Περιουσιολόγιο: Πότε θα εφαρμοστεί τελικά – Τι θα δηλώνουμε
Περιουσιολόγιο: Πότε θα εφαρμοστεί τελικά – Τι θα δηλώνουμε. Ούτε το 2020 πρόκειται να είναι έτοιμο, τελικά το περίφημο περιουσιολόγιο…
Ούτε το 2020 πρόκειται να είναι έτοιμο, τελικά το περίφημο περιουσιολόγιο.
Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτεται πως ούτε το 2020 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τελικά το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, αφού η έναρξή του μετατίθεται χρονικά για το 2021.
Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει, όταν εφαρμοστεί, εργαλείο καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων αφού θα εντοπίζονται φορολογούμενοι με σημαντική περιουσία που δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα.
Με την λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
Το αρχείο των δεδομένων για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνει από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται. Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των – καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση – περιουσιακών του στοιχείων.
Ωστόσο, η δημιουργία του προκαλεί έντονες ανησυχίες για κινδύνους διαρροής περιουσιακών δεδομένων των φορολογούμενων ενώ μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για την επιβολή στο μέλλον ενός φόρο με βάση το σύνολο της περιουσίας των φορολογούμενων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.