Στο χειρότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται η Κρήτη με βάση τόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία όσο και τον αριθμό των νοσηλειών και τις πληρότητες στις ΜΕΘ των οκτώ νοσοκομείων του νησιού.
Πρώτη φορά οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στην Κρήτη ξεπέρασαν τους 100, ενώ σε καθημερινό επίπεδο πλέον καταγράφονται πάνω από 50 νέα κρούσματα.
Η ραγδαία αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ιδίως στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο τρομάζει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους ειδικούς που μιλούν για επίπεδο κόκκινου συναγερμού για το νησί.
«Οι αριθμοί είναι χειρότεροι ακόμα και από την περίοδο των εορτών που είχαμε πολύ μεγάλη κινητικότητα των πολιτών και περιμέναμε λογική αύξηση στο ιικό φορτίο» λέει στην «Εφ.Συν.» η καθηγήτρια Ιατρικής Αννα Ψαρουλάκη, επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης.
«Στο Ρέθυμνο η αύξηση έφτασε σε μία εβδομάδα το 337%, στα Χανιά το 154% και στο Ηράκλειο το 199%, το οποίο πρέπει να προστεθεί στην αντίστοιχη αύξηση 265% της προηγούμενης εβδομάδας» αναφέρει η κ. Ψαρουλάκη.
Η ίδια εξηγεί πως οι τιμές αυτές σημαίνουν μεγάλη εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στην Κρήτη.
Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη το βρετανικό στέλεχος του ιού έχει κυριαρχήσει σχεδόν απόλυτα. Από τις καταγραφές μας περίπου το 97% των κρουσμάτων αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και με δεδομένη τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους εξηγείται και η αποτύπωση στο ιικό φορτίο των αστικών κέντρων της Κρήτης».
Για ένα σύστημα που φτάνει στα όριά του κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
«Συνολικά στην Κρήτη, οι πληρότητες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ Covid αγγίζουν πλέον το 75%-80% και δεν γίνεται καν λόγος ακόμα για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ που βρίσκονται στο νησί». Ο ίδιος επισημαίνει πως, παρά τον έναν χρόνο της πανδημίας, δεν έγινε καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας στο νησί και βρίσκει το προσωπικό εξαντλημένο και τους πολίτες πραγματικά κουρασμένους ως προς την τήρηση των μέτρων» αναφέρει ο ίδιος.
Ειδικά ο Νομός Ηρακλείου, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά, εισέρχεται στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) με συνέπεια να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες, εξαιρουμένης της Ειδικής Αγωγής.
Από την αρχή της πανδημίας στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 4.141 κρούσματα και 56 θάνατοι.
Πηγή: efsyn
Τα σχόλια είναι κλειστά.