Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΕΛΜΕΠΑ, σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, πέτυχαν 108 φοιτητές έναντι 70 το 2023 και 52 το 2022, αποτελώντας το Τμήμα του 4ου επιστημονικού πεδίου με το μεγαλύτερο ποσοστό σε αύξηση εισακτέων στην Κρήτη κατά 54% από το 2023, και κατά 108% από το 2022, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε δύο χρόνια τους εισαχθέντες φοιτητές του.
Η συνεχής ανοδική πορεία του Τμήματος αποδεικνύει πως το Τμήμα έχει αποκτήσει βιωσιμότητα, έχοντας πάνω από 75% ποσοστό κάλυψης θέσεων, το οποίο αναμένεται να προσεγγίσει το 100% το επόμενο έτος με την ένταξη του ΔΕΤ και στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο.
Επίσης, δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο στατιστικά στοιχεία των επιτυχόντων φοιτητών. Το ποσοστό των επιτυχόντων φοιτητών που επέλεξαν το Τμήμα ΔΕΤ ως πρώτη τους επιλογή είναι 44%, ενώ στο 74% των επιτυχόντων ήταν στις 5 πρώτες επιλογές τους (Σχήμα 1).
Αν περιοριστούμε στους 85 εισαχθέντες από τα ΓΕΛ (Ημερήσια και Εσπερινά), προκύπτει ότι το 51% επέλεξαν πρώτο το Τμήμα ΔΕΤ στο μηχανογραφικό τους, με το 79% να το επιλέγει ανάμεσα στις 5 πρώτες επιλογές τους (Σχήμα 2). Η βάση εισαγωγής του Τμήματος να είναι στα 8.180, ενώ ο πρώτος σε βαθμολογία επιτυχών από ΓΕΛ συγκέντρωσε 17.220 μόρια, την υψηλότερη βαθμολογία σε όλα τα Τμήματα Οικονομικής Κατεύθυνσης της Κρήτης. Στους εισαχθέντες από τα ΕΠΑΛ, ο πρώτος συγκεντρώνει 13.375 και ο τελευταίος 12.330 μόρια. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την υψηλή ζήτηση του Τμήματος τόσο στα ΓΕΛ αλλά και στα ΕΠΑΛ.
Υψηλή ζήτηση στο Μεταπτυχιακό
Την Παρασκευή 26/7/2024 ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων για το δωρεάν Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με θέμα «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό ΠΜΣ του Νομού Λασιθίου και ένα από τα ελάχιστα δωρεάν στην Ελλάδα στο πιο σύγχρονο αντικείμενο της Διοίκησης, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Οι αιτήσεις που δεχθήκαμε φέτος, το τέταρτο έτος λειτουργίας του ΠΜΣ, έφτασαν τις 86. Όπως φαίνεται στο Σχήμα 3, το ΠΜΣ του Τμήματος έχει καταφέρει και στα 4 έτη λειτουργίας του, οι αιτήσεις που δέχεται να ξεπερνούν πάνω από τέσσερις φορές τις θέσεις του. Ο δείκτης αυτός (αριθμός υποψηφίων προς διαθέσεις θέσεις) αποδεικνύει πως υπάρχει με βεβαιότητα βιωσιμότητα στο ΠΜΣ μας και το κατατάσσει στα μεταπτυχιακά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Κρήτη.
Συνήθως, ο αριθμός των υποψηφίων ακόμα και σε δωρεάν μεταπτυχιακά σε Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν ξεπερνά το διπλάσιο των θέσεών του, ενώ συνήθως φθίνει με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με το ΠΜΣ του Τμήματος ΔΕΤ που εμφανίζει σταθερότητα στον αριθμό των υποψηφίων υπερκαλύπτοντας φέτος κατά 4.3 φορές τις διαθέσιμες 20 θέσεις του ΠΜΣ.
Σχήμα 3. Ο αριθμός υποψηφίων και διαθέσιμων θέσεων για τα τέσσερα έτη λειτουργίας του ΠΜΣ «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν την ξεκάθαρα ανοδική του πορεία του Τμήματος που πληροί όλα τα Ακαδημαϊκά Κριτήρια και ξεκίνησε δωρεάν το πρώτο Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό το 2021. Το Τμήμα ΔΕΤ είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα του νομού Λασιθίου που προσφέρει επιτυχημένα προγράμματα σπουδών και στα τρία επίπεδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών, τοποθετώντας όχι μόνο το Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και συνολικά το νομό Λασιθίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το σύνολο των υποδομών του Τμήματος (Κλειστό Γυμναστήριο, Βιβλιοθήκη, 6 Εργαστήρια Η/Υ, Εστιατόριο, κτλ) είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ η ένταξή του και στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο με ισχύ από το μηχανογραφικό του 2025 διασφαλίζει την ανοδική του πορεία. Στόχος για το επόμενο διάστημα αποτελεί η επίλυση κρίσιμων διαχρονικών ζητημάτων, όπως είναι η φοιτητική εστία και το κόστος/συχνότητα δρομολογίων. Με δεδομένο πως το όφελος από την ισχυροποίηση του Τμήματος και την ενίσχυση του φοιτητικού του δυναμικού, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το όποιο κόστος απαιτείται για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, ευελπιστούμε στην ουσιαστική συνδρομή τοπικών φορέων και στις πολιτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίλυσή τους.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο