Πράσινο τσάι: Τι προσφέρει στον οργανισμό μας
Στον δυτικό κόσμο το πιο γνωστό είδος τσαγιού είναι το μαύρο, αλλά αυτό δεν ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο
Τα τελευταία χρόνια το πράσινο τσάι έχει γίνει άκρως δημοφιλές και παρουσιάζεται ως θαυματουργό για τον οργανισμό μας.
Στον δυτικό κόσμο το πιο γνωστό είδος τσαγιού είναι το μαύρο, αλλά αυτό δεν ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το πράσινο τσάι είναι πολύ πιο δημοφιλές στις ασιατικές αγορές και λόγω πληθυσμιακών δεδομένων, και το πιο δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και στα μέρη μας ως εκείνο το ρόφημα που υπόσχεται, από απώλεια βάρους, μέχρι θωράκιση από δεκάδες ασθένειες, όμως τι από όλα αυτά ισχύει;
Αρχικά να πούμε τι είναι το πράσινο τσάι.
Πρόκειται για φύλλα του φυτού Camellia Sinensis. Ακριβώς όπως και το γνωστό μαύρο τσάι, αλλά με μεγάλες διαφορές στην κατεργασία τους.
Δεν έχουν υποστεί τη μακρά έκθεση στον ήλιο και την οξείδωση που έχει περάσει το μαύρο τσάι.
Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή καφεΐνης για όποιον θέλει να κόψει τον καφέ, αλλά όχι την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει κάθε πρωί.
Όμως το πράσινο τσάι δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική του κατανάλωση, ενώ σε κάποιες άλλες απαγορεύεται δια ροπάλου.
Αντικαρκινική δράση
Το μεγαλύτερο προσόν του πράσινου τσαγιού είναι η αντιοξειδωτική δράση. Ειδικά η ουσία EGCG, είναι ασπίδα για πάρα πολλές από τις γνωστές μορφές καρκίνου παρέχοντας υγεία σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
Κάνει καλό στην καρδιά
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι σε συνδυασμό με ήπια άσκηση, το πράσινο τσάι μειώνει κατά 50% τους κινδύνους για κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό γιατί μπορεί και μειώνει την κακή χοληστερόλη και ταυτόχρονα αυξάνει την καλή.
Μείωση βάρους
Το πράσινο τσάι δεν είναι κάποιος θαυματουργός λιποδιαλύτης σαν αυτούς που βλέπουμε στις τηλεπωλήσεις, αλλά βοηθάει πολύ. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και η κατανάλωσή του κόβει την όρεξη δίνοντας την αίσθηση του κορεσμού.
Άγχος και αϋπνία
Η καφεΐνη και η ECGC μπορούν να πυροδοτήσουν το άγχος και το αίσθημα της ανησυχίας ακόμα και σε μικρές ποσότητες σε ευαίσθητους οργανισμούς. Αν παρατηρήσετε αυξημένα επίπεδα στρες εφόσον έχετε βάλει το πράσινο τσάι στη ρουτίνα σας, μάλλον πρέπει να βρείτε τον αντικαταστάτη του.
Έλλειψη σιδήρου
Όσοι εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου στο αίμα τους καλό θα ήταν να αποφεύγουν το πράσινο τσάι. Αυτό γιατί το πράσινο τσάι εμποδίζει τη φυσική πρόσληψη σιδήρου που παρέχουν άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.