Πώς η κρητική κουζίνα έγινε πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας

Ημερομηνία:

Με την ανακήρυξή της σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026, η Κρήτη, οι γεύσεις και τα προϊόντα της κερδίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Βρεθήκαμε στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας όπου μαγειρέψαμε και απολαύσαμε τα πιο νόστιμα κρητικά εδέσματα.

Ηιστορία, η παράδοση και οι γεύσεις της Κρήτης, γεύσεις συνυφασμένες με την κρητική γη και τα προϊόντα της, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Και αντίστροφα, εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί για να δοκιμάσουν τα εμβληματικά πιάτα του από τα χέρια των ντόπιων που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα μυστικά τους.

Ως φυσική εξέλιξη της τεράστιας απήχησης που έχει η κρητική κουζίνα παγκοσμίως, το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού ανακήρυξε την Κρήτη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. Μια εξέλιξη με ιδιαίτερη αξία και συμβολισμούς, καθώς αναγνωρίζει τη διακριτή γευστική ταυτότητα της Κρήτης στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και τις νέες ιδέες που «γεννά» ο ανεξάντλητος πλούτος των προϊόντων και η δύναμη των γεύσεων που πηγάζουν από την κρητική γη.

Μια γη που, πατώντας πάνω στην παράδοση, συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη γαστρονομία. Όπως δηλώνει και ο περιφερειάρχης του νησιού, Σταύρος Αρναουτάκης, «Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026, με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας».

Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας: Η μεγαλύτερη γιορτή γαστρονομίας στο νησί
Μία από τις ημέρες της διαμονής μας στο νησί την περάσαμε στην τρυφερή κουζίνα που έχει δημιουργήσει ο σύλλογος «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» στο χωριό Απόστολοι Πεδιάδος. Εκεί μας περίμενε η φανταστική και δραστήρια ομάδα του συλλόγου για να μας δείξει παραδοσιακές συνταγές, αλλά περισσότερο για να μας μυήσει στη φιλοσοφία του, που είναι η ενότητα και η συνεργασία όλων των συλλόγων της Κρήτης με σκοπό τη μετάγγιση του πολιτισμού σε όλους, και κυρίως στους νέους και στα παιδιά.

Η πρόεδρος, Λένα Ηγουμενάκη, που ήταν μαζί μας κάθε στιγμή του ταξιδιού, έχει κοντά της άξια μέλη, με κοινό όραμα, κέφι και αγάπη για αυτό που κάνουν. Έτσι, συμμετέχουν σε συνέδρια και ημερίδες, στηρίζουν πρωτοβουλίες των δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, συνεργάζονται με σχολεία, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής, διοργανώνουν βιωματικές δράσεις στη φύση και βρίσκονται πίσω από τη μεγαλύτερη γιορτή γαστρονομίας της Κρήτης, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Επιπλέον, έχουν εκδώσει ένα βιβλίο, τον «Οδηγό Μαγειρικής», με τις συνταγές που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα φεστιβάλ, από 75 πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς από όλο το νησί, αλλά και από τους δύο αδελφούς συλλόγους, της Σίφνου και της Ηπείρου.

Η Λένα που δεν κουράζεται ποτέ
Μιλώντας με τη Λένα Ηγουμενάκη, καταλάβαμε την αφοσίωσή της σε αυτό που κάνει: «Πίσω από κάθε συνταγή, υπάρχει μια ιστορία, ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα χρηστικό σκεύος, ένα υλικό, μια μνήμη… Αυτός ο πολιτισμός διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά.

Οι γιαγιάδες τον μετέδωσαν στις κόρες και οι κόρες στις εγγονές. Αυτές οι γυναίκες που στα δύσκολα χρόνια έβαζαν τη φαντασία τους να δουλέψει προκειμένου να επινοήσουν νέες συνταγές για να φροντίσουν την οικογένειά τους –με απλά υλικά, με ό,τι είχαν στο σπιτικό τους, με ό,τι τους πρόσφερε κάθε εποχή η φύση– δημιουργούσαν τα πιο νόστιμα και υγιεινά πιάτα.

Αυτές οι γυναίκες που μετρούσαν με τη χούφτα και το μάτι, που ζύμωναν, ξόμπλιαζαν, μπελόνιαζαν και κανάκευαν το φαγητό τους όπως τα παιδιά τους, που είχαν ένα μαγικό τρόπο να κάνουν την ανάγκη έθιμο και το έθιμο γιορτή, αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες μου. Η αυθεντική κρητική κουζίνα και διατροφή έχει πολιτιστική, φυσική κληρονομιά και έναν πηγαίο πλούτο ανεκτίμητης αξίας», μας είπε η αγαπημένη Λένα Ηγουμενάκη.

Μια μεγάλη γιορτή για όλη την Κρήτη
Όλο το χρόνο, τα μέλη του συλλόγου εργάζονται για να στήσουν μια γαστρονομική γιορτή από την οποία δεν θα λείπει κανείς και η οποία θα συμπεριλαμβάνει κάθε γωνιά της Κρήτης. Εκεί ανταμώνονται όλοι οι πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι του τόπου για να μαγειρέψουν, σε πραγματικό χρόνο, συνταγές που αξίζει να διασωθούν μέσα στα χρόνια. Γεύσεις πολύτιμες, που αποτυπώνουν την κουλτούρα και την ιστορία του νησιού και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Παράλληλα, ο σύλλογος συνεργάζεται με ιδρύματα και σχολεία μεταλαμπαδεύοντας τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Το πιο σημαντικό; Όπου μπορούν να προσφέρουν βοήθεια, τρέχουν και, όπου μπορούν να δώσουν αγάπη, το κάνουν με ανοιχτή την καρδιά τους.

Έτσι, το φαγητό τους γίνεται γέφυρα που ενώνει τους πάντες, οδηγός για μια πιο όμορφη, ουσιαστική ζωή.https://www.tovima.gr/

.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια...

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Σκηνές τρόμου στο Ηράκλειο: Γυμνός άνδρας με...

Όταν τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι είχε αίματα...

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια...

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Σκηνές τρόμου στο Ηράκλειο: Γυμνός άνδρας με...

Όταν τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι είχε αίματα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα – Κατεβάζουν ρολά τα πάντα

Απεργία: Στις 28 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στη μνήμη...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα συνεδριάσει στο...