Πικάσο: Η ληστεία του αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη – Πώς είχε κλαπεί ο πίνακας και γιατί θεωρείται ανεκτίμητης αξίας
Εννιά χρόνια μετά, το θρίλερ της «ληστείας του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί η υπόθεση, έληξε με τον καλύτερο τρόπο, αφού οι δύο πίνακες, είναι πλέον στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας
Πικάσο: Η ληστεία του αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη – Πώς είχε κλαπεί ο πίνακας και γιατί θεωρείται ανεκτίμητης αξίας
Ήταν ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012, όταν άγνωστοι δράστες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, να παραβιάσουν μια πόρτα μπαλκονιού και να μπουν στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης.
Οι άγνωστοι κατάφεραν να αφαιρέσουν:
Ένα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 επί 40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει ένα γυναικείο κεφάλι. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).
Επίσης οι άγνωστοι πήραν ακόμη ένα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 επί 44. Επρόκειτο για τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, ο οποίος και φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ενός ποταμού.
Το συγκεκριμένο έργο αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Τέλος, ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση.
Εννιά χρόνια μετά, το θρίλερ της «ληστείας του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί η υπόθεση, έληξε με τον καλύτερο τρόπο, αφού οι δύο πίνακες, είναι πλέον στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πώς είχε γίνει η «ληστεία του αιώνα»
Τα ξημερώματα οι δύο δράστες τρύπωσαν στην αίθουσα που βρισκόταν ο πίνακας του Πικάσο και ολοκλήρωσαν το χτύπημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ο κουκουλοφόρος που ανέλαβε να τον πάρει στα χέρια του, με ένα κοπίδι τον έβγαλε από την κορνίζα. Ο συνεργός του μπλόκαρε τον συναγερμό και έμεινε πίσω. Όταν ο φύλακας έτρεξε προς το σημείο της κλοπής ήταν ήδη πολύ αργά…
Οι δράστες είχαν ήδη πάρει τον δρόμο της εξόδου μαζί με άλλα δύο σημαντικά έργα τέχνης που επίσης δεν βρέθηκαν ποτέ…
Θεωρείται ανεκτίμητης αξίας
Μετά τον εντοπισμό του εν λόγω πίνακα του Πικάσο, πολλοί αναρωτιούνται για την αξία του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δράστες είχαν προσπαθήσει να τον πουλήσουν για 1,7 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν είχε βρεθεί αγοραστής.
Κάποιοι κάνουν λόγο για τιμή που μπορεί να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με όσα είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο στο MEGA ο σύμβουλος τέχνης, Νικόλαος Σταθούλης, «ο πίνακας δεν έχει τιμή».
«Κανένας δεν πρόκειται ποτέ να σας πει ότι αυτό το έργο έχει μια χρηματιστηριακή αξία, γιατί υπάρχουν συναισθηματικά δεδομένα, υπάρχουν ιστορικά δεδομένα και υπάρχουν και εικαστικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν ακριβώς να προσδιορίσουν την αξία του» είχε εξηγήσει.
Μάλιστα, ο ίδιος είχε προβλέψει πως «και 50 και 100 χρόνια να περάσουν, όποιος το έχει στα χέρια του το έργο δεν θα μπορέσει να το πουλήσει. Το έργο θα επσιτραφεί κάποια μέρα, όταν βρεθεί, και αν δεν έχει καταστραφεί στην Εθνική Πινακοθήκη». Κάτι το οποίο εν τέλει συνέβη έτσι ακριβώς!
Δείτε το ρεπορτάζ της εκπομπής του MEGA, Live News, για την κλοπή του αιώνα από τον Φεβρουάριο του 2021:
Τα σχόλια είναι κλειστά.