Προκλήσεις και απειλές από την Άγκυρα λόγω του East Med – Δυναμική απάντηση της Αθήνας
Προκλήσεις και απειλές από την Άγκυρα λόγω του East Med – Δυναμική απάντηση της Αθήνας
Λίγες ημέρες πριν πέσουν οι υπογραφές για τον αγωγό East Med , μία εξέλιξη που έχει προκαλέσει νευρικότητα στη γειτονική χώρα, η Άγκυρα συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να δυναμιτίσει το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η τελευταία πρόκληση ήρθε από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρέθηκε χθες αιφνιδιαστικά στην Τυνησία βάζοντας και πάλι στο στόχαστρο την Ελλάδα.
«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».
Πρόσθεσε δε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά.
Ο Ερντογάν δεν δίστασε να βάλει στο «κάδρο» τη Ρωσία και το Σουδάν. «Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».
Προκλητικό τουρκικό δημοσίευμα
Είχε προηγηθεί εμπρηστικό δημοσίευμα από το ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu διατυπώνοντας την άποψη πως όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει –ουσιαστικά- τρεις ηπείρους.
Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu διατυπώνεται την άποψη πως όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει –ουσιαστικά- τρεις ηπείρους ενώ δημοσιεύει ένα νέο προκλητικό χάρτη ο οποίος στηρίζεται στο τουρκικό δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Το Anadolu στην ανάλυση που κάνει με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, μιλά για «χαστούκι» στην Κύπρο και στην Ελλάδα ενώ συνεχίζει τραβώντας για μία ακόμη φορά το σκοινί, σημειώνοντας ότι τα drone της Τουρκίας τα οποία πετούν από βάση στα Κατεχόμενα ήρθαν ως απάντηση στα ελληνικά F-16 που πέταξαν στα Κατεχόμενα.
Δυναμική απάντηση στην Αθήνα
Η απάντηση από την Αθήνα δεν άργησε να έρθει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Κάσο από όπου έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.
«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα ανταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»
«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας όμως ότι «αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα.
Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι».
Νευρικότητα από την Άγκυρα
Οι εξελίξεις με τον East Med έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονη νευρικότητα στην Άγκυρα με την Αθήνα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το συμμαχικό τόξο που έχει δημιουργήσει.
Στο πλευρό της Αθήνας έχουν ταχθεί ισχυρές διεθνείς δυνάμεις, οι οποίες δεν αρκούνται στις δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά προχωρούν σε πράξεις. Εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της η Ελλάδα έχει τόσο το Ισραήλ και την Ιταλία, όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν μια ομπρέλα ασφαλείας απέναντι στην προκλητική τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή.
Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται έντονη κινητικότητα από ελληνικής πλευράς, με κινήσεις οι οποίες στοχεύουν να ανατρέψουν τα δεδομένα που θέλησε να δημιουργήσει σε βάρος της η Τουρκία.
Η ανακοίνωση ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη υλοποίησης του αγωγού EastMed από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δείχνει πως οι τουρκικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών παρά την γεωγραφική πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο, ωθεί τις χώρες της περιοχής σε συγκεκριμένες κινήσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων τους.
«Βολές» από το Ισραήλ
Η ισραηλινή κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως αντίπαλο τον Ερντογάν εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς ήταν ξεκάθαρος όταν χαρακτήριζε τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς — μεταξύ άλλων όπως είπε — αψηφά την παρουσία του νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.
Ο Κατς επισήμανε πως μολονότι θεωρεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίπαλο, δεν νομίζει πως επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο ισχύει στην ισραηλινή πλευρά.«Δεν έχουμε καμία [τέτοια] επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.