Έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η γκρίνια και τα παράπονα για τον τουρισμό στο Ρέθυμνο με τους επιχειρηματίες των εμπορικών καταστημάτων αλλά και των επιχειρήσεων εστίασης να διαμαρτύρονται για απουσία κίνησης στα καταστήματά τους και κυρίως για το μηδαμινό αγοραστικό ενδιαφέρον τους.
Η ανησυχία είναι διάχυτη στους επιχειρηματίες, ωστόσο τα στοιχεία των αεροπορικών διεθνών αφίξεων είναι ξεκάθαρα όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, καθώς καταγράφουν αύξηση κατά 5 %-1-% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Επομένως όπως προσθέτει είναι βέβαιο ότι οι τουρίστες φέτος το ίδιο διάστημα είναι περισσότεροι από ότι πέρυσι. Από την άλλη όπως διευκρινίζει αφενός υπάρχει υπερπληθώρα καταλυμάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί άρα είναι λογικό να μην καταγράφουν όλα τα καταλύματα υψηλές πληρότητες αφού η προσφορά είναι μεγαλύτερη και υπάρχει διασπορά των τουριστών στον νομό και αφετέρου όπως λέει φαίνεται ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν επηρεάσει τις επιλογές των Ευρωπαίων τουριστών οι οποίοι είναι συγκρατημένοι σε αγορές και εξόδους.
Οι επισκέπτες είναι περισσότεροι ωστόσο, η αγοραστική δύναμή τους έχει συρρικνωθεί.
Το τουριστικό πακέτο έχει αυξηθεί μετά την αύξηση των συμβολαίων που συμφώνησαν οι ξενοδοχειακοί τουρ οπερέιτορς από 8-10% λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων των πρώτων υλών, ενώ στα ύψη βρίσκονται επίσης και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, κόστος το οποίο διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι για τους επισκέπτες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή πόσο δε μάλλον για τους μεμονωμένους επισκέπτες.
Επομένως οι τουρίστες αν και περισσότεροι στον αριθμό φαίνεται ότι είναι πιο συγκρατημένοι στις δαπάνες τους έχοντας και οι ίδιοι πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Σε αυτούς τους παράγοντες έρχεται να προστεθεί ο κακός καιρός που όντως μπορεί να κράτησε για κάποιες μέρες τους τουρίστες εντός των καταλυμάτων τους και αφετέρου το γεγονός ότι οι περισσότεροι που έρχονται αυτή την περίοδο είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας που ταξιδεύουν με προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Η εικόνα αυτή όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου δεν είναι απογοητευτική με δεδομένο όπως προσθέτει ότι οι αφίξεις αυξάνουν και αφετέρου όπως προσθέτει τα μηνύματα για το υπόλοιπο της σεζόν είναι ενθαρρυντικά. Οι προγραμματισμένες πτήσεις αυξάνουν και το τρίμηνο που θα ακολουθήσει τουλάχιστον από πλευράς αφίξεων είναι ενισχυμένο. Κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει τις δαπάνες των επισκεπτών και αυτό άλλωστε αποτελούσε εξαρχής το μεγάλο ερωτηματικό, κάτι που θα φανεί στο τέλος κάνοντας το ταμείο. Ωστόσο είναι σαφής η τάση τη φετινή χρονιά για διακοπές με παροχή υπηρεσιών και πακέτα all inclusive, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων από τους επισκέπτες.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης ανέφερε: «Οι αφίξεις στα δυο αεροδρόμια του νησιού σε Ηράκλειο και Χανιά και το Απρίλιο και τον Μάιο είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι από 5-10%. Αυτό σημαίνει ότι αν τα νούμερα είναι περισσότερα τότε φαίνεται ότι υπάρχει πληθώρα προσφοράς κρεβατιών για αυτό και υπάρχει αυτή η γκρίνια. Την ίδια στιγμή την περίοδο αυτή (Απρίλιο – Μάιο) έρχονται οι παλιοί μας πελάτες, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι φέτος είναι διστακτικοί, φειδωλοί δεν ξοδεύουν χρήματα στην αγορά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το θέμα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά αφορά όλη την Ευρώπη, οπότε είναι λογικό οι επισκέπτες μας να είναι συγκρατημένοι όταν ήδη έχουν πληρώσει ακριβότερα από ότι πέρυσι για να κάνουν διακοπές στον τόπο μας. Επίσης βλέπουμε μια στροφή φέτος, στα ξενοδοχεία, και στα πακέτα. Θέλει δηλαδή ο πελάτης φεύγοντας από τη χώρα του να γνωρίζει πόσα χρήματα θα δαπανήσει στις διακοπές του, να έχει κάνει τον προϋπολογισμό του. Υπάρχει και ένα θέμα με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, το οποίο εκτιμώ θα υποχωρήσει. Εμείς παρόλα αυτά διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Δεν βγαίνουμε εκτός της αρχικής μας εκτίμησης για τη σεζόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Από αυτό τον μήνα οι αφίξεις αυξάνουν και μένει να δούμε αν όλες οι πτήσεις έρθουν γεμάτες. Όμως τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι αισιόδοξα. Οι κρατήσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα, δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια παύση. Η σεζόν φαίνεται ότι κυλά κανονικά έως και τις 20 Οκτωβρίου. Μένει να δούμε στην πράξη πως θα κυλήσει η σεζόν.
Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί μαζί με Αυστριακούς, Αμερικανούς και Ρουμάνους αποτελούν κυρίως το μείγμα των επισκεπτών τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι κρατήσεις από τη Γερμανία για το τρίτο τρίμηνο εμφανίζονται στάσιμες ή και οριακά πτωτικές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το γεγονός αποδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες σε διοχετεύσει ενός μεγάλου αριθμού των προωθητικών ενεργειών των μεγάλων Γερμανών ταξιδιωτικών γραφείων προς όφελος της Τουρκίας και εις βάρος κυρίως της Ισπανίας και δευτερευόντως της Ελλάδας.
Οι ελκυστικότερες τιμές στην Τουρκία διαμορφώνουν επίσης ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παράλληλα ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται και για την αμερικανική αγορά δεδομένης της υποχώρησης σε σχέση με πέρσι της ισοτιμίας του δολαρίου που αφαιρεί το σχετικό όφελος για τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς χώρες μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα για το συνολικό αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα φέτος.
Ασφαλέστερη διαπίστωση πάντως αποτελεί το ότι η Ελλάδα τείνει να επιτυγχάνει πλέον υψηλότερες επιδόσεις σε όρους εισπράξεων από ότι σε όρους ταξιδιωτικής κίνησης καθώς η ταυτότητα των επισκεπτών της τείνει προς υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Και αυτό μπορεί να υπερ – αντιστάθμιση και οποιαδήποτε λελογισμένη μείωση αφίξεων από τη Γερμανία ή αλλού.
Μεγάλο ζητούμενο όμως για τους επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και τους φορείς του τόπου παραμένει η καταπολέμηση της εποχικότητας. Και αυτό γιατί ούτως ή άλλως τα ξενοδοχεία τα πολλά τελευταία χρόνια είναι γεμάτα αν όχι σχεδόν γεμάτα τους μήνες αιχμής (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο), με αποτέλεσμα αφενός αυτό να μην είναι αρκετό αφετέρου παρατηρούνται φαινόμενα υπερτουρισμού σε πολλές περιοχές και κυρίως η πόλη αλλά και όλος ο νομός διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνα για να εξελιχτεί αν όχι σε τουριστικούς προορισμούς 12 μηνών σίγουρα όμως σε προορισμό για επτά μήνες. Ήδη γίνονται κάποιες προσπάθειες από τουριστικά γραφεία όπως το Apollo να συνεχίσουν οι πτήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο.
Ανοιχτή η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό έως τη Δευτέρα
Άνοιξε ξανά χθες η πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού, για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, έως τη Δευτέρα 5 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59.
Εν τω μεταξύ 579.580 αιτήσεις για συνολικά 1.068.904 επιταγές υποβλήθηκαν για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους δικαιούχους ήταν ιδιαίτερα έντονο. Είναι ενδεικτικό ότι από την Κυριακή και τη Δευτέρα (στις 4 και 5 Ιουνίου η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ) υποβλήθηκαν περίπου 360.000 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.
Η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμό παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.
Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.https://rethnea.gr/