«Πόλεμος» για το 8ωρο : Κυβέρνηση VS αντιπολίτευσης – Σε διαφορετική γραμμή η ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ
Άρωμα από το Σικάγο του 19ου αιώνα και τη μάχη για το 8ωρο θα έχει η φετινή Πρωτομαγιά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν το ν/σ Χατζηδάκη αιτία πολέμου. Μύθο χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης την κατάργηση του 8ωρου. Στις 4 Μαΐου απεργία από ΓΣΕΕ, στις 6 Μαΐου ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
«Πόλεμος» για το 8ωρο : Κυβέρνηση VS αντιπολίτευσης – Σε διαφορετική γραμμή η ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ
Άρωμα από το Σικάγο του 19ου αιώνα και τη μάχη για το 8ωρο θα έχει η φετινή Πρωτομαγιά στην Ελλάδα καθώς οι πρώτες αντιδράσεις από κόμματα και συνδικάτα χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τις 7 μεγάλες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ως «αιτία πολέμου».
«Μύθος» και «φάντασμα» από το παρελθόν
Και σήμερα συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αφορμή δόθηκε από τα όσα είπε, για το νομοσχέδιο που θα φέρει ο κ. Χατζηδάκης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μύθο» την κατάργηση του 8ωρου λέγοντας ότι «το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος».
«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Δούρειος ίππος
Πάντως οι αναφορές του πρωθυπουργού που έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων τοποθετήσεων του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη τις προηγούμενες μέρες δεν λειτούργησαν καθησυχαστικά για την αντιπολίτευση.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες για ένα χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα άδειες μετ’ αποδοχών το επόμενο διάστημα, θεωρείται από όσους αντιτίθεται στο επερχόμενο νομοσχέδιο ως δούρειος ίππος για την καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και κάθε άλλου εργασιακού δικαιώματος.
Βεβαίως οι αντιδράσεις αφορούν στο σύνολο των αλλαγών που προβλέπονται να έρθουν καθώς πέραν των υπερωριών και του εργάσιμου χρόνου, υπάρχουν τα ζητήματα της τηλεργασίας, των απεργιών, γενικότερα των ανατροπών στο συνδικαλιστικό νόμο του 1982.
«Μητέρα των μαχών»
Στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «μητέρα των μαχών» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά επιμένουν να μιλούν για κατάργηση του 8ωρου.
Είναι χαρακτηριστικό και το σημερινό τιτίβισμα του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου.
«Μάιος 2017: τράπεζα πληρώνει πρόστιμο 1,6 εκ για παράνομες υπερωρίες. Σήμερα με τις αλλαγές που έχει κάνει η ΝΔ θα πλήρωνε 109.000. Διέλυσαν την επιθεώρηση εργασίας, νομιμοποίησαν την απλήρωτη εργασία και τώρα καταργούν το 8ωρο» έγραψε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Μάιος 2017: τράπεζα πληρώνει πρόστιμο 1.6 εκ για παράνομες υπερωρίες.
Σήμερα με τις αλλαγές που έχει κάνει η #ΝΔ θα πλήρωνε 109.000.
Διέλυσαν την επιθεώρηση εργασίας, νομιμοποίησαν την απλήρωτη εργασία & τώρα καταργούν το 8ωρο.
Στο χέρι της κοινωνίας είναι να μην τα καταφέρουν— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) April 14, 2021
Εμμονές και εξόφληση γραμματίων
«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής να δουλέψει πάνω από 8 ώρες χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Φθηνά επικοινωνιακά κόλπα που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.
.@christidisp: «Ο κ.Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής να δουλέψει πάνω από 8 ώρες χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Φθηνά επικοινωνιακά κόλπα που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ & την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων»#8ωρο pic.twitter.com/MLhFigx3q8
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) April 14, 2021
Ανατροπές του αιώνα
Για φτηνά κόλπα που επιστρατεύει ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να νομιμοποιήσει τις «ανατροπές του αιώνα», κάνει λόγο το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «το λόγο πλέον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι ικανοποιείται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ όπως αυτό της εξίσωσης της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών και των υπολοίπων υπαλλήλων, ο Περισσός αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός, είναι πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό. Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις».
#ΚΚΕ για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Κ.Ο της ΝΔ
📍Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι για το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά
📍«Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα»https://t.co/nTBLZfXpuf#Χατζηδακης #8ωρο— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) April 14, 2021
Σε ποιο κόσμο ζουν;
Για θράσος της κυβέρνησης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «έκτρωμα».
«Ο κ. Χατζηδάκης […] ανέφερε ακόμα πως τίποτα από όσα θέλει να “θεσπίσει”, δεν θα εφαρμοστεί μονομερώς από τους εργοδότες, αφού θα απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων. Αλήθεια σε ποιον κόσμο ακριβώς ζει ο κ. Χατζηδάκης; Διότι στην Ελλάδα 1.0 του κ. Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και με κορωνοϊό από τους εργοδότες τους» τόνισε ο Μιχάλης Κριθαρίδης.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) April 14, 2021
Στις 4 Μαΐου απεργία η ΓΣΕΕ, στις 6 ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
Πάντως η πολιτική αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί και μέσα στα συνδικάτα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία απεργία στις 4 Μαΐου (καθότι η φετινή Πρωτομαγιά πέφτει το Μεγάλο Σάββατο), ενώ η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ομόφωνα απεργία στις 6 Μαΐου και όχι στις 4 Μαΐου όπως η ΓΣΕΕ.
Σε απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μαΐου καλούν και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
Στις 4 Μαΐου η επίσημη αργία
Μάλιστα η αντιπαράθεση μεταξύ ΓΣΕΕ από τη μια μεριά και ΠΑΜΕ-ΑΔΕΔΥ από την άλλη σχετίζεται με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς στις 4 Μαΐου.
«Ένα σώμα, μια ψυχή»
Για το λόγο αυτό το ΠΑΜΕ για ακόμα μια φορά βρίσκεται στα χαρακώματα με την ηγεσία της ΓΣΕΕ καθώς της χρεώνει ότι υλοποιεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εκφυλισμό της φετινής Πρωτομαγιάς.
«Με απόφαση του υπουργού Εργασίας η αργία της 1ης Μάη μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου δηλαδή με την ημερομηνία που τυχαία και αυθόρμητα αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χθες. Κυβέρνηση και ΓΣΕΕ ένα σώμα, μια ψυχή. 6 ΜΑΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ για να μην περάσουν οι ανατροπές του αιώνα!» αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το ΠΑΜΕ και προσθέτει:
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας η αργία της 1ης Μάη μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου δλδ με την ημερομηνία που τυχαία και αυθόρμητα αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χθες.
Κυβέρνηση και ΓΣΕΕ ένα σώμα, μια ψυχή.6 ΜΑΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ για να μην περάσουν οι ανατροπές του αιώνα! pic.twitter.com/79Pe7TRWOr
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) April 14, 2021
Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας
«Πρωτομαγιά 2021: Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη Κυβέρνηση και απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ ας «γιορτάσουν» μαζί την κατάργηση του 8ώρου! Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!».
Πρωτομαγιά 2021: Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη
Κυβέρνηση και απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ ας "γιορτάσουν" μαζί την κατάργηση του 8ώρου!
Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας!
Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής! #Πρωτομαγια2021#1stMay pic.twitter.com/ZlIe0RRZB1— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) April 13, 2021
Τα σχόλια είναι κλειστά.