«Πόλεμος» στις Πρέσπες: Μεγαλώνει η «λίστα των προθύμων» για την ψήφιση της Συμφωνίας
«Πόλεμος» στις Πρέσπες: Μεγαλώνει η «λίστα των προθύμων» για την ψήφιση της Συμφωνίας. Στην τελική ευθεία για την ψήφιση της…
Στην τελική ευθεία για την ψήφιση της στο ελληνικό κοινοβούλιο έχει εισέλθει η συμφωνία των Πρεσπών καθώς το Μαξίμου έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 «πρόθυμους» βουλευτές .
Μία ημέρα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και μετά το όργιο καταστολής που υπήρχε από την Αστυνομία η οποία εκμεταλλευόμενη μία χούφτα ακραίων «έπνιξε» με χημικά τη διαδήλωση, η κυβέρνηση εισάγει στο κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης καθώς και οι ημερομηνίες όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Πιθανότητα, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια Τετάρτη και Πέμπτη και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
Θρίλερ με την πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας
Εν τω μεταξύ στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν την Συμφωνία. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι καθώς το κόμμα στο οποίο ηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μένει πλέον με τέσσερις βουλευτές και πλέον δεν αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα. Ως εκ τούτου, το θέμα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή περιπλέκεται.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το απόγευμα θα δοθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή για τη Συμφωνία καθώς ήδη ένα κομμάτι της Αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει από τις προηγούμενες ημέρες ότι μεθοδεύεται ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Επιτροπή. Και αυτό, διότι όπως προκύπτει από την τελευταία σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, διαθέτει 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 στη ΝΔ, 4 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από 3 έχουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, 1 η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ.
Το Ποτάμι βέβαια, μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά το πρωί της Δευτέρας δε διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα αν και στο παρασκήνιο – όπως αποκάλυψε ο Γρηγόρης Ψαριανός – φαίνεται ότι γίνονται συζητήσεις προκειμένου να ενταχθεί σε αυτή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αν πάντως δεν υπάρξει η προσθήκη του Θεοχαρόπουλου, το Ποτάμι δεν θα εκπροσωπηθεί στην Επιτροπή, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στους συσχετισμούς.
Ποιοι είναι οι 151 σίγουροι για τις Πρέσπες
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή με 151 «ναι» θέλει να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερες ψήφους για τη συμφωνία των Πρεσπών ώστε να μην κατηγορήσει η Αντιπολίτευση ότι πέρασε ένα μείζον εθνικό θέμα με ισχνή πλειοψηφία.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τις διαφοροποιήσεις στα κόμματα, τις ανεξαρτοποιήσεις και τις μεταγραφές, είναι βέβαιο – αν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική ανατροπή στο παρά πέντε της ψηφοφορίας – ότι η κυβέρνηση έχει τους 151.
Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του (σ.σ την οποία θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ), τον πρόσφατα διαγραφέντα από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού. Τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.
Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που θα συνταχθούν με τον πρωθυπουργό. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους δύο ακόμη μέλη της κυβέρνησης τα οποία – αν και έχουν διαγραφεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ – προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει «σημαία» τους την καταψήφιση της Συμφωνίας.
Ως εκ τούτου, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη Βασίλη Κόκκαλη. Αν οι δύο πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ μαζί με την κ. Παπακώστα από τη «Νέα Ελληνική Ορμή» συνταχθούν με τους κυβερνητικούς βουλευτές, τότε «η λίστα των προθύμων» μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 154.
Τα σχόλια είναι κλειστά.