Η φετινή σεζόν ωστόσο είναι αρκετά καλή για το λάδι πανελλαδικά, στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας τόσο σε παραγωγή όσο και σε τιμή. Η παραγωγή προβλέπεται να φθάσει περίπου τους 12.000 τόνους, παρά την ζημιά από την δακοπροσβολή στο ξεκίνημα της καρποφορίας
Στο μέσο περίπου της ελαιοσυγκομιδής βρίσκεται η περιοχή της Σητείας για την τρέχουσα ελαιοκομική σαιζόν, η οποία είναι καλή από άποψη παραγωγής. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τους τυποποιητές και συνολικά όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα.
«Η συγκομιδή της ελιάς συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης «και βρίσκεται περίπου στο 50% της παραγωγής στην περιοχή μας και παρά το γεγονός ότι ο καιρός κάθε άλλο παρά χειμώνα θυμίζει, η ελαιοσυγκομιδή έχει καθυστερήσει αρκετά λόγω της έλλειψης εργατών.
Η καθυστέρηση αυτή, βοήθησε αφ’ ενός στην περεταίρω ωρίμανση του ελαιοκάρπου με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση σε ελαιόλαδο κι αφ’ ετέρου στη βελτίωση της οξύτητας και της ποιότητας ελαιολάδου, λόγω των πρόσφατων βοριάδων και νοτιάδων που είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσει ο προσβεβλημένος από το δάκο, ελαιόκαρπος. Βέβαια υπήρξε αντίστοιχη απώλεια ελαιολάδου από την πτώση ελαιοκάρπου.
Τα φλέγοντα ζητήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, η έλλειψη εργατών, αλλά και η αύξηση των ημερομισθίων προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος της συγκομιδής, με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν Και το σπουδαιότερο, όπως τουλάχιστον ακούγεται, προβλέπεται να μείνουν αμάζευτοι κάποιοι ελαιώνες, κυρίως με χαμηλή παραγωγή.
Οι τιμές
Η φετινή σαιζόν ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά καλή για το λάδι πανελλαδικά, στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας τόσο σε παραγωγή όσο και σε τιμή. Η παραγωγή προβλέπεται να φθάσει περίπου τους 12.000 τόνους, παρά την ζημιά από την δακοπροσβολή στο ξεκίνημα της καρποφορίας όπως αναφέρεται στο anatolh.com.
Οι δε τιμές έφθασαν σε απρόβλεπτα υψηλά επίπεδα, σπάζοντας το φράγμα των 5 ευρώ, κάτι που είχε να γίνει από την περίοδο του 1990. Αυτές οι τιμές δικαιολογούνται, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έχει μειωθεί περίπου 1.000.000 τόνους με την Ισπανία και την Ιταλία να συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στη μείωση. Χώρες οι οποίες είναι και οι βασικοί ανταγωνιστές μας.
Οι φετινές λοιπόν τιμές προέκυψαν από την συγκυρία της μειωμένης παγκόσμιας παραγωγής και είναι μία καλή ανάσα για τους παραγωγούς, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις αυξήσεις των γεωργικών εφοδίων, των καυσίμων, της ενέργειας, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή μας. Όμως αυτό δε λύνει το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου.
Οι τιμές του λαδιού πρέπει να είναι σταθερές για τα επόμενα χρόνια. Σε ένα ποσό 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, για να υπάρχει το κίνητρο στον παραγωγό να καλλιεργήσει και να αυξήσει την παραγωγή του. Διότι όπως διαπιστώνουμε, κάθε χρόνο μένουν ακαλλιέργητα αρκετά ελαιόδεντρα. Εκτός από το όφελος που θα έχει ο παραγωγός, θα συνεισφέρει και στο σύνολο της οικονομίας, αφού το ελαιόλαδο είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα».
Η προοπτική τους
Για την προοπτική των τιμών το επόμενο διάστημα ο κ. Μαυροματάκης επεσήμανε: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσφατη μικρή υποχώρηση της τιμής θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα ούτε και να προβλέψουμε γιατί δυστυχώς εμείς, εννοώντας όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, δεν διαμορφώνουμε την τιμή. Όπως προανέφερα, η μεγάλη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής δικαιολογεί τη σημερινή τιμή και δίνει και περιθώρια σταθερότητας για περεταίρω αύξηση.
Όμως, η κατανάλωση του εμφιαλωμένου ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη έχει μειωθεί αρκετά. Επί παραδείγματι, στην Ευρώπη αναφέρεται πτώση της τάξης του 35% με 40%. Αισιοδοξώ ότι η έλλειψη θα δικαιώσει φέτος τον παραγωγό, αυτό είναι όμως προσωπική μου άποψη. Πιστεύω ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την προοπτική των τιμών».
Αισιοδοξία
Για τη νέα εταιρεία LA SITIA ο κ. Μαυροματάκης ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του εμφιαλωτηρίου της Ένωσης για το ελαιόλαδο. Ο προγραμματισμός μας για εμφιάλωση τη φετινή χρονιά είναι 1.500 τόνοι. Όμως σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς, από τη μείωση των πωλήσεων του εμφιαλωμένου -και αναφέρομαι πάντα στο ποιοτικό λάδι- δεν έχουμε ακόμα εικόνα για τις ποσότητες που τελικά θα εμφιαλώσουμε.
Πιστεύω όμως ότι ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω των ανατιμήσεων και της κάμψης της αγοραστικής δύναμης, και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Κρίνοντας πάντα από το μεγάλο εύρος των σημείων πώλησης, που έχουμε τοποθετήσει το ελαιόλαδό μας στην Ελλάδα και κυρίως σε αρκετές χώρες του πλανήτη».
Ο κ. Μαυροματάκης εκ μέρους και της Ένωσης Σητείας, έστειλε τις πιο θερμές ευχές προς όλους, για υγεία, ειρήνη, αγάπη και ευημερία το νέο έτος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης
Πηγή : Aνατολήhttps://www.anatolh.com/