Προσφυγές: 3 στους 10 φορολογούμενους δικαιώνονται

Ημερομηνία:

Με άδεια χέρια φεύγουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022, μόλις το 29% των φορολογούμενων δικαιώθηκε μερικώς ή ολικώς γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων χιλιάδων ευρώ που τους είχαν επιβάλλει τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ για φορολογικές παραβάσεις. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που είχαν προσφύγει στη ΔΕΔ έφυγαν με «άδεια χέρια» καθώς οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.

Μάλιστα, το 39,4% των αποφάσεων που απορρίφθηκαν από την ΔΕΔ προσβλήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 3.354 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν οι 1.731 «έκλεισαν» με οριστικές αποφάσεις της ΔΕΔ και από αυτές οι 772 προσφυγές έγιναν δεκτές από την υπηρεσία ικανοποιώντας τα αιτήματα των φορολογούμενων ενώ 1.164 ή επτά στις δέκα απορρίφθηκαν.

Αυξάνονται οι προσφυγές
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί φορολογούμενοι αναζητούν το δίκιο τους στην ΑΑΔΕ αμφισβητώντας αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης με τις οποίες καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους καθώς και προσαυξήσεις και πρόστιμα για υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και άλλες. Χαρακτηριστικό της «κοσμοσυρροής» είναι το γεγονός ότι από το 2013 που συστάθηκε η ΔΕΔ έχουν προσφύγει σε αυτή πάνω από 80.000 φορολογούμενοι.

Πάντως τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των φορολογούμενων που δικαιώνονται από τη ΔΕΘ έχει αυξηθεί σημαντικά γεγονός που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οφείλεται:

1. Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.

2. Σε λάθη και παραλείψεις στον καταλογισμό των φόρων, των προσαυξήσεων και των προστίμων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ μπαίνουν οι ελληνικές...

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης των...

SKY express: Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος εντός...

(Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2025) Η SKY express συνεχίζει να...

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ μπαίνουν οι ελληνικές...

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης των...

SKY express: Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος εντός...

(Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2025) Η SKY express συνεχίζει να...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Την χτύπησε, την έγδυσε, την λήστεψε και την παράτησε στο δρόμο

Εφιαλτικές καταστάσεις βίωσε μια 33χρονη γυναίκα από τον Πύργο,...

Πάσχα: Μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με το 2024

Το φετινό Πάσχα, περισσότερα από 1.900.000 οχήματα κινήθηκαν στο...

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες 

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης των...

To λουλούδι που ήρθε από την Ιταλία και στολίζει την άνοιξη την Κρητική ύπαιθρο

Oι μαχαιρίδες έχουν ιδιαίτερη χάρη και είναι συγγενή φυτά...