Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί από σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα.
Ένα όργανο επιδιαιτησίας του ΠΟΕ έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία – αφού αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.
Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον, από τους αυξημένους δασμούς επηρεάζονται τα κάτωθι ελληνικά προϊόντα:
Διάφορα είδη τυριών
Υποκατάστατα τυριού
Γαλακτοκομικά
Διάφορα είδη βουτύρου
Χοιρινό κρέας
Γιαούρτι
Φρούτα
Σαλάτες
Κομπόστες
Χυμοί
Θαλασσινά
Οι Έλληνες παραγωγοί καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας πως στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των ΗΠΑ: όπως η ΦΕΤΑ, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.
Η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην ελληνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκτιμάται στα 58 εκατομμύρια δολάρια, και είναι τεραστίων διαστάσεων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την δική της πλευρά καλεί την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Την καλεί επίσης να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά.