Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη μανιταριών που υπάρχουν στο εμπόριο και ποιος είναι ο ιδανικό τρόπος για να μαγειρέψεις το καθένα; Δες παρακάτω αναλυτικά τη λίστα.
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια; Δες πώς θα τα φτιάξεις ανάλογα με το είδος τους:
1 Βασιλομανίταρο ή καλογεράκι (πορτσίνι)
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια
Πώς να το αναγνωρίσεις: Υπάρχουν διάφοροι τύποι, αλλά ο πιο διάσημος είναι ο Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος), κοινώς ονομάζεται βασιλομανίταρο ή καλογεράκι σε νεαρή ηλικία (πορτσίνι στην Ιταλία). Έχει ένα ανθεκτικό στέλεχος, λευκό ή μπεζ, καφέ καπέλο, σαρκώδες και κλειστό.
Τρώγεται ψητό στα κάρβουνα αλλά και τηγανητό.
2. Ασπρομανίταρο
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια
Ίσως τα πιο γνωστά μανιτάρια στη χώρα μας, είναι τα μικρά κοινά μανιτάρια με χρώμα που ποικίλλει από άσπρο και εκρού μέχρι ανοιχτό καφέ και γκρι.
Τα βρίσκουμε ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες και μπορείς να τα προσθέσεις στη σαλάτα, την πίτσα, τις μακαρονάδες και στο κρέας ή να τα φας γεμιστά.
3. Πλευρώτους
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια
Έχουν περίεργο σχήμα, αρκετή σάρκα και αυλακώσεις στη μία πλευρά, ενώ στην άλλη έχουν πιο απαλή υφή. Υπάρχουν καλλιεργημένα, άγρια και βιολογικά.
Χρησιμοποιούνται κυρίως ψητά και σε σούπες.
4. Πορτομπέλο
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια
Συνήθως έχουν πλατύ καφέ «καπέλο», ενώ είναι εντυπωσιακά σε μέγεθος. Έχουν γεύση και άρωμα κρέατος, γι’ αυτό μπορούν να το αντικαταστήσουν, ειδικά σε περιπτώσεις χορτοφάγων.
5. Μορχέλα
Πώς να μαγειρέψω τα μανιτάρια
Έχει καπέλο σε σχήμα κώνου και χρώμα από ανοιχτό μπεζ μέχρι γκριζωπό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες. Ταιριάζει με κρεατικά, θαλασσινά και αλλαντικά.
Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα (www.notanordinarymum.gr).shape.gr