Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που συμπληρώνονται φέτος θα εορταστούν παρουσία των τριών χωρών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827. Λαμπερή θα είναι και η δεξίωση, την παραμονή της 25ης Μαρτίου, στο Προεδρικό Μέγαρο…
Οι «υψηλές» αφίξεις για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη. Στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα βρεθούν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με την σύζυγό του και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Η Γαλλίδα υπουργός θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που εξαιτίας του νέου lockdown στο Παρίσι, δεν μπορούσε να φύγει από τη Γαλλία.
Παρών φυσικά θα είναι και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύζυγό του Άντρη.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Μιχαήλ Μισούστιν και τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την παρέλαση.
Το μενού στο Προεδρικό
Η έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Μαρτίου στις 18:00 στο νέο, ανακαινισμένο, κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Τους υψηλούς προσκεκλημένους θα υποδεχθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Στις 20:30 το ίδιο βράδυ είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξουν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς της προσκεκλημένους.
Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει με τη συμμετοχή έως 40 ατόμων και το μενού θα επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα σερβιριστούν ελληνικά πιάτα, με κυρίαρχο το ψάρι αλλά χωρίς… σκορδαλιά.
Η 25η Μαρτίου
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το πρωί θα γίνει πανηγυρική δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.
Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τη διάταξη των καθισμάτων όσο και τον αριθμό των επισήμων οι οποίοι θα ανέβουν στις εξέδρες.
Δεδομένου πως στην παρέλαση, λόγω κορονοϊού, δεν επιτρέπεται η παρουσία κοινού, ετοιμάζεται ένα υπερθέαμα που θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση, σε… περιγραφή του Νίκου Αλιάγα και της αρχισμηνία Σοφίας Κορμά και με τις εικόνες να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Η μετάδοση της παρέλασης θα εμπλουτίζεται με πλάνα από drones και κάμερες της ΕΡΤ που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία και θα αναδεικνύουν το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: από τον Πειραιά και το Φάληρο ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.
Στην παρέλαση με τεστ
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.
Από τις πλέον εντυπωσιακές στιγμές αναμένεται να είναι οι πτήσεις πάνω από την παρέλαση αεροσκαφών από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετάξουν στον αθηναϊκό ουρανό σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.