“Αναμένουμε καταδίκη της Τουρκίας στη στοχοποίηση του Βαρθολομαίου”

«Στην Τουρκία, δυστυχώς, οι θρησκευτικές ελευθερίες εξακολουθούν να απειλούνται από την εκδήλωση αισθημάτων μίσους και μισαλλοδοξίας, που καλλιεργούν εντέχνως συγκεκριμένοι κύκλοι»

“Αναμένουμε καταδίκη της Τουρκίας στη στοχοποίηση του Βαρθολομαίου”

«Στην Τουρκία, δυστυχώς, οι θρησκευτικές ελευθερίες εξακολουθούν να απειλούνται από την εκδήλωση αισθημάτων μίσους και μισαλλοδοξίας, που καλλιεργούν εντέχνως συγκεκριμένοι κύκλοι».

Τα παραπάνω αναφέρει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τις κατηγορίες που δημοσίευσε το τουρκικό περιοδικό «Gerçek Hayat» εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς και άλλων θρησκευτικών ηγετών.

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «δυστυχώς, στην Τουρκία οι θρησκευτικές ελευθερίες εξακολουθούν να απειλούνται από την εκδήλωση αισθημάτων μίσους και μισαλλοδοξίας, που καλλιεργούν εντέχνως συγκεκριμένοι κύκλοι. Πρόσφατο, άκρως ανησυχητικό, κρούσμα συνιστά το δημοσίευμα του τουρκικού περιοδικού ‘‘Gerçek Hayat’’, που στοχοποιεί με συκοφαντικές και απολύτως ανυπόστατες κατηγορίες τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες».

«Τα όσα αυθαίρετα και υπονομευτικά υποστηρίζουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος τροφοδοτούν την εχθρότητα και καλλιεργούν το μίσος εναντίον των θρησκευτικών ηγετών αλλά και των μειονοτήτων εντός της τουρκικής επικράτειας. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ανάλογες πρακτικές έχουν επανειλημμένως καταδικαστεί από τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, και από αυτό ακόμη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μην λησμονούμε ότι, κάπως έτσι, ένα fake news που δημοσίευσε τουρκική εφημερίδα, υπήρξε το έναυσμα για τα ‘‘Σεπτεμβριανά’’ του 1955, το πογκρόμ κατά της ανθούσας ελληνικής μειονότητας της Πόλης» προσθέτει.

Όπως λέει «σε κάθε περίπτωση, η δράση τέτοιων κύκλων είναι απολύτως καταδικαστέα από κάθε ελεύθερο πολίτη του κόσμου και αναμένουμε ξεκάθαρη να είναι και η στάση του επίσημου τουρκικού κράτους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο θεσμός του Οικουμενικού Θρόνου πρέπει να απολαμβάνουν της απολύτου προστασίας από τους επίσημους θεσμούς, και οι κακόβουλες πρακτικές να υπόκεινται στις διαδικασίες της δικαιοσύνης για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους».

«Ευθύνη για την προστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει, όμως, και η διεθνής κοινότητα, και πρωτίστως η ΕΕ» καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.