Αυτή η κατάσταση, σίγουρα είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για πολλούς ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά, τα οποία ενώ έχουν μάθει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα, ξαφνικά καλούνται να λειτουργήσουν εντελώς διαφορετικά, πράγμα που αντιμετωπίζουν εξάλλου και οι περισσότεροι γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι, που μπορείτε να διασκεδάσετε μαζί με το παιδί, αποχαιρετώντας μια και καλή την… «βαρεμάρα».
Ταξίδι με την φαντασία
Είναι λογικό όταν το παιδί μένει για πολύ στο σπίτι να νιώθει περιορισμένο. Ωστόσο, είναι σημαντικό αρχικά να του εξηγήσετε την σημαντικότητα της προστασίας και έπειτα να επιστρατεύσετε τόσο την δική του όσο και την δική σας φαντασία, προς όφελος σας. Ενθαρρύνετέ το να πλάσει μια φανταστική ιστορία, σε ένα φανταστικό κόσμο, οπού μπορεί να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φτιάξτε μαζί ένα σενάριο και αφήστε να δώσει τις δικές του πινελιές, τις οποίες μπορεί να αλλάζει για να δίνει διαφορετικές τροπές στο «ταξίδι» σας.
Αφήστε στην άκρη τα «έτοιμα» παιχνίδια
Όταν τα παιδιά πλήττουν, θα παρατηρήσετε – αν ακόμα δεν το έχετε διαπιστώσει – ότι δεν θα ενθουσιαστούν με τα παιχνίδια τους, ακόμα και αν πρόκειται για το αγαπημένο τους ζωάκι ή το αγαπημένο τους πάζλ. Εκείνη την στιγμή, τα παιδιά αναζητούν κάτι μοναδικό, που θα εξάψει την φαντασία τους, κρατώντας τα απασχολημένα ίσως και για ώρες. Για αυτό θα ήταν καλό να αφήσετε στην άκρη τα παιχνίδια τους και να τους προτείνετε να δημιουργήσουν κάτι νέο, όπως ακριβώς το έχουν φανταστεί. Δοκιμάστε να τους δώσετε μερικά χαρτόνια ή και χάρτινες κούτες, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους για να φτιάξουν και έπειτα να διακοσμήσουν το κάστρο τους. Οτιδήποτε απλό μπορεί με λίγη παιδική φαντασία να γίνει μοναδικό.
Εστιάζουμε στην δημιουργικότητα
Μπορείτε να προτείνετε και εσείς μια λύση στο παιδί όταν εκείνο πλήττει και ειδικά αν βλέπετε ότι η ώρα περνά και εκείνο ακόμα να σκεφθεί κάτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην καταφύγετε στους συνήθεις αντιπερισπασμούς, όπως είναι η τηλεόραση, καθώς μπορεί βραχυπροόθεσμα να το κρατήσει απασχολημένο, μακροπρόθεσμα όμως το παιδί ενδεχομένως να μην έχει εξοικειωθεί με την ησυχία και κατά συνέπεια να αναζητά διαρκώς ερεθίσματα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάτι. Αντ’αυτού, δοκιμάστε κάτι πιο δημιουργικό, όπως είναι η περιποίηση και η φροντίδα ενός φυτού, όπου θα μπορεί καθημερινά να το φροντίζει, καταγράφοντας την πρόοδο του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπόρεί να επιλέγει αυτόνομα πότε θα το φροντίσει, γεγονός που θα ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο την δημιουργικότητά του.
Τα σχόλια είναι κλειστά.