Κορυφώνεται η αγωνία στις τάξεις του αγροτικού κόσμου με τους εκπροσώπους του κλάδου να συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία έναντι των κυβερνητικών μέτρων με επικρατέστερο σενάριο να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διεξοδικό διάλογο και ανάλυση όλων των δεδομένων.
«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας»
Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών, υπογράμμισε.
ΕΦΚ και ηλεκτρικό ρεύμα στο τραπέζι του διαλόγου
Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Φθηνότερο ρεύμα 2+8 και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα δοθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια εν ευθέτω χρόνω.
Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια», ενώ πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».
Η συγκεκριμένη πρόταση, όμως, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι.