Η ομιλία θα διαρκέσει 15 λεπτά
Την Πέμπτη, 7 Απριλίου κλείδωσε η ομιλία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι στην ελληνική Βουλή.
Η ομιλία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει 15 λεπτά.
Στη συνεδρίαση θα κληθούν να παραστούν και οι 300 βουλευτές και θα υπάρχει μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόσκληση στον ουκρανό πρόεδρο είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.
«Συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Του Μίλησα για την ανθρωπιστική κατάσταση στις υπό πολιορκία πόλεις και τον ευχαρίστησα για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του. Συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία των Ελλάδας και Ουκρανίας» είχε γράψει στο twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμ Ζελένσκι.
Θεσμική ενέργεια αλληλεγγύης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης να προσκαλέσει τον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή ως μια «θεσμική ενέργεια συμπαράστασης στην Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της», προσθέτοντας ότι είναι μια «ενέργεια σταθμός» που στέλνει «πολλαπλά μηνύματα».
«Ο ελληνισμός θα είναι υπερήφανος εσαεί» είπε ο Γιάννης Οικονόμου συμπληρώνοντας ότι «δεν χωρούν μισόλογα, επιφυλάξεις και ίσες αποστάσεις. Οι Ουκρανοί κάνουν πολλά για όλους μας».
Ο κ. Οικονόμου κάνοντας αναφορά στο παρελθόν τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο βάρβαρων εισβολέων, λέγοντας ότι «δεν είναι αντάξιο της ιστορίας μας να φερθούμε με αγνωμοσύνη και να τηρήσουμε στάση επιτήδειου και πονηρού ουδέτερου».
Η πρόκληση και οι αντιδράσεις
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος χαιρέτισε την πρόσκληση Μητσοτάκη σε Ζελένσκι κάνοντας λόγο για «θετική κίνηση αλληλεγγύης».
«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έχει από την πρώτη στιγμή στηρίξει τόσο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και την αποστολή όπλων της χώρας μας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και ως εκ τούτου δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, αντιθέτως για τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται μια κίνηση αυτονόητης αλληλεγγύης η παρουσία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή.
Την αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚΕ στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον Β. Ζελένσκι, ενώ προϊδεάζοντας για την αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ από την βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι, πηγές του Περισσού τονίζουν:
«Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κλπ».