Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MEGA, η Κομισιόν έχει στα σκαριά πρόταση, που μπορεί να φέρει ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, για εισαγωγή της τρίτης δόσης στο πιστοποιητικό εμβολισμού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και συνεπώς να έχει το πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις.
Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία το πιστοποιητικό Covid για ταξίδια εντός Ευρώπης έχει διάρκεια ένα χρόνο και μετά τελειώνει. Με τη νέα αυτή πρόταση της Κομισιόν, η χρήση του πιστοποιητικού θα επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο οι αλλαγές που θα γίνουν όσο αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συζητά με την Επιτροπή για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και για τις πρόσφατες αλλαγές σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γαλλία σχετικά με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, και τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ελευθερία της μετακίνησης.
Υπενθυμίζεται πως ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να παραλαμβάνουν και να επαληθεύουν τα ψηφιακά τους πιστοποιητικά COVID σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω της ειδικής πλατφόρμας σε κάθε κράτος.
Η τρίτη δόση φέρνει ρωγμές στην ΕΕ
Την ίδια στιγμή, ρωγμές στην κοινή πολιτική για τις μετακινήσεις εντός ΕΕ δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Η ανακοίνωση της Αυστρίας τη Δευτέρα ότι από τις 6 Δεκεμβρίου θα θέτει όριο εννιά μηνών από τη δεύτερη δόση για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού Ευρωπαίων ταξιδιωτών ενισχύει τις ανησυχίες για μονομερείς παρεκκλίσεις από την κοινή γραμμή που έχει θέσει η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Επιπλέον, από τις 3 Ιανουαρίου οι εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson στην Αυστρία θα πρέπει να έχουν λάβει δεύτερη δόση για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Υπενθυμίζεται ότι και η Κροατία έχει θέσει ανώτατο όριο εννέα μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Από την πλευρά της, η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει στην απόφαση της Αυστρίας, λέγοντας ότι για το θέμα πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η σύσταση του περασμένου Ιουνίου, όπως υπενθύμισε χθες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Γουίγκαντ, δεν περιλαμβάνει χρονικά όρια για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (σε αντίθεση με τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, που έχουν διάρκεια 180 ημερών).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, είπε, όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων (ή μία στην περίπτωση της Johnson & Johnson) δεν πρέπει να υπόκεινται σε επιπλέον περιορισμούς όταν ταξιδεύουν από μία χώρα της ΕΕ σε άλλη.
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα, ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου οι Γάλλοι πολίτες άνω των 65 ετών θα χρειάζεται να έχουν λάβει την τρίτη τους δόση, ώστε να είναι έγκυρα τα πιστοποιητικά τους για δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας.