Δεκτό κατά πλειοψηφία, μετά από μια εκρηκτική συζήτηση με βαρείς και προσωπικούς χαρακτηρισμούς μεταξύ -κυρίως- του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.
Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι».
Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
«Μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα
Νωρίτερα, έντονη αντιπαράθεση είχαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κομματικοποίηση του κράτους, τις στρατιές των μετακλητών, τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος.
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να απαντήσει σε καταγγελίες για τον αριθμό των μετακλητών που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για λαϊκισμό.
Αυτό είναι το επιτελικό κράτος
Λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση στο Facebook για το επιτελικό κράτος.
«Αυτό που χρειάζεται τώρα η πατρίδα, είναι ο αναγκαίος συντονισμός και τα κατάλληλα εργαλεία δράσης. Είναι η ώρα να αποκτήσουμε τον δυναμικό τρόπο διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα και το σύγχρονο κράτος που αξίζει στους πολίτες. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Τα σχόλια είναι κλειστά.