Για την γαλοπούλα, θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να είναι εκτός από νόστιμο και βέβαιο! Σας δίνω λοιπόν όλες τις απαραίτητες συμβουλές από την αγορά της γαλοπούλας μέχρι και το σερβίρισμα, ώστε τα μαγειρέματα της γαλοπούλας να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία!
Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να επιλέξετε την συνταγή που θέλετε και να είστε σίγουροι-ες ότι έχετε στην διάθεσή σας, όλα τα απαραίτητα υλικά της συνταγής, ένα θερμόμετρο αν είναι εφικτό, μια μεγάλη λεκάνη για το μαρινάρισμα και να έχετε υπόψη σας ότι ανάλογα με την γαλοπούλα θα χρειαστούν αρκετές ημέρες προετοιμασίας!
Οπότε μελετήστε καλά την συνταγή σας και την προετοιμασία της!
Επιλογή και Αγορά
Στην αγορά κατά την γιορτινή περίοδο θα βρείτε 3 ειδών γαλοπούλες.
Την φρέσκια γαλοπούλα: η οποία αποτελεί την καλύτερη επιλογή αν και ακριβότερη από τις άλλες όπως και κάθε φρέσκο κρέας! Πρέπει όμως να προσέξετε την χώρα προέλευσης, προτιμήστε την ντόπια γαλοπούλα ή απλά αγοράστε την από τον χασάπη σας, ή όποιον εμπιστεύεστε!
Προσέχετε πάντα έχει σφιχτό δέρμα, χωρίς χτυπήματα ή μελανιές, να έχει την ευχάριστη μυρωδιά του κρέατος και να μην έχει σπασμένα κόκαλα!
Την κατεψυγμένη γαλοπούλα: όπου μαζί με την φρέσκια αποτελούν της συνηθέστερες επιλογές! Η τιμή της είναι αρκετά χαμηλότερη από την φρέσκια και μαγειρεύεται πιο εύκολα μιας και έχει σιτέψει για τα καλά! Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η χώρα εισαγωγής της και να συντηρείται σε κατάψυξη κάτω από τους 16°C Κελσίου!
Την παγωμένη γαλοπούλα: για την παγωμένη γαλοπούλα ισχύει ότι και για την κατεψυγμένη, η διαφορά τους είναι ότι η παγωμένη γαλοπούλα διατηρείται στους
-16°C Κελσίου έως -1°C Κελσίου, θερμοκρασία που καθιστά το ξεπάγωμα ευκολότερο!
Για το γεύμα που θα παραθέσετε, υπολογίζετε για τον κάθε καλεσμένος σας από 300 gr. έως 500 gr. ανάλογα το συνοδευτικό της γαλοπούλα και τα υπόλοιπα εδέσματα!
Συνήθως μια γαλοπούλα 3000 gr. είναι υπεραρκετή για 6-8 άτομα!
Προετοιμασία και Απόψυξη
Η απόψυξη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την προετοιμασία της γαλοπούλας!
Αφορά ένα ιδιαίτερο κομμάτι προεργασίας καθώς εύκολα μπορεί στην περίπτωση που είναι παγωμένη ή κατεψυγμένη να αναπτύξει βακτήρια!
Προετοιμασία της φρέσκιας γαλοπούλας
Την φρέσκια γαλοπούλα, την καθαρίζετε από τυχόν πούπουλα με ένα φλόγιστρο ή καμινέτο. Κατόπιν την πλένετε με άφθονο, τρεχούμενο νερό και αν θέλετε με ξύδι.
Προετοιμασία κατεψυγμένης ή παγωμένης γαλοπούλας
Αφήστε την γαλοπούλα σας, μόνο στο ψυγείο να ξεπαγώσει, έτσι η γαλοπούλα δεν κινδυνεύει να αναπτύξει βακτήρια από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας!
Υπολογίστε πως κάθε κιλό γαλοπούλας χρειάζεται περίπου 8-10 ώρες μέχρι να γίνει η πλήρης απόψυξη! Μην προσθέσετε νερό στην λεκάνη, μόνο αφαιρέστε την πλαστική συσκευασία!
Οπότε υπολογίστε σωστά και ανάλογα τον χρόνο σας μέχρι την στιγμή σερβιρίσματος!
Αν βιάζεστε προτιμήστε την παγωμένη γαλοπούλα που θα ξεπαγώσει σχεδόν στο μισό χρόνο.
Το μαρινάρισμα της γαλοπούλας
Το μαρινάρισμα της γαλοπούλας είναι από τα πιο σημαντικά στάδια!
Η λιποβαρής γαλοπούλα μόνο με αυτό τον τρόπο θα ενυδατωθεί αρκετά ώστε να μην στεγνώσει κατά το ψήσιμο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά θα προσδώσουν υπέροχο άρωμα στο σχετικά άνοστο κρέας της, το αλάτι και η ζάχαρη μαλακώνει τους ιστούς και η υγρασία εισχωρεί μέσα στο κρέας προσφέροντάς του πλήρη ενυδάτωση, όπως επίσης τα συστατικά της μαρινάδας θα μαλακώσουν και θα καθαρίσουν το κρέας της.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον μπαχαρικά, αλκοόλ ή εσπεριδοειδή της αρεσκείας σας, που θα ταιριάζουν βέβαια γευστικά με την γαλοπούλα, με την γέμιση και τα συνοδευτικά της!
Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπράντι, ουίσκι μπέρμπον ή κρασί!
Αν την σερβίρετε με φρούτα στην γέμιση ή το σερβίρισμα, ξυλάκι κανέλας, μοσχοκάρυδο, στεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, φασκόμηλο, θυμάρι φρέσκο, εστραγκόν, μαντζουράνα, σκόρδο ή κόκκους από διαφορετικά πιπέρια, ακόμη και σόγια σος!Τέλος μπορείτε απλά να την βάλετε σε μια απλή άλμη με αλάτι , ζάχαρη και νερό.
Η παρακάτω μαρινάδα είναι για την κλασική συνταγή γαλοπούλας και κατάλληλη για κάθε συνταγή αφού τα υλικά της μαρινάδας αυτής ταιριάζουν με ποικιλία γεύσεων!
Μαρινάδα για μια γαλοπούλα 3000 gr.
100 gr. αλάτι χοντρό
200 gr. καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι κονιάκ
2 πορτοκάλια
3 κρεμμύδια
3 φύλλα δάφνης
10 κόκκους πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 μεγάλο κλαράκι δενδρολίβανο
Σε 1 lt κρύο νερό ρίχνετε το αλάτι, την ζάχαρη και ανακατεύετε να λιώσει το αλάτι. Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετείτε την καθαρή, αποψυγμένη γαλοπούλα και την περιχύνετε με το μείγμα αλατιού-ζάχαρης-νερού.
Κόβετε τα κρεμμύδια και τα πορτοκάλια σε 4-5 κομμάτια και τα ρίχνετε και αυτά. Σπάτε τα μπαχαρικά στο γουδί και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί για να καλυφθεί η γαλοπούλα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφήνετε την γαλοπούλα για τουλάχιστον 12 ώρες στην μαρινάδα σε κρύο περιβάλλον αλλά εκτός ψυγείου.
Μην παραλείψετε στον μισό χρόνο να αναποδογυρίσετε την γαλοπούλα.
Η προετοιμασία του ψησίματος
Αφαιρέστε την γαλοπούλα από την άλμη και την αφήστε την να στραγγίσει.
Σκουπίστε την καλά με απορροφητικό χαρτί ή αν θέλετε την ξεπλένετε πρώτα.
Μπορείτε να επιλέξετε την λιπαρή ουσία ανάμεσα στο βούτυρο και το ελαιόλαδο που θα αλείψετε την γαλοπούλα σας.
Το βούτυρο θα δώσει ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα αν όμως θέλετε λιγότερες θερμίδες και ελαφριά γεύση επιλέξτε το ελαιόλαδο!
Την αλείφετε παντού, πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά με αρκετή λιπαρή ουσία!
Όπως είπαμε, τα καρυκεύματα που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμα γούστου και συνδυασμών ή πολύ απλά ότι ζητάει η συνταγή που θα επιλέξετε!
Πασπαλίζετε πολύ καλά την γαλοπούλα με το καρύκευμα που επιθυμείτε, ένα μείγμα από αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δενδρολίβανο, θυμάρι και γλυκιά πάπρικα είναι ένα κλασικό μείγμα!
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το αλάτι γιατί ήδη η γαλοπούλα, έχει τραβήξει αρκετό αλάτι από την άλμη!
Η γέμιση
Το κεφάλαιο γέμιση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο!
Αν έχετε επιλέξει ήδη την συνταγή σας ακολουθήστε την κατά γράμμα, βέβαια μπορείτε να μην γεμίσετε την γαλοπούλα και να χρησιμοποιήσετε, για να την αρωματίσετε, μόνο μπαχαρικά και βότανα!
Επιλέξτε μια γέμιση ελαφριά, έτσι ώστε η γαλοπούλα και πιο γρήγορα θα ψηθεί, εναλλακτικά αν θέλετε μια πλούσια μαγειρέψτε την ξεχωριστά!
Τοποθετήστε την γέμιση όσο πιο ψηλά μπορείτε!
Ιδέες για γέμιση και για συνοδευτικό
Φρούτα φρέσκα και ξερά, όπως πορτοκάλια, μήλα ή κυδώνια, αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα!
Λαχανικά όπως πατάτες, γλυκοπατάτες και γλυκιά κολοκύθα κομμένες σε μικρά κομμάτια, λαχανάκια Βρυξελών, πράσα, μανιτάρια ή καρότα baby!
Καρποί όπως κάστανα, αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες, κουκουνάρι.
Επιπλέον λουκάνικα Φραγκφούρτης, μπέικον, κιμάς, συκωτάκια πουλιών, ρύζι ή τραγανή ψίχα ψωμιού!
Όποια και να είναι η επιλογή σας να θυμάστε ότι ποτέ δεν παραγεμίζουμε την γαλοπούλα, γέμιση προτιμήστε να είναι ζεστή!
Συνδυάστε τα υλικά τις κατηγορίες γέμισης και χρησιμοποιήστε την και σαν ιδέα για συνοδευτικό!
Η επάλειψη
Η υπόσχεση της ζουμερής γαλοπούλας δεν είναι ανεκπλήρωτη, αρκεί να ακολουθήσετε αυτό το βήμα, της επάλειψης!
Έτσι η γαλοπούλα θα παραμείνει ζουμερή, η πέτσα τραγανή και θα αποκτήσει εξαιρετική γεύση!
100 gr. βούτυρο
200 ml. κονιάκ
100 gr. γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το μέλι και το βούτυρο να λιώσουν.
Κατεβάζετε από την φωτιά, προθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε πολύ καλά να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Με αυτό το μείγμα αλείφετε την γαλοπούλα πριν την βάλετε στον φούρνο αλλά και ανά 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί η γαλοπούλα!
Μπορείτε όμως αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα υγρά που θα βγάζει η γαλοπούλα στο ταψί ή ένα διάλυμα με μέλι αραιωμένο με ζωμό κοτόπουλου.
Το ψήσιμο
Για μια γαλοπούλα 3000 gr.
Προθερμαίνετε τον φούρνο πολύ καλά!
Ξεκινήστε το ψήσιμο της γαλοπούλας στους 220°C Κελσίου για 20 λεπτά, στους 200°C Κελσίου 40λεπτά και συνεχίστε στους 180°C Κελσίου για ακόμη 1ώρα και 15′ λεπτά.
Υπολογίστε για κάθε 1000 gr. του βάρους της γαλοπούλας 30-35 λεπτά ή λίγο παραπάνω αν την επιθυμείτε εντελώς στεγνή!
Αν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο ψήνετε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82°C Κελσίου, το θερμόμετρο θα πρέπει να το έχετε τοποθετήσει στο στήθος και να μην ακουμπάει σε κόκαλο! Την γαλοπούλα θα την γυρίσετε 1 φορά κατά την διάρκεια του ψησίματος και θα την τοποθετήσετε σε ρηχό ταψί!
Σερβίρισμα
Αφήστε την γαλοπούλα μετά το ψήσιμο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Κόβετε την γαλοπούλα με κοφτερό μαχαίρι, ξεκινώντας από τις φτερούγες, μετά τα μπούτια, ξεχωρίζουμε το στήθος και τα υπόλοιπα κομμάτια, κόβοντάς τα σε φέτες!
Η γαλοπούλα σερβίρεται τέλεια με την σάλτσα gravy, θα ενθουσιαστείτε!
Για την Gravy Brown Sauce θα χρειαστείτε
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ελαφρύ ζωμό κότας
½ φλιτζάνι κρύο νερό
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
3/4 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ
Εκτέλεση
Μαζεύετε τα υγρά υπολείμματα από το ψήσιμο της γαλοπούλας.
Βάλτε όλα τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήστε να πάρουν μία βράση. Με μία κουτάλα συλλέξτε από την επιφάνεια όλο το λίπος που θα βγει και το πετάτε, κρατώντας μόνο το καφέ μέρος και το περνάτε από ψιλή σήτα.
Θα χρειαστείτε 2 περίπου φλιτζάνια, από τα υγρά αυτά.
Σε μία κατσαρόλα βάλτε τον καφέ ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, τον ζωμό κότας, το κονιάκ και την ζάχαρη, βράζουμε για 3′ λεπτά.
Προσθέστε το κόρν φλάουρ, το οποίο διαλύετε μέσα στο κρύο νερό. Χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.