Ο προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Ο Μητσοτάκης για παροχές και προμήθεια τραπεζών
Προϋπολογισμός 2025: Τα μεγέθη και η παρέμβαση για τις προμήθειες των τραπεζών
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός ψηφίζεται σήμερα Κυριακή και στο βήμα της Βουλής θα βρεθούν, με τη σειρά, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά παρεμβάσεων για τις τράπεζες με στόχευση κυρίως στις προμήθειες και στον ρυθμό των στεγαστικών δανείων.
Προϋπολογισμός: Οι αριθμοί του 2025
Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός έχει πάρει ήδη το πράσινο φως των Βρυξελλών και περιλαμβάνει παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ αλλά και αύξηση δαπανών κατά 3,6% η οποία είναι σύμφωνη με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ακίνητα λογιστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ
Για το 2025 προβλέπεται ότι τα έσοδα από φόρους θα φθάσουν τα 69,2 δισ. ενώ η κυβέρνηση πιστεύει πως η συνεχόμενη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όσο αναφορά τα κρατικά έσοδα.
Οι αυξήσεις αποδοχών για το 2025:
1.Αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%.
2.Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού.
3.Κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
4.Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις).
5.Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
6.Αύξηση των αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.
Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2024 θα δοθούν οι ακόλουθες ενισχύσεις:
7.Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά 100 έως 200 ευρώ.
8.Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
9.Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
10.Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ.
11.Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
12.Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
H κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα και την επιβολή περαιτέρω ΕΝΦΙΑ, ακόμη και τον διπλασιασμό του στα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, από κόκκινα δάνεια, και τα οποία δε χρησιμοποιούνται
προϋπολογισμός
Οι φόροι που θα μειωθούν το 2025
1.Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025.
2.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
3.Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
4.Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
5.Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια (επέκταση το 2025).
6.Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις με οπτική ίνα.
7.Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
8.Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
9.Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
10.Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
11.Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
12.Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές.
Τα νέα μέτρα για τις τράπεζες
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων για τις τράπεζες. Περιορισμός στις προμήθειες, υψηλότερος ρυθμός στεγαστικών δανείων, ψαλίδισμα στο περιθώριο απόκλισης μεταξύ δανείων και επιτοκίων αλλά και πώς μπορούν να αποδεσμευθούν ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, ώστε να πέσουν στην αγορά, είναι οι άξονες γύρω από τις οποίες θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός.
Όσον αναφορά τις προμήθειες, φαίνεται πως στο στόχαστρο έχουν μπει όσες από αυτές υπάρχουν σε συχνές και καθημερινές συναλλαγές. Για παράδειγμα, η αποστολή εμβάσματος που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 5 ευρώ για ποσά μέχρι και 1.000 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα “πατήσει” σε μια κοινοτική οδηγία που υπάρχει από το 2022 και η οποία. μεταξύ άλλων, προβλέπει πως οι άμεσες πληρωμές θα πρέπει να καταστούν οικονομικά προσιτές, δηλαδή υπάρχει η υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν ότι η τιμή που χρεώνεται για τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ δεν θα υπερβαίνει την τιμή που χρεώνεται για τις παραδοσιακές, μη άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ.
Άλλη μια «λαϊκή» προμήθεια είναι αυτή που πληρώνουν οι πολίτες για την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ, η οποία ανέρχεται ακόμα και σε 1 ευρώ ανά συναλλαγή.
Εδώ, το πιθανότερο είναι να δούμε στα πακέτα προμηθειών που έχουν λανσάρει μέχρι τώρα οι τράπεζες να περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συναλλαγών. Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες ώστε οι προμήθειες αυτές επειδή είναι πολύ κοινές και πολλές για τον πολίτη, να μειωθούν ακόμη και στο μισό (για τις μεμονωμένες συναλλαγές).
Δάνεια
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως ο ρυθμός των δανείων θα επιταχυνθεί μέσω του ανταγωνισμού. Ήδη από πέρυσι υπάρχει νόμος ο οποίος προβλέπει πως οι εταιρείες παροχής πιστώσεων (καταναλωτικών) έχουν τη δυνατότητα δραστηριοποίησης και στα στεγαστικά δάνεια, ενώ μπορούν να αναχρηματοδοτούν και κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει στους διαχειριστές.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλεπόταν και απλοποίηση του πλαισίου ίδρυσης και αδειοδότησης τέτοιων εταιρειών. Αυτό το πλαίσιο που υπάρχει θα ενισχυθεί περαιτέρω. Με αυτή τη ρύθμιση εταιρείες (μη τραπεζικά ιδρύματα) με μεγάλη ρευστότητα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα μπορούν να δίνουν ακόμη και στεγαστικά δάνεια υπό την εποπτεία φυσικά της ΤτΕ.
Κτιριακό απόθεμα τραπεζών – servicers
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης συμπληρώνονται από μέτρα που στόχο έχουν να πέσει το απόθεμα 21.000 ακινήτων που έχουν οι τράπεζες και οι servicers στα χαρτοφυλάκιά τους στην αγορά.
Μάλιστα για το θέμα των ακινήτων, η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα και την επιβολή περαιτέρω ΕΝΦΙΑ, ακόμη και τον διπλασιασμό του στα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, από κόκκινα δάνεια, και τα οποία δε χρησιμοποιούνται. Η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να βγάλουν τράπεζες και servicers πιο γρήγορα τα ακίνητα στην αγορά, καθώς το κόστος συντήρησής τους πλέον θα είναι μεγαλύτερο.
Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ακίνητα λογιστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ.