Πτώση μετεωρίτη μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας – Εντυπωσιακό βίντεο

Ημερομηνία:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων είναι ότι «το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος.

Λόγω της λαμπρότητας της φωτοβολίδας είναι πιθανό ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να έχει καταφέρει να επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος (μετεωρίτης)».

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες αναφέρονται κατά προσέγγιση στο σημείο εισόδου του μετεωροειδούς στη γήινη ατμόσφαιρα και όχι στην περιοχή της πιθανής πρόσκρουσης.

Στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό.

Το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί.

Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

Στην πρώτη εικόνα δίνεται η κατά προσέγγιση περιοχή της εισόδου του μετεωροειδούς στην ατμόσφαιρα, ενώ στη δεύτερη εικόνα είναι ένα καρέ της φωτοβολίδας, όπως καταγράφηκε από το αστεροσκοπείο της Πεντέλης.

Η έρευνα συντονίζεται από τον ερευνητή του ΙΑΑΔΕΤ Α. Λιάκο, ο οποίος προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες από φορείς της ευρύτερης περιοχής και από κάμερες ασφαλείας.
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Απαντήσεις» για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου...

Η έρευνα της αστυνομίας για τον θάνατο του Βασίλη...

Αυτό το ρήγμα δεν θα μπαζωθεί

Το ρήγμα στην κοινωνία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει...

«Απαντήσεις» για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου...

Η έρευνα της αστυνομίας για τον θάνατο του Βασίλη...

Αυτό το ρήγμα δεν θα μπαζωθεί

Το ρήγμα στην κοινωνία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λασίθι:Άρθρο Δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη

Το Όραμά μας για τον Δήμο. Μαζί με τους...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής της Κρήτης στην Εθνική Εκδήλωση του EU Climate Pact 2025

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας της Περιφέρειας...