Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ και βουλευτή του ΚΚΕ στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Στην αντιπροσωπεία του κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος της ΕΠ και περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνου.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με καθηγητές και διδάσκοντες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για το μέλλον του πανεπιστημίου και τα δικαιώματα των διδασκόντων και ερευνητών ύστερα από την ψήφιση του νέου νόμου-πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενός νόμου που επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου και τη λειτουργία του με όρους επιχείρησης, πατώντας πάνω στο έδαφος που διαμόρφωσαν αντίστοιχοι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Οι διδάσκοντες επεσήμαναν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα μεγάλο φόρτο εργασίας αναλαμβάνοντας πλήθος καθηκόντων λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης. Έτσι καλούνται όλο και περισσότερο να καλύπτουν ακόμα και διοικητικά καθήκοντα, ολοκληρωτικά άσχετα με το διδακτικό και ερευνητικό τους έργο, με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα των διδασκόμενων μαθημάτων καθώς και στην ίδια τους την υγεία. Την ίδια στιγμή η συνεχής εντατικοποίηση, οι αξιολογήσεις στη βάση απλά ποσοτικών τεκμηρίων οδηγούν στην υποβάθμιση της ίδιας της παραγόμενης έρευνας.
Οι διδάσκοντες τόνισαν επίσης ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν υποστελεχωμένα καθώς κυριαρχεί η διπλή εικόνα της μη προκήρυξης νέων μελών ΔΕΠ και του ότι, όλο και περισσότερο, οι διδακτικές ανάγκες των Τμημάτων καλύπτονται από συμβασιούχους, με άθλιες, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, που αποτελούν στην ουσία ανακύκλωση φθηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί διδάσκοντες που προσφέρουν για χρόνια έργο και διδασκαλία στο πανεπιστήμιο ακόμα περιμένουν το μόνιμο διορισμό τους!
Αυτή η κατάσταση εκφράζεται ακόμα περισσότερο στα τμήματα των κοινωνικών επιστημών, στα οποία η χρηματοδότηση είναι ακόμα πιο μειωμένη στη βάση της χαμηλότερης άμεσης διασύνδεσής τους με την περιβόητη επιχειρηματικότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των διδασκόντων, των προσφερόμενων μαθημάτων και σεμιναρίων, τον υπαρκτό κίνδυνο να καθυστερεί η απόκτηση του πτυχίου για ολοένα και περισσότερους φοιτητές. Ένα πτυχίο βέβαια υποβαθμισμένο που εξασφαλίζει όλο και λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για εξέλιξη που αυτό το διάστημα απασχολεί ιδιαίτερα διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε ακόμα με διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα της πλήρους εντατικοποίησης που βαραίνει όλο και περισσότερο στις πλάτες τους. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύει την γενικότερη υποστελέχωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, ως συνέπεια των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έπειτα. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι καλύπτουν πολλαπλά πόστα και υποχρεώσεις και αναγκάζονται να «παίρνουν δουλειά» και στο σπίτι, να εργάζονται ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Πρόκειται για μία εικόνα που συμπληρώνει το μωσαϊκό της παράδοσης της περιουσίας και πλευρών της λειτουργίας του πανεπιστημίου (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση κ.α.) σε εργολάβους και λογής ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου καθημερινά διαβάζουν και αφιερώνουν χρόνο για τις σπουδές τους χιλιάδες φοιτητές. Αναδείχτηκε ότι είναι πλέον μόνιμο πρόβλημα οι χώροι της βιβλιοθήκης, σε κάθε νεροποντή, να μετατρέπονται σε γούρνες και να μαζεύουν οι εργαζόμενοι τα νερά με κουβάδες. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τον πλούτο και την αξία των βιβλίων, των σπάνιων εκδόσεων και των αρχειακών συλλογών της Βιβλιοθήκης. Ο βουλευτής του κόμματος εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αναγνώριση στο προσωπικό των Κλειστών Συλλογών και του Εργαστηρίου Συντήρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου που αγωνίζονται να διασώσουν και να φροντίσουν πολύτιμα έγγραφα και αρχειακά τεκμήρια από τη φθορά του χρόνου και των μικροβίων, αντιμετωπίζοντας οι ίδιοι τις συνέπειες των πολιτικών της μη πρόσληψης μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Το κλιμάκιο του Κόμματος, τόνισε ότι για να λυθούν όλα αυτά , τα προβλήματα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα μέλη ΔΕΠ, το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό μαζί με τους φοιτητές, να βγούν μπροστά, να διεκδικήσουν. Να μην περιμένουν άλλο , ούτε να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ένα ή στον άλλο «σωτήρα». Πρώτος σταθμός να είναι η πανελλαδική απεργία στις 9 του Νοέμβρη, και η συγκέντρωση 10πμ στο Δημαρχείο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.