Πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στα στελέχη που θα δηλώσουν «παρών» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως θα διαχειριστούν οι βουλευτές και τα όργανα του κόμματος τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο σφραγίστηκε με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί κατά του Στέφανου Κασσελάκη οδηγώντας έτσι για μία ακόμη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εσωτερική περιδήνηση.
Πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στα στελέχη που θα δηλώσουν «παρών» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως θα διαχειριστούν οι βουλευτές και τα όργανα του κόμματος τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου.
Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ήττα στην ΚΕ, ήταν ενδεικτικές.
Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο 15νθημερο και να αποφασίσει τις ημερομηνίες του έκτακτου συνεδρίου
Μίλησε για «νομενκλατούρα» και «κομματική γραφειοκρατία» και έκανε λόγο για «κουκούλες» λίγα λεπτά μετά το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη.
Ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι «οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Και χρειάστηκε ένα διήμερο – φωτιά για να οδηγηθούμε στην «αποκαθήλωση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Βέβαια, τα σύννεφα υπήρχαν πάνω από την Κουμουνδούρου εδώ και καιρό.
Όλα ξεκίνησαν με το κείμενο από την ομάδα των «87» που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης με το οποίο ζητούσε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικές εκλογές, εκτοξεύοντας παράλληλα πυρά κατά της ηγεσίας του κόμματος για μία σειρά χειρισμών σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.
Ακολούθησε η πρόταση μομφής, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των στρατοπέδων για το πως θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, για να καταλήξουμε χθες το μεσημέρι στην ετυμηγορία της ΚΕ όπου 163 μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, 120 κατά ενώ υπήρξαν και 3 λευκά – άκυρα.
Ο οδικός χάρτης
Με βάση το καταστατικό του κόμματος, σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο και «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο 15νθημερο και να αποφασίσει τις ημερομηνίες του έκτακτου συνεδρίου.
Σε αυτό θα οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, θα προσδιοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αλλά θα υπάρξει και συζήτηση επί του προγραμματικού, πολιτικού πλαισίου.
Ποιοι δηλώνουν παρών
Όπως είχε διαφανεί πριν και από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Παύλος Πολάκης θα είναι ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.
Ο βουλευτής Χανιών, μετά το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής, επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος, καλώντας τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «να συμμετέχει μαζικά, συντεταγμένα και με ενωτική διάθεση στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν».
Ο δεύτερος ο οποίος δήλωσε «παρών» στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου, ήταν το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης για την Στερεά Ελλάδα Απόστολος Γκλέτσος.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, για τον οποίο ακούγεται ότι μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να το έχει επιβεβαιώσει.
Η αντικατάστασή του άλλωστε από τη θέση του προέδρου της ΚΟ του κόμματος, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ .
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη στάση που θα κρατήσει ο Νικόλας Φαραντούρης καθώς ο ίδιος δεν είχε αποκλείσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.