Πανελλαδική διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΕΠΙΣ) για τις περισσότερες κοινωνικές δράσεις με έμφαση τα δικαιώματα των γυναικών, την πρόληψη της έμφυλης βίας κ.α.
Περιφέρεια πρότυπο σε Εθνικό επίπεδο με τις περισσότερες σε αριθμό και ποιότητα κοινωνικές δράσεις, ανάμεσα στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, αναδεικνύεται η Περιφέρεια Κρήτης από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ανακοίνωση της “πρωτιάς” της Περιφέρειας Κρήτης προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2023 για την “Εφαρμογή των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ειδικότερα από τις 18 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμετέχουσες Περιφέρειες, η Περιφέρεια Κρήτης δια της Περιφερειακής επιτροπής ισότητας, της οποίας ηγείται η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, πραγματοποίησε με επιτυχία τις 15 δράσεις.
«Η διάκριση μας σε Εθνικό επίπεδο, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας είναι σημαντική και μας τιμά ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε με επιτυχία την υλοποίηση μαζί με τους φορείς και πολλών άλλων εκδηλώσεων που έχουμε στον σχεδιασμό μας» δήλωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Μηλάκη. Παράλληλα ανέφερε ότι, η Περιφέρεια, το αυτοτελές Γραφείο ισότητας, «έχει σχεδιάσει και εφαρμόζουμε το Περιφερειακό μας σχέδιο δράσης βάζοντας προτεραιότητα την προώθηση της ισότητας των φύλων στην πράξη και την ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές και τα προγράμματα τους για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη, πρόκειται για στοχευμένες πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, που έχει στο πρόγραμμα-σχέδιο δράσης της για το 2023 έως το 2025 η Περιφέρεια Κρήτης, το αυτοτελές Γραφείο
Ισότητας και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων. Οι δράσεις αυτές είχαν και έχουν στο επίκεντρο τους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των γυναικών, των κοριτσιών, την πρόληψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, σε συνεργασία με ΔΕΠΙΣ, Κοινωνικούς Φορείς, Οργανώσεις Γυναικών και Συλλογικότητες.
Πραγματοποιήθηκαν, όπως έγινε γνωστό, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της διαδικτυακής βίας και παρενόχλησης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υλοποιήθηκαν πρωτοβουλίες εμπλουτισμού βιβλιοθηκών σχολείων, δήμων και πολιτιστικών συλλόγων με συγγράμματα που προσβλέπουν στην προαγωγή της ισότητας και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης έγιναν δράσεις για την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στις τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο (πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράλληλης δράσης “ΓΥΝΑΙΚΕΣ” του Φεστιβάλ Κρήτης).
Στις σημαντικές δράσεις που έγιναν κατατάσσεται η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Περιφέρειας Κρήτης “Το Δέντρο της Ισότητας” σε σχολικές μονάδες, Πολιτιστικούς συλλόγους και Δήμους, με σκοπό την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων στην οικογένεια, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία και την προώθηση της έμφυλης ισότητας στην πράξη, σε συνεργασία με ομάδα Νηπιαγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βιωματικά εργαστήρια και δράσεις σεξουαλικής αγωγής σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς ως μέσο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης και ως προϋπόθεση για το κτίσιμο υγιών διαπροσωπικών σχέσεων που να βασίζονται στον αλληλοσεβασμό, την επικοινωνία, τη συναίνεση και την αρμονική συνύπαρξη, σε συνεργασία με την Α.ΞΕ.Π.Τ. Frixos by AXEPT, την Genderhood και την Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία.
Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, «συνεχίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα με τις “16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών” που υλοποιούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε συμπόρευση με την εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από 25 Νοεμβρίου 2024 “Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών” έως και 10 Δεκεμβρίου 2024 “Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».