις των πολιτών που επιθυμούν ή δεν επιθυμούν το συγκεκριμένο αίτημα, όπως και στην επίκληση συχνά από τους διαφωνούντες της Πυροσβεστικής και του καλέσματος ή της καταγγελίας.

Εν μέσω του παραπάνω πλαισίου μάς καλεί να χειριστούμε με υπευθυνότητα το άναμμα φωτιάς, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει, και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η ελαστικότητα για το συγκεκριμένο τελειώνει εκεί, καθώς η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε κι επίσημα – ανεπίσημα η έναρξή της έγινε στις 15 Απριλίου – κι η οποιαδήποτε καύση απαγορεύεται ρητά.

Έγκλημα ο εμπρησμός

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από τη Δικαιοσύνη, ο οποίος μετατρέπει το έγκλημα του εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα.

«Ζητάω στο πλαίσιο της συνεργασίας να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, τους καθ’ έξιν εμπρηστές αλλά και τους εξ αμελείας, γιατί δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι και προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες», είπε σχετικά ο υπουργός.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Καταρχάς να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με υγεία και προσοχή και ασφάλεια όμως για τις οικογένειές μας. Είχα την τιμή σήμερα να επισκεφθώ την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να την ενημερώσω για όλες τις προπαρασκευαστικές-προληπτικές ενέργειες και με βάση τη νομοθέτηση, αλλά και το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει μιας πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου και να ζητήσω στο πλαίσιο της συνεργασίας να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, τους καθ’ έξιν εμπρηστές, αλλά και τους εξ’ αμελείας, γιατί δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι και προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες.
Θα το κάνει η κύρια εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου αργότερα, θα εκδώσει και μια ανακοίνωση η οποία θα αναρτηθεί στο site της Εισαγγελίας.

Θα ήθελα να την ευχαριστήσω και εκείνη και όλους τους συνεργάτες της και να πω ότι αυτή η φετινή είναι μια εθνική προσπάθεια, μια συλλογική προσπάθεια, μια πατριωτική προσπάθεια, που έχει ως σκοπό πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά τις περιουσίες των ανθρώπων και το φυσικό κάλλος, το δάσος. Θα είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια και άρα αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία τον κίνδυνο είναι κίνδυνος-θάνατος. Αποδείχθηκε δυστυχώς περίτρανα και στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις, αυτοί που δείχνουν τέτοια εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή όλων των συμπολιτών τους.

Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολλούς έναντι αυτών. Να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι ο Ποινικός Κώδικας έχει αλλάξει για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή, τότε επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000 €.
Παρακαλώ λοιπόν όλους να καταλάβετε την κρισιμότητα των στιγμών το φετινό καλοκαίρι και αναλόγως να συμπεριφερθούν. Είναι καθήκον της Πολιτείας, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, να προστατεύσει τους πολλούς».https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.