Ψηφιακό πιστοποιητικό: Σε εφαρμογή από σήμερα στην Ελλάδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ημερομηνία:

Τη δυνατότητα να εκδίδουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid 19 (EU Digital COVID Certificate) έχουν από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε στις αρχές του έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κίνηση αυτή δρομολόγησε την συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του.

Πλέον, απομένει η τυπική έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη δράση αυτή καθώς το ψηφιακό πιστοποιητικό όχι μόνο ήταν μία πρωτοβουλία που είχε αρχικά θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το θέτει σε εφαρμογή έναν μήνα πριν την επίσημη πρεμιέρα στην ΕΕ η οποία έχει οριστεί να είναι η 1η Ιουλίου.

«Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι».

Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πότε εκδίδεται
Το έγγραφο με το οποίο ένας πολίτης μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκδίδεται αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του, αν έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες, ή αν έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σημειώνεται πως σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικών ελέγχων, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού θα είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης, στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται δωρεάν από τους πολίτες μέσω του gov.gr είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ και θα μπορούν να το φέρουν σε ψηφιακή μορφή ή εκτυπωμένο.

Από πότε ισχύει και πόσο θα διαρκεί
Τίθεται σε εφαρμογή επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα ωστόσο θα το εφαρμόσει από την 1η Ιουνίου και μέχρι την 1η Ιουλίου η πιστοποίησή του κατά τους ελέγχους θα γίνεται σε συνεργασία με χώρες οι οποίες έχουν αντιστοίχως ετοιμάσει το δικό τους σχετικό έγγραφο.

Κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους χρόνους που καθορίζουν το κατά πόσο τα παραπάνω καθιστούν ένα πιστοποιητικό εν ισχύι. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την ΕΕ το επόμενο διάστημα.

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό που εκδίδεται ήδη
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής εκδίδει πιστοποίηση συμμετοχής στον εμβολιασμό η οποία θα ισχύει ακόμα και μετά την υιοθέτηση του EU Digital COVID Certificate. Μάλιστα αυτή θα είναι έγκυρη σε περίπτωση ελέγχου για ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο εντός της χώρας και για όσο ισχύουν περιορισμοί για τις μετακινήσεις στα νησιά. Για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο, θα χρησιμοποιείται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Θα επιτρέπονται τα ταξίδια χωρίς αυτό;
Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να εμποδιστεί καθώς αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Σε περίπτωση που πολίτης που δεν το έχει, επιθυμεί να ταξιδέψει, θα πρέπει είτε να το εκδώσει είτε να ακολουθήσει τα μέτρα που έχει θέσει η χώρα προορισμού του.

Πώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία

Θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε πολίτης που το διαθέτει θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

Ποια προσωπικά δεδομένα περιέχει
Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επίσης θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Πώς ελέγχεται η γνησιότητά του
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο Σπύρος Καπράλος υποψήφιος για την Προεδρία...

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος ανακοίνωσε...

9 Ιανουαρίου, η Εκκλησία τιμά τον καταστροφικό...

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την...

Ο Σπύρος Καπράλος υποψήφιος για την Προεδρία...

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος ανακοίνωσε...

9 Ιανουαρίου, η Εκκλησία τιμά τον καταστροφικό...

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Γυναίκες VS ανδρών: Ποιοι χειρίζονται τα χρήματα καλύτερα;

Όταν πρόκειται για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, η καλύτερη...

Γυμναστική: Η «ασπίδα» κατά των χρόνιων ασθενειών

Από το γερό ανοσοποιητικό μέχρι την καλύτερη διάθεση και...