Προϋπολογισμός: Τι θα πάρουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024
Αυξήσεις μισθών σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, όπως και αναπροσαρμογές των συντάξεων, αλλά και χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς και απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων. Το συνολικό κόστος των μέτρων αύξηση των εισοδημάτων φθάνει τα 2,13 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζόμενων και συνταξιούχων, τα οποία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Αυξήσεις
Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους – μετά από δεκατέσσερα χρόνια – θα φθάσουν, μεσοσταθμικά, το 6,5%, ενώ το επιπλέον κόστος του νέου μισθολογίου θα αγγίξει τα 906 εκατ. ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζουν η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο του 2024, αλλά και η επιστροφή των τριετιών από τον Ιανουάριο του 2024, με αύξηση κατά 10% του μισθού για όσους – εφεξής – συμπληρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Πέραν τούτου, προβλέπεται αύξηση κατά 3,1% για τους συνταξιούχους, αλλά και επίδομα 100 έως 200 ευρώ σε όσους διατηρούν – ακόμη – προσωπική διαφορά Στα μέτρα για τους συνταξιούχους θα πρέπει να προστεθεί η κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Τα μέτρα για δημοσίους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι τα εξής:

Από τον Ιανουάριο του νέου έτους τίθεται σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, το οποίο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά και όσων κατέχουν θέση ευθύνης στο δημόσιο. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος φθάνει τα 906 εκατ. ευρώ για το 2024. Οι κεντρικές παρεμβάσεις αφορούν στην οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, στην αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, στην αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και στην αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Αυξάνονται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις κατά τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023, με υπολογιζόμενο κόστος 410 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της αύξησης υπολογίζεται στο 3,1%.
Προβλέπεται οικονομική ενίσχυση περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Η ενίσχυση – που θα δοθεί τον Δεκέμβριο 2023 – κυμαινεται από 100 έως 200 ευρώ και έχει δημοσιονομικό κόστος 107 εκατ. ευρώ.
Αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις ειδικών κατηγοριών με ετήσιο κόστος επτά εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (δημοσιονομικό κόστος 38 εκατ. ευρώ κατ’ έτος).
Καταργείται – από την 1.1.2024 – η μείωση κατά 30% των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.
Από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς και θα λαμβάνουν αύξηση 10% όσοι θα συμπληρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.
Νέα αύξηση των κατώτατων αμοιβών τον Απρίλιο του 2024.
Τα ασφαλιστικά ταμεία
Πλεόνασμα ύψους 1,347 δισ. ευρώ προβλέπεται να έχουν το επόμενο έτος οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 189 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 410 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 905 εκατ. ευρώ, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα, στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης, αλλά και στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 221 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Η μεταβολή αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των κοινωνικών παροχών, στην προβλεπόμενη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και πιο συγκεκριμένα, της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, αλλά και στην αύξηση των παροχών της ΔΥΠΑ, λόγω της αύξηση του επιδόματος ανεργίας το οποίο ακολουθεί την αύξηση των κατώτατων αμοιβών.

Πηγή: ot.grhttps://www.in.gr/author/kpapadis/

Τα σχόλια είναι κλειστά.