Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ελλάδα για το ιρανικό τάνκερ – Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης, λέει ο Πλακιωτάκης
Το θέμα παρακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως δήλωσε, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Διπλωματικό πυρετό προκαλεί η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που έχει βάλει πλώρη για Καλαμάτα.
Το θέμα παρακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση ή διάβημα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατευθύνεται προς την χώρα μας και έχει γίνει πεδίο διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Την ίδια ώρα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες χώρες της ΕΕ πως η περίπτωση βοήθειας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Η προειδοποίηση προέρχεται από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το sputniknews.com, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη τοποθέτηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Βολές» από Πομπέο
«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sputnik αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
Προειδοποιεί το Ιράν
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Πλακιωτάκης: Παρακολουθούμε επισταμένα την πορεία του
Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Νέο ένταλμα σύλληψης
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters το «Adrian Darya», αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στα χωρικά ύδατα της βραχώδους χερσονήσου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των λιμενικών αρχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οποίες μίλησαν στο Sputnik, διευκρίνισαν ότι «προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα (σ.σ. κατάπλευσης) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία».
Από Grace 1 σε Adrian Darya 1
Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το πλοίο που αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο με επόμενο προορισμό του την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Καλαμάτας.
Εκτιμάται μάλιστα ότι θα φτάσει εκεί στις 25 Αυγούστου. Κάτι που προκαλεί ανησυχία και στις ελληνικές αρχές καθώς η μεταφορά της κρίσης των δυτικών χωρών με το Ιράν στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ένα σοβαρό γεγονός.
Τα σχόλια είναι κλειστά.