Ψηφίστηκε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας
Επί της αρχής, ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας είναι γεγονός, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία σειρά βελτιωτικών αλλαγών του νομοσχεδίου, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τις προτάσεις και παρατηρήσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και αρμόδιων φορέων.
Έτσι, υπέρ του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα» ψήφισαν επί της αρχής μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, αναγνωρίζοντας ως πολύ θετικό «το πνεύμα ανοιχτού διαλόγου που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», όπως ανέφεραν. Σημειώνεται, πάντως, ότι αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.
Θεοδωρικάκος: «Το νομοσχέδιο υπηρετεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τις αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσαρμόζεται στις αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».
Παράλληλα, αναγνώρισε την σημαντική συμβολή της αντιπολίτευσης με τις παραγωγικές προτάσεις που κατέθεσε και τόνισε ότι έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτησε με πνεύμα συναινετικό από όλους, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν.
Αξιοσημείωτο είναι πως ήταν κοινή η παραδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι έγιναν πράγματι σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, ωστόσο, όπως υποστήριξαν, αυτές δεν αλλάζουν τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που είναι η αυστηροποίηση των ποινών, η τιμωρητική αντίληψη, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κρατουμένων και η απουσία μέτρων για την ουσιαστική κοινωνική και οικονομική τους επανένταξη.
Αποκωδικοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες, στην κοινωνική επανένταξη και στην αυστηροποίηση των ποινών για τους κρατουμένους με σοβαρά παραπτώματα και τον διαχωρισμό τους από τους άλλους καταδικασμένους με ελαφριές ποινές.
Όπως είπε:
– Προχωρούμε στην εξειδίκευση της δυνατότητας χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε δημόσιες δομές, με παράλληλη θέσπιση ελάχιστου χρονικού πλαισίου δοκιμασίας ως πρόνοια εγγυητικού χαρακτήρα.
– Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαίδευση και πιστοποίηση κρατουμένων».
– Η γενική γραμματεία του υπουργείου ξεκινά να δημιουργήσει, στο πλαίσιο των κονδυλίων ΕΣΠΑ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της μελλοντικής επανένταξης των αποφυλακισμένων, δίνοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 5.000 κρατούμενους κατάρτισης και πιστοποίησης κατά τον χρόνο κράτησής τους.
– Διευκολύνουμε σημαντικά την ένταξη αποφυλακισμένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μέσω της πρόσληψής τους, κατά προτεραιότητα, στις κοινωνικές συν-επιχειρήσεις ή μονάδες που λειτουργούν υπό την εποπτεία της πολιτείας. Ενισχύουμε στο πλαίσιο αυτό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Διευρύνουμε την πρόβλεψη κράτησης, ιδιαίτερα των επικίνδυνων κρατουμένων ή κρατουμένων με σοβαρά απείθαρχη συμπεριφορά, σε σωφρονιστικά καταστήματα αυξημένης ασφαλείας.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν έδειξε τη στοιχειώδη τόλμη να αναγνωρίσει ότι οι διατάξεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών και τα προαπαιτούμενα που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.
«Νομίζω ότι το βλέμμα σας είναι στις επόμενες εκλογές. Στην ευθεία των εκλογών, ένα ισχυρό πολιτικό προβάδισμα έχει η κυβέρνηση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, που ζει με την αγωνία να συσπειρώσει τον κόσμο της. Μόνο που το κάνει με εξαιρετικά παρωχημένο τρόπο. Με κλασικές αντιδεξιές κορώνες άλλων εποχών, γι’ αυτό και δεν θα το καταφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Εξορκίζετε την πιθανότητα ποινής της χώρας. Κάποιοι στη Κουμουνδούρου είναι προφανές ότι παρακαλούν να συμβεί. Δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Το ίδιο κάνατε την περίοδο της πανδημίας, όταν κάποιοι προτιμούσαν να αναμένουν χιλιάδες θανάτους, για να κατηγορήσετε τη κυβέρνηση», όπως είπε ο υπουργός.
Και προσέθεσε: «Το ίδιο κάνατε και με τη στάση σας στο θέμα των παράνομων μεταναστών, όπου από το καλοκαίρι θέλατε και επισήμως η ΕΛ.ΑΣ να κάνει τον βαρκάρη στους εγκληματίες τούρκους διακινητές, που παίζουν με το πόνο δυστυχισμένων ανθρώπων. Δυστυχώς, το ίδιο κάνετε και τώρα. Αντί να συνδράμετε υπεύθυνα σε μια μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, καταφεύγετε στη συκοφαντία».
ΣΥΡΙΖΑ: «Καμία ουσιαστική αλλαγή στον πυρήνα ενός σκληρού και άδικου συστήματος»
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υποστήριξε ότι «καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε για να αλλάξει ο πυρήνας και η φιλοσοφία ενός αναχρονιστικού και υπέρμετρα σκληρού και άδικου σωφρονιστικού συστήματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει προς το δυσμενέστερο μεταβατικές διατάξεις».
Μίλησε ακόμα για «κατάργηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, αυστηροποίηση των ποινών με τιμωρητική και όχι σωφρονιστική αντίληψη και άδικα και απάνθρωπα μέτρα για τους κρατούμενους».
«Δεν μπορεί να είστε απαρέγκλιτοι σε ό,τι αφορά τις άδειες κρατουμένων. Η αυστηροποίηση του θεσμού των αδειών πυροδοτεί κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε πολύ πίσω από τις ανάγκες των καιρών και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε υπόλογοι στο Συμβούλιο της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Λάππας.
ΠΑΣΟΚ: «Παραμένουν εγκληματικές διατάξεις»
Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο «για εγκληματικές διατάξεις που παραμένουν στο νομοσχέδιο, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, όπως είναι η κατάργηση του θεσμού της κοινωνικής επανένταξης, η αυστηριοποίηση των μεταγωγών και η περαιτέρω συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων».
«Παρά το ότι μετριάστηκε η υπέρμετρη αυστηριοποίηση για την εκτέλεση των ποινών, απουσιάζει η πρόβλεψη του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής και δυναμιτίζεται το ένδικο μέσο, καθώς κριτήριο παραμένει το έγκλημα και όχι η συμπεριφορά του κρατουμένου», σημείωσε ο κ. Καμίνης.
ΚΚΕ: «Αυστηροποιείτε τις ποινές, δεν κάνετε τίποτα για την επανένταξη»
Την κατηγορηματική αντίθεσή της με τις προωθούμενες αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να «στρογγυλεύουν και να ωραιοποιούν την κατάσταση, ωστόσο, δεν αλλάζουν τη γενική αντιδημοκρατική λογική που διατρέχει το νομοσχέδιο».
Όπως υποστήριξε η κ. Κομνηνάκα «η κυβέρνηση αυστηριοποιεί τις ποινές, διατηρεί την τιμωρητική αντίληψη, συρρικνώνει περαιτέρω σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων – συνδέοντάς τα με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν, αγνοώντας την συμπεριφορά τους – και δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την ουσιαστική επανένταξή τους».
«Εμείς θεωρούμε ότι το τρίπτυχο πρέπει να είναι ουσιαστική πρόληψη – σωφρονισμός, όχι τιμωρία – κοινωνική επανένταξη. Τίποτα από αυτά δεν προωθεί το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε», κατέληξε η κ. Κομνηνάκα.
ΜέΡΑ25: «Παραπλανητικό το νομοσχέδιο»
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εντελώς παραπλανητικό», υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά για παραμόρφωσή του και ούτε είναι εκσυγχρονιστικό, αντίθετα είναι εντελώς αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια είναι κλειστά.