Πάνω από το 61% των κατοίκων της Κρήτης έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ενώ αρκετοί έχουν λάβει και την τρίτη – τη λεγόμενη αναμνηστική – δόση.
Οι εμβολιασμοί αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε ανοδική περίοδο εξαιτίας και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον που αναμένεται – σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες – να κυριαρχήσει στην Ελλάδα.
Πόσοι Κρητικοί έχουν εμβολιαστεί
Από τις 4 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου είχαν δοθεί συνολικά 1.010.776 δόσεις εμβολίων σε όλη την Κρήτη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονται στους 444.642 ενώ με την τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί ήδη 188.772 άνθρωποι.
Δείτε τον σχετικό πίνακα ανά περιφερειακή ενότητα:
Η πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη
Στις 4 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση το ονόμασε «Επιχείρηση Ελευθερία» καθώς όπως ανέφερε θα ήταν το μέσο όπου θα οδηγούνταν η κοινωνία στην ελευθερία της από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Ωστόσο, αυτό τελικά δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η ελπίδα μετατράπηκε σε σκεπτικισμό – σε μεγάλη μερίδα του κόσμου – που είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει η αναγκαία «ανοσία της αγέλης».
Η ελπίδα του εμβολίου
Στις 4 Ιανουαρίου γίνεται η αρχή της… ελπίδας για το τέλος του κορωνοϊού καθώς ξεκινούν και στην Κρήτη οι εμβολιασμοί.
Προτεραιότητα έχει αρχικά το υγειονομικό προσωπικό ενώ στη συνέχεια εντάσσονται στο πρόγραμμα του εμβολιασμού ο γενικός πληθυσμός αρχής γενομένης από 85 ετών και πάνω.
Τα πρώτα εμβόλια έγιναν όταν έφτασαν οι δόσεις από την εταιρία Pfizer ενώ λίγο καιρό μετά μπήκε στον… χορό η moderna, η astrazeneca και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν αρχικά να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν. Μάλιστα έως τις 10 Μαρτίου (μπορούσαν να εμβολιαστούν οι πολίτες από 70 ετών και πάνω) είχαν δοθεί συνολικά 70.647 δόσεις εμβολίων.
Τα περιστατικά θρόμβωσης της AstraZeneca και ο θάνατος
Η ελπίδα που έφερε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μετατράπηκε γρήγορα σε… φόβο. Ειδικά στην Κρήτη που υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά με παρενέργειες ενώ δυστυχώς θρηνήσαμε και ένα θύμα.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου η ηλικιακή ομάδα έως 44 χρόνων μπορούσε να εμβολιαστεί αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Ωστόσο, τρία περιστατικά θα «μπλόκαραν» το πρόγραμμα «Ελευθερία» στην Κρήτη.
Πρώτο περιστατικό: Στις 12 Απριλίου μία 47χρονη γυναίκα από τη Χερσόνησο εισάγεται στο νοσοκομείο καθώς υπέστη εγκεφαλικό μετά από τον εμβολιασμό της.
Η 47χρονη παρουσίασε ημιπάρεση στη δεξιά πλευρά και εγκεφαλικό και εισήχθη στο ΠΑΓΝΗ ενώ μετά από δύο μήνες φαίνεται ότι κέρδισε τη μάχη με τη ζωή και έλαβε εξιτήριο για να πάει σε Κέντρο Αποκατάστασης.
Δεύτερο περιστατικό: Στις 10 Μαΐου ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης, 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, στην Ιεράπετρα νιώθει ένα κάψιμο στο πόδι το οποίο στη συνέχεια παρέλυσε. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ιεράπετρας όπου και διαπιστώθηκε πως έχει υποστεί θρόμβωση. Αμέσως μεταφέρεται στο ΠΑΓΝΗ όπου και υποβάλλεται σε πολύωρο χειρουργείο με τους γιατρούς να τον σώζουν από βέβαιο θάνατο. Έξι ημέρες μετά παρουσιάζει δεύτερο περιστατικό θρόμβωσης, αυτή τη φορά στην καρωτίδα στη διάρκεια ενός προαιρετικού ελέγχου, γεγονός που έκανε τους γιατρούς να προλάβουν τα χειρότερα.
Τρίτο περιστατικό: Η 44χρονη Γλυκερία στις 12 Μαΐου παρουσιάζει εγκεφαλική αιμορραγία εξαιτίας θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού. Δυστυχώς η ίδια παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών αφήνει την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στις 30 Μαΐου. Αξιοθαύμαστο όμως είναι το γεγονός ότι παρά το τραγικό συμβάν που «χτύπησε» την πόρτα στην οικογένεια της Γλυκερίας, ο σύζυγός της πραγματοποίησε κανονικά την δεύτερη δόση του εμβολιασμού του με AstraZeneca καθώς – όπως ανέφερε – της είχε υποσχεθεί «να μην γίνει η περίπτωσή της σημαία των αντιεμβολιαστών».
Η γέννηση των… αντιεμβολιαστών
Μετά τις σοβαρές αυτές παρενέργειες των εμβολιασμών αλλά και τον τραγικό θάνατο της Γλυκερίας αρκετοί ήταν οι πολίτες που φοβήθηκαν το εμβόλιο της Βρετανικής εταιρίας, παρά τις συνεχόμενες διαβεβαιώσεις των επιστημόνων ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών και θανάτου.
Πολλοί Κρητικοί προχώρησαν στην ακύρωση των προγραμματισμένων ραντεβού για εμβολιασμό και ακόμα και τώρα παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Η καθυστέρηση της ανοσίας
Το βασικό πλάνο της κυβέρνησης ήταν μέχρι τον Αύγουστο να έχει επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Οι εμβολιασμοί μετά τους θανάτους που σημειώθηκαν είχαν πτωτική πορεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ήταν αρκετό για να μην επέλθει η ανοσία.
Μόνο όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, άρχισε πάλι ο κόσμος να κλείνει ραντεβού για τον εμβολιασμό του ενώ στον… χορό μπήκαν και οι ανήλικοι που ανακοινώθηκε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους τέλη Ιουλίου ενώ πλέον έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται και τα μικρά παιδιά από 5 έως 12 ετών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.