Πως διαχειρίζεται η γυναίκα τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία;

Το σεξ στις μέρες μας έχει σταματήσει να θεωρείται ταμπού και να συζητείται μόνο με γρίφους ή και υπονοούμενα. Τα σεξουαλικά προβλήματα του ζευγαριού και κυρίως οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον άντρα, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση, η στυτική δυσλειτουργία έχουν σταματήσει να αποτελούν ταμπού και έτσι οι άντρες έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Γράφει ο
Παντελής Μεσσαρόπουλος* MD, MSc, Phd cand, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Εντούτοις οι γυναίκες ακόμη νιώθουν ενοχικά ώστε να συζητήσουν τυχόν σεξουαλικές δυσλειτουργίες με τον γυναικολόγο του και κυρίως σεξουαλικές δυσλειτουργίες οι οποίες εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες σήμερα λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής μετά την εμμηνόπαυση παραμένουν σεξουαλικά ενεργές και τις περισσότερες φορές έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον σύντροφο τους αλλά και από το σώμα τους.

Οι άντρες κυρίως αναζητούν λύσεις σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης εκσπερμάτισης, με το πρώτο πρόβλημα να είναι ο νούμερα ένα λόγος για να επισκεφτούν τον ουρολόγο τους και να αναζητήσουν λύσεις ή ακόμη και θεραπεία μετά τα 50 έτη.

Στις γυναίκες, η σεξουαλική δυσλειτουργία έχει ένα όνομα «σεξουαλική επιθυμία». Παρότι η σεξουαλική επιθυμία είναι το κύριο πρόβλημα των γυναικών, εντούτοις οι γυναίκες σπάνια αναζητούν θεραπεία.

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής η γυναίκα πλέον έχει ενεργό ρόλο στην οικονομική ζωή και στην αναζήτηση της επαγγελματικής επιτυχίας προσπαθώντας να συνδιάσει κι άλλους ρόλους, όπως της μητέρας αλλά και της ερωτικής συντρόφου.

Σε αυτή την πολύπλευρη κατάσταση, η γυναίκα ακούσια αποβάλλει την λιγότερο ανώδυνη φαινομενικά πτυχή της, η οποία είναι η σεξουαλική της ανάγκη και διάθεση.

Δύο νέα σκευάσματα για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Σε αυτό ακριβώς το τομέα μετά από πολλά χρόνια και από πολλές προσπάθειες έρχονται να συμβάλλουν δύο νέα σκευάσματα, η φλιμπανσερίνη (flibanserin) και η βρεμελανοτίδη (bremelanotide).

Η φλιμπανσερίνη, δρα στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση και την όρεξη, έχει δηλαδή παρόμοια δράση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στην πραγματικότητα, αρχικά μελετήθηκε ως άλλη μία θεραπεία για την κατάθλιψη πριν αναδιαμορφωθεί σε ένα φάρμακο για τη λίμπιντο. Δεν είναι σαφές γιατί το φάρμακο αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά οι ερευνητές στοχεύουν στην ικανότητά του να αυξάνει την ντοπαμίνη – μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όρεξη – και να μειώνει τη σεροτονίνη – μια άλλη χημική ουσία που συνδέεται με αισθήματα κορεσμού.

H βρεμελανοτίδη από την άλλη είναι ένα συνθετικό πεπτίδιο το οποίο ενεργοποιεί εσωτερικούς διαύλους του εγκεφάλου και οι οποίοι εμπλέκονται με την φυσιολογική σεξουαλική ανταπόκριση του σώματος της γυναίκας. Το συγκεκριμένο φάρμακο αν και από πολλούς έχει θεωρηθεί το γυναικείο Viagra, η φιλοσοφία του αλλά και ο τρόπος χορήγησής του είναι τελείως διαφορετικοί. Η βρεμελανοτίδη χορηγείται υποδόρια στη κοιλιά ή στο μηρό μέσω μιας προγεμισμένης αυτοματοποιημένης σύριγγας πριν από την σεξουαλική επαφή. Το φάρμακο βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, έχει δοκιμασθεί για χρονικό διάστημα εξαμήνου και φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τη σεξουαλική διάθεσή των γυναικών σε σχέση με χορήγηση placebo.

Καθώς φαίνεται η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις σε σχέση με θέματα τα οποία στο παρελθόν δεν έφταναν καν ως ερώτημα ή ανησυχία σε έναν ιατρό. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει οι γυναίκες να πουν ανοιχτά τα προβλήματα τους σε σχέση με την σεξουαλική τους υγεία χωρίς ταμπού και περιστροφές, αφού φαίνεται πως μια ισορροπημένη σεξουαλική υγεία συμβαδίζει με ψυχολογικά ισορροπημένους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Ο Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, Phd cand, είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, MSc στην «παθολογία της κύησης», υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο – Τμήμα Πρόωρης Ωοθηκικής Ανεπάρκειας και καθ’έξιν αποβολλών.

health.in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.