Η Περιφέρεια Κρήτης σε ευρωπαϊκό συνέδριο για την υποστήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Ε.Ε. σε θέματα ενδυνάμωσης της τοπικής δημοκρατίας
Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και αυξημένες τις προσδοκίες ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό συνέδριο εμπειρογνωμόνων σε θέματα τοπικής δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο Portimao της Πορτογαλίας υπό τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Δημοκρατία» (Democracy Reloading – Stakeholder Conference).
Στο συνέδριο συμμετείχαν με εμπειρογνώμονες, 80 οργανισμοί και θεσμοί μεταξύ των οποίων ήταν το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οργανισμοί SALTO, EUROPE GOES LOCAL, οι Μονάδες Συντονισμού από 18 ευρωπαϊκά κράτη, περιφέρειες και δήμοι καθώς επίσης και παρατηρητές για τα θέματα της δημοκρατίας. Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε εκπροσωπούμενη από την Ελένη Μαραγκάκη, Σύμβουλο Π.Κ. ως αρμόδια εμπειρογνώμων, μέλος της τριμελούς ομάδας εκπροσώπησης της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού για τα προγράμματα Erasmus+/Νεολαία και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εκ μέρους της Ελλάδας. Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε εισήγηση με θέμα «η προσωπική ευθύνη προς τη Δημοκρατία και ο ρόλος των αρχών στην ενίσχυση της σχέσης των νέων με τις δημοκρατικές διαδικασίες».
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προβληματισμοί, τα δεδομένα των ερευνών και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί γύρω από την συμμετοχή των νέων στην πολιτική, την ουσιαστική εμπλοκή και δέσμευση τους σε οποιοδήποτε επίπεδο του γίγνεσθαι της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι προκλήσεις της περιόδου 2015-2020 που αντιμετώπισαν οι νέοι. Η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της ενώ συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις του παρόντος, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
Παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές από οργανισμούς της αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενθάρρυνση του ουσιαστικού διαλόγου με τους νέους και την ενίσχυση της εμπλοκής τους στα κοινά καθώς ο ρόλος των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμος και υψηλής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για τον θεσμό που είναι πιο κοντά στον πολίτη – ως πεδίο πολιτικής δράσης αφενός και ως η αρχή που ηθικά και θεσμικά έχει ουσιαστικό και βασικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση των νέων.
Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο αποτελεί κλειδί για την ενίσχυση των σχέσεων των νέων με τον χώρο της πολιτικής και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την καθημερινότητα και το μέλλον τους. Στη διάρκεια μελέτης σχεδιασμού και ανάπτυξης εργαλείων για την υποστήριξη των δήμων και των περιφερειών που έγινε από τους φορείς και τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο (στην περίοδο 2015-2020), όλα τα δεδομένα ανέδειξαν την κρίσιμη αναγκαιότητα ανάληψης νέων και περισσότερων πρωτοβουλιών. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάστηκε η εργαλειοθήκη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Democracy Reloading» που ήδη μεταφράζεται από τα αγγλικά σε άλλες εθνικές γλώσσες ώστε να είναι πιο προσιτή από τους ίδιους τους νέους αλλά και τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες τους.