Οι Άγγλοι τις λένε «smashed potatoes». Εμείς «τσακιστές πατάτες» ή, αν προτιμάτε, «πατημένες». Τις ψήνουμε στον φούρνο και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις λατρέψει όποιος τις φάει – μικροί και μεγάλοι.
Οι τσακιστές πατάτες φούρνου γίνονται εύκολα και με ελάχιστο κόπο, αφού δεν χρειάζονται καθάρισμα και κόψιμο, μόνο ένα καλό πλύσιμο.
Η αρχική προετοιμασία τους, που εκτός από το πλύσιμο περιλαμβάνει βράσιμο και στέγνωμα, μπορεί να έχει γίνει νωρίτερα ή και από την προηγούμενη ημέρα.
Έτσι, η συγκεκριμένη συνταγή ενδείκνυται για μεγάλα τραπέζια και γιορτές στο σπίτι.
Είναι ένα συνοδευτικό λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που συνδυάζεται με πολλά φαγητά.
Δοκιμάστε το αντί για τηγανητές πατάτες, και θα έχετε γλιτώσει όχι μόνο τον κόπο αλλά και τα επιβαρυντικά στοιχεία του τηγανίσματος.
Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη συνταγή σε vegan, αντικαθιστούμε το βούτυρο είτε με ελαιόλαδο, είτε με μια vegan εκδοχή βουτύρου που μπορούμε να βρούμε σε σούπερ μάρκετ και βιολογικά καταστήματα.
Συνταγή για τσακιστές πατάτες φούρνου
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 6-8 άτομα
- 1.200 γρ. πατάτες μικρές (γαλλικές)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο, κομμένα σε μικρές τουφίτσες
- 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με κρύο νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και φέρνουμε σε βράση.
Βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν. Αν οι πατάτες είναι δυσανάλογες σε μέγεθος, τότε τις μικρές τις βγάζουμε όταν γίνουν και τις μεγαλύτερες τις αφήνουμε λίγο παραπάνω χρόνο.
Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Το στέγνωμα είναι σημαντικό για να βγουν μετά ωραίες και τραγανές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρωματιστεί από το σκόρδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ελαιόλαδο.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ή τρεις μεγάλες λαμαρίνες. Βάζουμε τις πατατούλες σε απόσταση μεταξύ τους και τις πατάμε απαλά και προσεκτικά με το εργαλείο του πουρέ ή ένα μεγάλο πιρούνι.
Καλό είναι να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ τους ώστε να μην ακουμπάει η μία την άλλη.
Αφαιρούμε το σκόρδο από το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε με λίγο από αυτό τις πατάτες.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες τις φουντίτσες από το δεντρολίβανο.