Οι καινοτομίες στη διαχείριση απορριμμάτων (όπως έξυπνοι κάδοι, χρήση έξυπνων εφαρμογών, νέες τεχνικές ψηφιακής απεικόνισης, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, κλπ) προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση των πολιτικών που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων και στην προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων. Η καινοτομία άλλωστε αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και την κυκλική οικονομία. Ωστόσο, ο βαθμός εισαγωγής καινοτόμου εξοπλισμού και πρακτικών ποικίλλει σημαντικά από τη μια Χώρα στην άλλη.
Σε αυτό το πλαίσιο οι 9 εταίροι του έργου Interreg Europe – WINPOL ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ενσωματώσουν τη χρήση ευφυούς εξοπλισμού και σχετικών πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων στην επικράτειά τους. Το σχέδιο δράσης κάθε εταίρου παρουσιάστηκε στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ως εταίροι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου.
Η Περιφέρεια παρουσίασε το δικό της Σχέδιο δράσης το οποίο σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένη φάση υλοποίησης και αφορά α) στη χρηματοδότηση (από το ΠΕΠ Κρήτης) έξυπνου εξοπλισμού για τη συλλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο Ηρακλείου, β) τη δημιουργία μίας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας για την ολοκληρωμένη, απομακρυσμένη και συντονισμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων που συνδέεται με τον έξυπνο εξοπλισμό και θα συμπληρώνει το σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης των βιοαποβλήτων στον Δήμο (η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για όλους τους Δήμους), γ) τη δημιουργία μιας Περιφερειακής ψηφιακής πλατφόρμας, για την διαχείριση των Πράσινων Σημείων (Σημείο συλλογής αποβλήτων όπως έπιπλα, ξύλα, υφάσματα, μικρές ποσότητες μπαζών κλπ) που θα δημιουργηθούν σε όλη την Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια και δ) την μόχλευση του νέου ΠΕΠ για να χρηματοδοτήσει δράσεις για το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» στους Δήμους.
Η Περιφέρεια συνεχίζει να είναι στο πλάι των Δήμων και σχεδιάζει και χρηματοδοτεί ήπιες δράσεις που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων και βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το προηγμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της Κρήτης χειροκρότησαν οι εταίροι, καθώς για κάποιους αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης.
Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, τα στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Καργάκη (συντονίστρια του έργου) και Μαρία Κουτάντου, και η ειδική σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Χρυσάνθη Βογιατζή, ενώ είχε προσκληθεί εκ μέρους της Περιφέρειας και ο Δ/ντής του ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας Γιώργος Παπαδάκης ως ενδιαφερόμενο μέλος στο σχετικό αντικείμενο. Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου από τη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, παρευρέθηκαν ο Μανώλης Σκαρβελάκης (συντονιστής του έργου στον Δήμο) και η Πόπη Μπάλτηρα.