«Φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό η ψήφος του απόδημου ελληνισμού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο που θα δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.Δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους, η κυβέρνηση έχει «ανάγκη» κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Και τα δύο κόμματα, όμως, εγείρουν ξεχωριστά τις δικές τους ενστάσεις. Μάλιστα, βασική διαφωνία είναι εάν η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ψήφος των ομογενών θα πρέπει να προσμετράται στην τελική κατάταξη ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Στο σημείο αυτό διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι οι ομογενείς με την ψήφο τους θα πρέπει να εκλέγουν μόνο έναν αριθμό βουλευτών. Ωστόσο, αρκετοί συνταγματολόγοι θεωρούν ότι το σημείο αυτό δεν είναι απολύτως συνταγματικό.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα κινείται περισσότερο προς την επιστολική ψήφο. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Το σχέδιο νόμου θα αφορά κυρίως τους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης και όχι τόσο τους ομογενείς δεύτερης ή τρίτης γενιάς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικών να αφορά μόνο την επιλογή για κόμμα και όχι υποψήφιου βουλευτή.
Τα «μαθηματικά» και η πρόσκληση
Η ψήφος του απόδημου ελληνισμού φέρνει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με τρεις σημαντικές παραμέτρους: αλλαγή εκλογικού νόμου, εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και στο βάθος σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μια κρίσιμη εξίσωση στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να βρει την λύση.
Τα «μαθηματικά» πάντως είναι στο όριο, αφού αν δεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι ενάντια στην ενισχυμένη αναλογική, τότε έχουμε την ακόλουθη εξίσωση: 86 ο ΣΥΡΙΖΑ και 15 το ΚΚΕ = 101.
Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων συγκεντρώνουν 199 κι όχι 200 βουλευτές.
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Μητσοτάκης, μετά το ταξίδι του στο Κάιρο θα ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των ομογενών. Η πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου θα απευθυνθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη για το τέλος της εβδομάδας.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να υπάρξει μια λύση – πακέτο και για την συνταγματική αναθεώρηση και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι προφανές ότι η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ + ΚΚΕ: 101 δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πυροδοτεί ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη αν και επισήμως κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μια τέτοια εξέλιξη.
Το άλλο σενάριο που βρίσκεται επί χάρτου έχει να κάνει με το άρθρο 54 του Συντάγματος. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όμως, το άρθρο 54 πρόκειται επίσης να αναθεωρηθεί και σε αυτήν την περίπτωση η αναθεώρησή του απαιτεί 180 βουλευτές. Επομένως αν 180 βουλευτές δηλαδή ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μειώσουν τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου από 200 σε 180 τότε στις επόμενες εκλογές δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική.
Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να συμφωνήσουν πρώτα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια να αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μετά να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο.
Σε αυτή την περίπτωση ξεπερνιέται η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ:101. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι δεν θα παίξει με το Σύνταγμα.Πηγή CNN.gr Γράφει ο Ευάγγελος Γιακουμής
Τα σχόλια είναι κλειστά.