Κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου που τάσσεται κατά της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής Ενέργειας στη Δαμάστα
Παρουσία πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα συνεχίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής Ενέργειας στη Δαμάστα στο πλαίσιο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν κάτοικοι του οικισμού αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου Μαλεβιζίου με επικεφαλής τον δήμαρχο.
Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει και στο παρελθόν και είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του σταθμού στην Κορακιά ενώ παράλληλα είχε παράλληλα αναγνωριστεί η σπουδαιότητα του έργου ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα για την Περιφέρεια.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκε το σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου που είχε ταχθεί κατά της χωροθέτησης του σταθμού στη Δαμάστα, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Το ψήφισμα καταψήφισαν ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μανώλης Συντυχάκης και ο επικεφαλής της “Ανυπότακτης Κρήτης” Γιώργος Πιαγκαλάκης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συντάχθηκε με το “ΟΧΙ” των κατοίκων της Δαμάστας
Το κείμενο του ψηφίσματος
Στο κείμενο του ψηφίσματος προτάσσεται με κάθε μέσο και τρόπο η τήρηση του Χωροταξικού πλαισίου της Κρήτης, και σημειώνεται ότι: “Χαιρετίζονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο συντάσσεται με τη θέση και τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου γύρω από το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, δηλώνοντας ρητά την αντίθεσή του ως προς τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης στη Δαμάστα … Δηλώνεται ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον ΑΔΜΗΕ για το θέμα της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα”.
Κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συζήτησης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας σημείωσε πως “απαίτηση μας είναι ή άμεση καταβολή των ανταποδοτικών. Τα περιθώρια είναι στενά, η μάχη είναι δύσκολη και σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Πρέπει να διευκρινιστεί ποτέ θα κλείσουν τα Λινοπεράματα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε την Κορακιά για να γίνει άλλο ένα σημείο επιβάρυνσης. Δεν θα αφήσουμε την Δαμάστα στην τύχη της”.
“Θέλουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων της περιοχής μας” πρόσθεσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου.
Στη συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος των φορέων της Δαμάστας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής κ. Γιώργος Σαρρής τόνισε: “Η κοινωνία μας αισθάνεται ότι βάλλεται από παντού και έχει αφεθεί στην τύχη της. Ζητούμε το αυτονόητο: να ορίζουμε εμείς τη μοίρα μας! Είναι άδικο δύο κυβερνήσεις να μην καταδέχονται να μας λένε face to face αυτό που σχεδιάζουν για μας. Είμαστε υπέρ αυτού του έργου, αλλά θέλουμε μια βιώσιμη λύση για το χωριό μας. Θέλουμε εμείς να ορίζουμε την αναπτυξιακή μοίρα του τόπου μας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον Σταθμό Μετατροπής. Η Δαμάστα ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να σεβαστεί το χωροταξικό πλαίσιο Κρήτης και τις αγωνίες των κατοίκων που θέλουν να μείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Σας ζητώ να μας στηρίξετε έμπρακτα κι ανοιχτά! ”
Λίγο μετά την κατάθεση του ψηφίσματος στο σώμα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έλαβε τον λόγο και απευθυνόμενος στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη στήριξη στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.
Ειδικότερα τόνισε: “Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το μικρό καλώδιο να έχει ξεκινήσει. Αν θέλουμε να δούμε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη για το νησί, πρέπει να αποδεχθούμε ότι τα καλώδια αποτελούν αναγκαιότητα. Η φωνή των κατοίκων της Δαμάστας και του Μαλεβιζίου ενώνεται με τη δική μας. Να ζητήσουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό για να θέσουμε το ζήτημα. Τα Λινοπεράματα είναι μια μονάδα που πρέπει να κλείσει. Δεν μας κάνει χάρη κάνεις. Είναι χάρη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να δώσει και αντισταθμιστικά, να δώσει μία επιχορήγηση στον Δήμο. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ζητήσουμε τα ανταποδοτικά. Και θεωρώ ότι πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια όλων των βουλευτών μας”.
Κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά” του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, Νίκος Χρονάκης, σημείωσε: “Δεν βλέπουμε το λόγο να φύγουν οι εγκαταστάσεις από τα Λινοπεράματα για να πάνε σε άλλη κατοικημένη περιοχή. Συμφωνούμε με τους κατοίκους της Δαμάστας και το ψήφισμα τους”.
Στη δική του τοποθέτηση ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης τόνισε: “Έχουμε μια οπτική και αισθητική αλλοίωση του περιβάλλοντος με αυτό το σχέδιο για τη Δαμάστα. Το έργο στην Κορακιά έχει κοινωνική συναίνεση, σε αντίθεση με τη Δαμάστα. Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο Ναι στο έργο κι ένα μεγάλο Όχι στη Δαμάστα”.
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μανώλης Συντυχάκης σχολίασε το περιεχόμενο του ψηφίσματος τονίζοντας: “Το ψήφισμα είναι γεμάτο αντιφάσεις και δεν συμφωνούμε με αυτό. Όταν νομιμοποιείς τη μεγάλη εικόνα, τα ανταποδοτικά οφέλη, τι να διεκδικήσουμε; Η σφαγή γύρω γύρω γίνεται για την ενέργεια. Εδώ και τάρα να ληφθεί απόφαση για να φύγουν οι εταιρείες από την Δαμάστα! Θα δώσουμε τη μάχη όπως ξέρουμε να την δίνουμε”.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη” Μιχάλης Κριτσωτάκης υπογράμμισε: “Δεν πήγε κάνεις να πει στους ανθρώπους της Δαμάστας τι σχεδιάζουν. Μόνο πάνε με κουτοπονηριές. Δεν γίνεται έτσι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Ψηφίζουμε υπέρ των αιτημάτων των κατοίκων, στη λογική ότι δεν μπορούν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς αυτούς και να ανατρέπεται ο χωροταξικός σχεδιασμός”.
Ο επικεφαλής της “Ανυπότακτης Κρήτης” Γιώργος Πιαγκαλάκης την τοποθέτησή του σημείωσε: “Η Δαμάστα είναι μια από τις κορυφές του παγόβουνου. Το ενεργειακό είναι το παγόβουνο συνολικά. Πρέπει να δούμε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης. Υπάρχουν πολλά επεισόδια φύτευσης ανεμογεννητριών στην Κρήτη. Η ενεργειακή ζήτηση στην Κρήτη είναι μειωμένη, ενώ τα ενεργειακά έργα αυξάνονται. Αυτό είναι παραλογισμός! Ένα τέτοιο καλώδιο θα εξυπηρετήσει τη μετατροπή της Κρήτης σε μπαταρία!”
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης που ήταν παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σημείωσε: “Πάνω από όλα πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Η Δαμάστα είναι ήδη επιβαρυμένη με το Λατομείο που υπάρχει. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους Δαμαστιανούς. Σε κάθε τομέα, σε κάθε σημείο πρέπει να υπάρχει πίεση”.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τον Δήμο Μαλεβιζίου δεδομένου ότι έλκει την καταγωγή από την περιοχή. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε “θεωρώ αυτονόητο ότι πάμε χέρι χέρι στην προσπάθεια αυτή.”ΠΗΓΗ cretalive.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.