Η πρόταση για δέσμευση του 25% των ενισχύσεων δεν “πέρασε” και οι υπουργοί θα ξανασυνεδριάσουν
Ο προϋπολογισμός του νέου “πρασινίσματος” προκαλεί αναταράξεις στις συζητήσεις που γίνονται για τη νέα ΚΑΠ, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Επειδή το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση των υπουργών Γεωργίας για δέσμευση του 25% των άμεσων ενισχύσεων για τον προϋπολογισμό του “πρασινίσματος”, τελικά οι υπουργοί θα πρέπει να πάνε με νέα πρότασή τους στη συνεδρίαση στις 28-29 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλή επιδιώκει η δέσμευση των άμεσων ενισχύσεων για το “πρασίνισμα” να μην πέφτει κάτω του 30%.
«Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2015-2019 μπήκε στους Έλληνες παραγωγούς ένας νέος όρος, που λέγεται “πρασίνισμα”. Είναι ένα κομμάτι των περιβαλλοντικών. Η χώρα μας το πήρε βάσει του αμπελώνα. Φέραμε ως παράδειγμα τότε τον αμπελώνα τον Σαντορινιό, λέγοντας πως δεν ευδοκιμεί τίποτε άλλο παρά μόνο το αμπέλι στην ηφαιστειακή λάβα, και πήραμε το “πρασίνισμα”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής, προσθέτοντας: «Το “πρασίνισμα” είναι περίπου το 50% της ενιαίας ενίσχυσης του κάθε παραγωγού. Έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς όρους. Έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Έχει να κάνει με τον τρόπο καλλιέργειας και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Εμείς συμφωνούμε με το “πρασίνισμα”, αλλά χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ ήμασταν μάρτυρες ενός σκληρού “ματς” μεταξύ των υπουργών Γεωργίας όλων των κρατών-μελών και του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε χθες το βράδυ, απαντώντας στις ερωτήσεις της Κατερίνας Σαλαπάτα, ο Μύρων Χιλετζάκης.
Ουσιαστικά, η Ευρωβουλή δε δέχτηκε τον συμβιβασμό για 25% δέσμευση των άμεσων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027. «Αυτό δεν το δέχτηκε. Στις 2:30 τα ξημερώματα τοποθετήθηκε ο δικός μας υπουργός, ο κ. Λιβανός, και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήμασταν άυπνοι να βλέπουμε όλη τη διαδικασία. Τελικά πήραμε μία παράταση για τις 28 με 29 Ιουνίου, προκειμένου να πάνε με καινούργια πρόταση για το “πρασίνισμα” οι υπουργοί Γεωργίας», όπως ξεκαθάρισε ο Μύρων Χιλετζάκης.
Και συνέχισε: «Εμείς όμως από την πλευρά μας λέμε ότι η προηγούμενη προγραμματική περίοδος ξεκίνησε το 2015, είχε “γέφυρα” το 2014, εφαρμόστηκε μέχρι το 2019. Πήραμε κάποιες παρατάσεις λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας, και ερχόμαστε σήμερα, που θα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει επίσημα τον φάκελο την 1η Αυγούστου, όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν η Ευρωβουλή με τους υπουργούς Γεωργίας. Καταλαβαίνετε ότι εμείς έχουμε ανησυχήσει πάρα πολύ»…
Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ τόνισε ότι το αγροτικό κίνημα της Κρήτης βρίσκεται εν αναμονή της περιοδείας Λιβανού στο νησί για τις αρχές Ιουνίου, και η νέα ΚΑΠ θα είναι το πρώτο ζήτημα που θα του θέσουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.
«Όλο αυτό ελλοχεύει έναν κίνδυνο. Είναι η τελευταία ευκαιρία των Ελλήνων παραγωγών για να “ξυπνήσουμε” τον πρωτογενή τομέα και να πάμε παρακάτω. Υπάρχει ο πρώτος πυλώνας των άμεσων ενισχύσεων. Αλλά είναι και τα χρήματα του δεύτερου πυλώνα, που εκεί η Ελλάδα έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη. Δεν έχουμε απορροφήσει όλα μας τα κονδύλια. Και θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου στους Ευρωπαίους. Να πούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα με μεγαλύτερη ευελιξία. Να δοθούν παραπάνω κίνητρα.
Γιατί δεν είναι μόνο μπήκαν πέντε χιλιάρικα τον Οκτώβριο και μπήκαν και τον Δεκέμβριο άλλα πέντε χιλιάρικα και είμαστε μια χαρά. Έχουμε και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα επενδυτικά στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα», τόνισε ο συνεταιριστής.
Για την επίσκεψη Λιβανού, ο συνεταιριστής αποκάλυψε ότι θα τον υποδεχτούν οι αγρότες με διάφορα αιτήματα, όπως η νέα ΚΑΠ, οι αναδιαρθρώσεις και ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών, η αναμπέλωση, οι νέοι αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης κ.λπ. Ενώ στο θέμα των δασικών χαρτών, οι αγρότες θα χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.
Η προθεσμία για την ενεργοποίηση
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η προθεσμία για την υποβολή των ΟΣΔΕ 2021 για την ενιαία ενίσχυση από τους παραγωγούς της χώρας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το τρέχον έτος, η καταληκτική προθεσμία λήγει την 22α Ιουνίου 2021, ημέρα Τρίτη.
Επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή η τελευταία πιθανή ημερομηνία εκπρόθεσμης υποβολής συμπίπτει με αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή της ενιαίας αίτησης, μπορούν να προστεθούν ή να προσαρμοστούν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης μεμονωμένα αγροτεμάχια ή μεμονωμένα δικαιώματα ενίσχυσης, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στα συγκεκριμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων ή μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.
Υπό τους ίδιους όρους μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις σχετικά με τη χρήση ή το καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων ή το μέτρο αγροτικής ανάπτυξης για μεμονωμένα αγροτεμάχια ή σχετικά με τα δικαιώματα ενίσχυσης που έχουν ήδη δηλωθεί στην ενιαία αίτηση.
Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή μετά τις 22 Ιουνίου 2021:
– Της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα που ο/η κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα.