Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία του Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία της κήρυξαν τον πόλεμο και η ημερομηνία αυτή έμεινε στην ιστορία ως αυτή στην οποία ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η γερμανική εισβολή όμως είναι ένα γεγονός που ήρθε μετά από πολλά άλλα, τα οποία εκείνη την εποχή ίσως και να έμοιαζαν ασύνδετα μεταξύ τους. Βλέποντάς τα όμως κανείς εκ των υστέρων, καταλαβαίνει το ρόλο που έπαιξαν στη διατάραξη των ισορροπιών της εποχής και εύκολα θα μπορούσε να διαλέξει κανείς ένα άλλο για να σηματοδοτήσει την έναρξη του πολέμου.
Σημασία όμως δεν έχουν μόνο τα γεγονότα και οι ημερομηνίες, αλλά να γίνει κατανοητό πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ξεκίνησε απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Προέκυψε ως ένα άθροισμα γεγονότων και επιλογών.
Όπως ακριβώς ο Χίτλερ έμαθε έκπληκτος ότι η Αγγλία και η Γαλλία του κήρυξαν τον πόλεμο όταν εισέβαλλε στην Πολωνία, και έτσι αποφάσισε να κινηθεί αστραπιαία και να διαλύσει τους αντιπάλους του πριν προλάβουν να αντεπιτεθούν οργανωμένα, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον Πούτιν ο οποίος με τους πολέμους στη Γεωργία, την κατάληψη της Κριμαίας και περιοχών της Ουκρανίας, τις βαρβαρότητες που διέπραξε στη Συρία, είχε δοκιμάσει τα όρια της Δύσης δεν βρήκε αντίσταση και συνέχισε. Αφενός δηλαδή δεν περίμενε τώρα τέτοιες αντιδράσεις, απ’ την άλλη όμως οι αντιδράσεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο που θα τον κάνουν να υποχωρήσει. Και όσο δεν υποχωρεί τόσο υπάρχει ο κίνδυνος είτε να κλιμακώσει επικίνδυνα ο ίδιος, είτε να εμπλέξει και άλλες δυνάμεις σε ένα διαφορετικό πόλεμο.
Αν μπορεί να πει κανείς λοιπόν πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ένα νομοτελειακό γεγονός, αλλά προέκυψε και από την απροθυμία της Ευρώπης να συγκρατήσει τον Χίτλερ, το ίδιο θα μπορούσε να πει και τώρα. Όπως γράψαμε και προηγουμένως αυτό που βλέπουμε είναι, προς το παρόν, απλά ένα γεγονός. Kι αν ο Β’ ΠΠ δεν ήταν ένα νομοτελειακό γεγονός τότε δεν θα πρέπει να είναι και Γ’. Αρκεί να γίνουν οι σωστές επιλογές.https://email.mg2.substack.com/c/eJxVkslu2zAQhp_GukUQF20HHtoUdu3ECgoEcdyLwGUsUwupUpQd5elLx6cAnCEw8__gDD5K7qGxbmGjnXx0S7VfRmAGrlMP3oOL5glcrRXLcZ7ivMgixahCRVpEeqpPDmDgumfezRCNs-i15F5bc3NkWZLiLDozEKUU_ESpykSe0RwrkmMkJS4zIQGl94f5rDQYCQwu4BZrIOrZ2ftxWpEfK7wOZwTv7GR0Z3tu53iaxeS57GJph1s3RGdnxxttHxBakbW3HZgV-QXLDkn8trzjvtu2luxbiULQSl81P6yTUPuo2j-kardo_9p8PD_uRkn2-kXvruqw9VV7vFavW7wNeknedNBruSk_1SNa_h7Wrdr0F6F3Zfy5Gy7J80a-H7t69L_d3D5UV2__7ZX9KTteNNMLOqVPxyciI81wgnFCUIFykqc0xrE4IUJPXFEBqCw5jlPlaCLOZEWTocHfFo4cG7njo-211x134M96MHYO0uZG5EsTgNThHmaj_VKD4aIHdWfl78i_6NUNGHDhK6iae4YCoQynt7kwvqMJMGlJsiQpUBSGUDa4DPuO4z_1cskD
Τα σχόλια είναι κλειστά.