Όσο και αν θέλουμε να ικανοποιούμε κάθε επιθυμία των παιδιών μας, αυτό πρακτικά είναι και ανέφικτο, αλλά και επικίνδυνο. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου έχουν κυριολεκτικά τα πάντα, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να προσπαθούν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Το κυριότερο; Δεν μαθαίνουν πως οι επιθυμίες τους είναι ακριβώς τόσο σημαντικές όσο και οι επιθυμίες των άλλων. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στη δική μας σχέση μαζί τους, αλλά και στις σχέσεις που θα διαμορφώσουν αυθόρμητα στη ζωή τους. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βεβαιωθούμε πως δεν τα κακομαθαίνουμε;
Δεχτείτε, αλλά με όρους
Δεν χρειάζεται να του αρνείστε κάθε επιθυμία του για να είστε βέβαιοι πως δεν το κακομαθαίνετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια. Για παράδειγμα, όταν σας ζητά να δει την αγαπημένη του παιδική σειρά, πείτε του ότι μπορεί να το κάνει, αλλά μόνο για ένα επεισόδιο.
Μείνετε σταθεροί
Μην υποχωρείτε επειδή φωνάζει ή κλαίει, καθώς έτσι του μαθαίνετε πως αν σας πιέσει θα περάσει το δικό του. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχει δίκιο σε αυτό που σας ζητά, ρωτήστε το γιατί πιστεύει ότι πρέπει να του το επιτρέψετε και κρίνετε με βάση την απάντησή του.
Ενισχύστε την υπευθυνότητά του
Μάθετέ του από νωρίς ότι εκτός από προνόμια, έχει και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του, πρώτα όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το διάβασμά του.
Μην στεναχωριέστε
Κανείς δεν χαίρεται όταν βλέπει το παιδί του να απογοητεύεται. Ωστόσο, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, το γεγονός ότι θέλετε να είναι χαρούμενο, δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες του θα πρέπει να εξαλείφουν τις δικές σας. Στο τέλος, αν μάθει ότι απαιτείται προσπάθεια για να κερδίσει αυτά που θέλει, αλλά και ότι κάποιες φορές δεν θα καταφέρνει να τα αποκτήσει, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή.
Τα σχόλια είναι κλειστά.